Учени алармират: Друг коронавирус е с потенциал за нова пандемия!

Той предизвиква Близкоизточния респираторен синдром
26 ное 2020 13:05, Петя Славова
130
Учени алармират: Друг коронавирус е с потенциал за нова пандемия!
Снимка: БГНЕС

"Всички в момента се занимават с коронавируса, но има и друг вирус от същото семейство, който е с потенциал да предизвика пандемия", предупреди водещият вирусолог на берлинската болница "Шарите" - д-р Кристиян Дростен.

Той смята да насочи следващите си проучвания именно в тази насока и да изследва вируса, предизвикващ Близкоизточния респираторен синдром (БИРС).

Още по темата

Този вирус засяга горните дихателни пътища и също може да предизвика смъртоносна бронхопневмония. Подобно на коронавируса той се пренася от животни върху хора – най-вероятно от камили. Има обаче и случаи, когато заразата се е разпространила при контакт между хора.

Коронавирусът на Близкоизточния респираторен синдром е установен за първи път на Арабския полуостров през април 2012 година. Оттогава насам се разпространява предимно в Саудитска Арабия, предава "Дойче веле".

През 2015 г. за проява на този вид инфекция, предизвикана от внос на БИРС, бе съобщено от Южна Корея – в рамките само на няколко седмици там бяха регистрирани 186 болни, като в 38 случая заболяването е довело до смърт.

По данни на института "Роберт Кох", досега в Германия е имало три случая на зараза с коронавируса на Близкоизточния респираторен синдром – сред хора, пристигнали от Катар и от Обединените арабски емирства, както и у пациент, посетил пазар за камили на Арабския полуостров. Той е починал три месеца по-късно от последствията от заболяването.

До септември 2020 г. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията е регистрирал над 2500 случая на заболяване от Близкоизточния респираторен синдром в 27 държави, като смъртните случаи са над 800.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие сериозно ли? Стари манджи ли претопляте? БИРС/MERS си е доста стар вирус. Какви пандемии, какви чудеса ви се привиждат... За 8 години са заболели 2500 човека, даже по-малко отколкото от TORS
27
1
 
26
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Масите се управляват най лесно със СТРАХ...
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един смъртоносен голям бууй за тия "учени"
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се изчерпат коронавирусите, ще се опитат с ротавирусите, и с ентеровирусите и т.н. Ще се опитат и с бактериални инфекции...
24
15
 
1
 
! Отговори
Вечно ядосан преди 3 години
До пенсионер"що ли не ми се вярва че е от прилепите ?! що ли си мисля че е създаден от човек ?!"Защото си слабо образован и полуграмотен.
23
0
 
14
 
! Отговори
СЗО А*алните Ге*ове преди 3 години
3-тата вълна ще бъде много по-тежка от 1-вите 2 и ще бъде причинента от Ковид-21.
22
1
 
10
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Комунизъм,демокрация....,а тоя задаващ се строй,как ще го наречем?!Терор някакъв,ще да е ,но все пак ще му е нужно име,като за управленски строй!!!Идеи?!
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега просто е модерно да се набива в очите на хората от нсякакън тип медия. Иначе тези неща са съществували, съществуват и ще ги има и след нас (освен ако не падне метеорит или нещо подобно). Сега обаче всеки гледа да се покаже и изкаже, след което медиите тотално изопачават казаното и го вадят от контекста. Хората за това са казали - невежеството е блаженство. Ако наистина се поинтересувате колко неща могат да ни затрият жалкото съществуване във всеки един момжент...
20
5
 
1
 
! Отговори
Вечно ядосан преди 3 години
До Ний *** ли сме?Да, ти си ***. Нищо не е престанало. Това че днес.бг не ти пуска новини за новите щамове на свинския и птичия грип, просто защото има други новини, които ще им докарат повече кликове, не означава, че те са изчезнали. Просто ти си ***.
19
4
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
резултат от безконтролното пътуване от държава в държава , за ЕС да не говорим ! ето ви ЕС , ето ви единен ЕС без граници ! китайците винаги са яли плъхове , прилепи , *** ,....., и в други източни държави е същото ,.... и изведнъж ковид ! що ли не ми се вярва че е от прилепите ?! що ли си мисля че е създаден от човек ?!
18
0
 
6
 
! Отговори
Между редовете преди 3 години
Короната го е имало преди да го ползват срещу Китай в Ухан през 2018/2019.Ясно!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анархист преди 3 години
По страшно нещо от вируса на тъпотата няма
15
2
 
0
 
! Отговори
Учени от МГУ преди 3 години
Са готови да разработят комбинирана ваксина против грип и всички възможни разновидности на коронавируса. Очакват съответно финансиране от ФДИ или Бил Гатес.
14
2
 
31
 
! Отговори
Ний идиоти ли сме? преди 3 години
Баф мааму,още първия не са разбрали откъде е,къв е, а ни натрапват и втори? Бе ний, нормалните хора, на толкова ли *** мясаме? Тия учени може ли да ми отговорят на въпроса-В последните 3 години имаше вируси и шапове по кокошки, овце и кози,прасета-и изведнъж престанаха-тая година ти свински грип, ни кокоши шап, ни нищо!!!Как така баш тая година нищо не порази животните, а всичко-срещу хората? Тъй направо според теория на вероятностите е голяма шанс значи! Явно има още да ни изпростяват!
13
2
 
20
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
От тук насетне все нови и нови коронки ще има.................стига парички да падат!
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Населението стана много 10 милаирда и в претъпкани гардове и ще има нови корони.
11
1
 
6
 
! Отговори
V преди 3 години
ами Ибн Ебн Ал Камил как не го в хванал досега
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започна да ми доскучава.
9
1
 
9
 
! Отговори
ОПААА преди 3 години
ДА не се окаже че американските ваксини работят за американския вирус, руските за азиатския, а на нас ни трябва за друга версия: евро-арабска?