Доц. Чорбанов: Не знаем колко са заразените, статистиката е гадателска

До Нова година ще имаме ваксина, заяви специалистът
Обновена: 27 ное 2020 09:02 | 27 ное 2020 09:01, Петя Славова
266
Доц. Чорбанов: Не знаем колко са заразените, статистиката е гадателска
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съгласно плановете, които изпълняваме, до Нова година ние ще имаме в ръка ваксина.Това заяви пред БНТ началникът на Лабораторията по експериментална имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов. И допълни, че все още бъдещата ваксина не се тества, защото тя трябва да мине през много теоретични постановки, за да се покаже, че тя е ефективна. Вече обаче има и доброволци за тестването й.

Доцентът не смята, че ще се постигне минимизиране на щетите с новите мерки, защото разпространението е много широко, но се надява, че много скоро потенциалните вирусоносители ще намалеят, защото повечето хора са се срещнали с вируса.

Още по темата

"Броят позитивни случаи далеч не е добър, защото има много хора, на които са правени многократно тестове, но стана ясно, че системата не ги отчита като многократно тестване на човек кога ще излезе от позитивизма, да кажем като резултат, а се отчита всеки път като нов човек, което на практика прави фалшиво по-голям брой тествани хора, на практика те са по-малко".

Но според него, трябва да се знае, че имайки предвид в огромния брой случаи вирусът е безсимптомен, тези хора не са били тествани и по тази причина ние дори не знаем, че той е преминал през тях.

Според него, към голяма степен статистиката в момента е гадателска.

"На вируса се приписват различни качества - като коварен, подъл и т.н. Това е парче молекула, недейте да й вменявате такива човешки качества. Когато говорим за пандемия, не трябва да се подхожда емпирично - например с един калкулатор да се пресмятат проценти на населението, което далеч не е обективно заради неравномерното тестване и чисто нематематическия подход".

И уточни, че за да е обективно, трябва да се затвори един цял квартал и да се тества, което не е нужно и няма да ни помогне по никакъв начин.

"Моята версия е, че малките деца и учениците, младите хора трябва да преминат максимално бързо през вируса на този етап, когато разпространението е много голямо, а няма как да бъдем предпазени по друг начин. Преминавайки вируса през тази много мобилна популация, ще даде възможност да няма кой да го пренася на рисковите групи".

