От майка до президент на Беларус: Как се промени животът на Светлана Тихановская?

Не мога да се успокоя, постоянно съм под стрес, признава тя
26 ное 2020 20:38, Нели Христова
159
От майка до президент на Беларус: Как се промени животът на Светлана Тихановская?
Снимка: БГНЕС

"Преди 9 месеца бях обикновена майка и съпруга. Нищо специално. Нищо интересно. Нищо не показваше, че всичко ще се промени много скоро. Името ми е Светлана Тихановская и народа на Беларус ме счита за избрана за президентския пост и лидер на демократичен Беларус."

Още по темата

Името на Светлана Тихановская се прочува по целия свят само за ден. Не само Беларус, но и Европа е на мнение, че тя е победила дългогодишния диктатор Александър Лукашенко на изборите през лятото. Чрез измама, той все пак остана на поста, а Тихановская бе принудена да напусне страната и да продължи борбата си далеч от дома.

"Всеки ден трябва да взимам ужасно трудни решения. Решения, които ще приближат момента на нашата победа", казва Светлана. В продължение на два дни екип на BBC проследява работата й заедно екипа й. По време на една от срещите им, Тихановская показва клип на един от протестиращите в Беларус, който е брутално пребит от тайната полиция.

"Чувствам се ужасно днес. Мисля, че той ще умре", признава Светлана. Тя попада в тази позиция случайно, след като заема мястото на съпруга си, който също се кандидатира за президент, но бе арестуван и пратен в затвора.

"Направих това в знак на любов към съпруга си. Мислех, че просто ще се изсмеят и няма да ме регистрират. Казвах си: "Ще бъде забавно. Ти си жена, никой няма да гласува за теб, никой няма да те следва. Но ето ме сега тук", споделя тя.

През последните месеци Тихановская се среща с много световни лидери, които също виждат в нея новия президент на Беларус. Тези срещи са и опит от страна на Светлана да ги накара да я подкрепят в битката й. "Срещнах се с хора, които никога не съм си и представяла, че ще видя. Това, което ме изненада, бе, че не се чувствах притеснена относно тези срещи. Осъзнавам, че времето ми е ограничено и няма място за паника. Имам да им кажа важни неща, важни неща за моята родина, защото знам, че те имат властта да повлияят на ситуацията", разказва Светлана.

Малко по-късно тя разбира, че 31-годишният Роман Бандеренка, който беше пребит от полицията в Беларус, е починал. Срещата й с премиерът на Латвия става още по-наложителна. "Трябва да настояваме лидерите на ЕС да ни помогнат повече, защото властите в Беларус упражняват насилие", категорична е тя. Вечерта в Рига е организирано бдение в памет на Роман.

"Радвам се, че живея в това историческо време и съм част от него. Но когато мисля за престъпленията, които извършва този режим, не мога да се наслаждавам на това. Винаги съм под стрес. Не мога да се успокоя. Не мога просто да отида на кино или да поплувам в басейн. Сякаш наказвам себе си, защото хората страдат", споделя Тихановская.

Тъгата е завладяла и цял Беларус, където хората протестират вече повече от 100 дни.

"Всички тези хора, които отиват да протестират всяка неделя,знаейки, че може да не се приберат - те са истинските герои. Мечтата ми е всичко това скоро да приключи и всички в Беларус да се чувстваме така, както хората в щастливите държави", казва Светлана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западният фейк рече и отсече: Президент на Беларус!
125
0
 
7
 
! Отговори
Lucachenko преди 3 години
Президент на Беларус? Че, кога са я избрали?
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Neli Xristova typanarka
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
alooou stiga lyji be taq nee nikoi nikoi i nischto v momenta
122
1
 
12
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 години
Който пише такива статии първо да си припомни,че се подвизава още един такъв президент -Хуан Гуйдо...но разбира се ,аз съм съгласен ,че при създаване на определени парични обстоятелства,журналистите губят и памет и други неща...
121
0
 
11
 
! Отговори
Сакса преди 3 години
С 10.8% на изборите и вече президент. Така се прави. Направо да отменят избори и медиите да назначават фигуранти. Голям праз е тая работа. За къв им е Беларус. Да дразнят Путин? Той гледа да се отърве от паразитната република струваща му по 50 милиарда долара годишно. Ако отидат на хранилка та на ЕС то за готованковци като нас и Гърция ще има по малко. За туй да са живи и здрави Лукашенко , Заев и Вучич още дълги години.
120
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, стига с тези европроекти. Заглавието е фалшива новина. Това лелче не е президент на Беларус
119
3
 
10
 
! Отговори
Додо преди 3 години
екип на BBC проследява работата й заедно екипа й.================George Soros likes that!
118
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
138, къде тук видя Беге журналистика? Така неречените Беге журналисти вече не пишат, а само превеждат: В продължение на два дни екип на BBC проследява работата й. Пред тях Светлана Тихановская изобразява дейност и ръси мъдри, според нея, мисли. Двудневната командировка на екипа на BBC завърши със статията, която четете.
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, много сме добри в даването на акъл! Не си виждаме нашата к... на, но пък на другите държави акъл даваме. И при това едно такова важно, важно все едно Путин, Ердоган, Лукашенко, Тръмп, Байдън и Меркел ще се в слушат в нас и ще кажат, че сме прави и даже ще ни по слушат. Щото сме най-умните, е след евреите. Нали така ни разправя ха едно време.
116
1
 
16
 
! Отговори
баба Ленче преди 3 години
Една лъжа, повторена сто пъти ставала истина... Да видим.
115
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие нормални ли сте изобщо ! Какъв президент е тая та я издигате в очите на мъртвите ? Беге журналистиката удари дъното
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименМдаааа, истината боли. :) И понеже не ни харесва, започваме с обидите.
113
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен129Каза бай *** от кръчмата и след това се прибра да гледа телевизия Планета.
112
3
 
21
 
! Отговори
Bлк преди 3 години
Самозванка и назначена от глобалния капитал. Каква пародия е всичко това. 100.150000 я считат за такава. А другите милиони я ненавиждат. Но си е любимка в Литва и Полша на фашагите.
111
5
 
17
 
! Отговори
hgfdh преди 3 години
Тази платената трябва да се осъди на доживотен затвор без право да вижда слънчева светлина ! Слава за Лукашенко !
110
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора като Лукашенко се хващат за властта като удавник за сламка.Освен това има голям репресивен апарат и трудно ще го свалят.
109
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната *** важна новина! Народът я считал за президент!!!
108
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая е като Немцов, на американска хранилка. Жена-политик не ми я хвали. Това е мъжка работа, а не на разни фусти със съмнителен морал.
107
6
 
5
 
! Отговори
НПО Млад соросоид преди 3 години
Бай Грантьо много разбира и от политика и от футбол. Първо се изказа по повод смъртта на Марадона, сега и тук ще си даде безценното мнение...Че да не би някой да помисли, че не разбира от политика или пък да остане без хонорар от деде Дьордд..