Според него, голяма част от проблемите в здравната система идват оттам, че доста уплашени хора, на които им е било вменено, че ще прекарат много тежко заболяването и всеки позитивен е търсел форма да бъде наблюдаван от лекар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТМоите дипломи и степени какво общо имат тук? Аз нищо не ти казвам, повтарям, говорят данните.
230
9
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ако отбираше нещо, поне малко от малко от всички 50 000 неща, щеше да хванеш поне 5. Жалко че си изгубих времето с невежа. Не че е много, но се чувствам омерзен. Тая публикация за Исландия нали знаеш какво да направиш с нея ?
229
9
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Отишли трима новобранци в пустинята със френския легион. След известно време обаче, ги налегнали сексуални нужди. Отишли при старите и им разказали. А старите им отвърнали, че няма проблем и им казали че има камили. На следващия ден новобранците гузно им разказали какво са направили с камилите, а старите им казали " Ах, то и така става, ама ние ползваме камилите да ходим до селото при жените " хахахаха Как е логиката, льольо ?
228
9
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
За момент си помислих че отбираш нещо, но явно си поредното назобано мениджърче, което ми размахва нек'ва публикация за Исландия. Ти поне имаш ли лекарска диплома? Просто от интерес ?
227
9
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Наистина не си особено умен.
226
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТКакво? Човек, ти говориш страшно несвързани неща, в които няма никаква логика.
225
8
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Да, и точно затова смятам че предвид леталните изходи от този вирус и високото му репродуктивно число без мерки, трябва да бъдат взети такива. Макар да смятам, че най вероятно лично аз бих го изкарал по леко (което е сигурно обаче, колкото и тези тестове за антитела :)))
224
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТИзясни си първо аргументацията. Ти каза 50 000 неща, повечето от които нямат никаква връзка с изследването. Кажи точно и ясно какъв ти е проблема.
223
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТТи уважние имаш ли, да те питам?
222
9
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Хайде стига. Казах ти кои са истинските методи и защо тези тестове нямат нито приложно, нито изследователско значение. Още в началото ти казах, че извадката не е от значение, ако метода е лош. Исландия и Гренландия не ме интересуват. Всъщност и България (за близките ще се погрижа). А на тези с минусите - бъдете здрави,имайте малко уважение един друг и умната.
221
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТЗащото е напълно достатъчно за целите на това КОНКРЕТНО изследване, първо. Ти ми говориш, че това конкретно изследване в Исландия е маркетингов продукт, защото някой някога си е изхвърлил някакви си тестове?? Та това няма нищо общо. Както и твърдението ти, че е маркетингов продукт няма абсолютно нищо общо с твърдението ти, че тестовете, използвани в него не са достатъчно, което ти сам обори.
220
9
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Е как да няма? Като в страните овладели епидемията всички останали тестове ги хвърлят в кофата? А точно тези изобщо не ги ползват,защото торс 1 е също толкова разпространен колкото 2 (айде, по малко, но достатъчно). И защо да правят тестове с 90% специфичност в най добрия идеален случай, като могат да правят 100% специфични?
219
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТТи говориш за марка, като казваш, че изследването било "маркетинг на продукт". Такова нещо няма.
218
9
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Това за първия торс в България пак ли на боб го разбра ?
217
9
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
И как да не говорим за маркетинг, като говорим за една конкретна марка,която заявява че не може да различава изобщо "само" двата най опасни и разпространени коронавируси, а другите различава с 90% ? Защото останалите и това не могат и ги хвърлят в кофата.
216
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТКой ти говори, че трябва да повторим изследването в България, това е обрантото на това, което казах. Разбира се, няма да е проблем да го направим и методът е приложим, защото САРС-1 и тук нямаше. За другия ти въпрос няма нужда да пиша нищо, защото вече отговорих. Посочих ти изследване, че разлика в смъртността има само когато има разлика във възрастовата пирамида. Това го признават и много хора. Ти нали спореше, че изследването не е достоверно, сега пак скочи в друга тема, че не било п
215
6
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
И какво ме интересува конкретния случай в Исландия или Гренландия, след като в България е неприложим ? И защо трябва да се използва точно този метод който 100% не различава два разпространени корони , а другите различава 90% при идеални условия ? И какво общо има смъртността в Южна Корея с тази в България ? Масспектрометрията е единственият точен и признат метод за белтъчни маркери и де използва за валидиране на резултати от антигенни реакции. 90% в идеални условия е слабо. На всичкото отгоре.
214
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТОбясни как не са подходящи, като сам на два пъти потвърди, че не различават само САРС-1, който няма как да ни интересува в КОНКРЕТНИЯ случай.От тук следва, че тези тестове са напълно достатъчни за такова изследване. Спектометрията в случая, не е нужна. Защото ВЕЧЕ знаем перфектно какво точно откриват тестовете и какво не, те са си изследвани.
213
9
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Продължавам да твърдя едно и също нещо - тези тестове за антитела не са подходящи нито за приложни цели,нито за изследователски. А разнообразявам, за да не става скучно. Това ми предложение за инфраструктурата в България и стимулиране на персонала, сред който безспорно има квалифицирани, пък макар и малцинство съм го писал многократно. Но явно няма да стане. Затова, особено младите, да си опичат работите докато е време и да евакуират час по скоро !
212
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТАз пък искам да ти кажа, че първо твърдеше нещо, после сам си го обори и сега скачаш от тема в тема и вече взе да говориш колко ти си си опекъл нещата и т.н., което, може да е грубо, но не ме интересува.