Доц. Чорбанов: Не знаем колко са заразените, статистиката е гадателска

До Нова година ще имаме ваксина, заяви специалистът
Обновена: 27 ное 2020 09:02 | 27 ное 2020 09:01, Петя Славова
266
Доц. Чорбанов: Не знаем колко са заразените, статистиката е гадателска
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съгласно плановете, които изпълняваме, до Нова година ние ще имаме в ръка ваксина.Това заяви пред БНТ началникът на Лабораторията по експериментална имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов. И допълни, че все още бъдещата ваксина не се тества, защото тя трябва да мине през много теоретични постановки, за да се покаже, че тя е ефективна. Вече обаче има и доброволци за тестването й.

Доцентът не смята, че ще се постигне минимизиране на щетите с новите мерки, защото разпространението е много широко, но се надява, че много скоро потенциалните вирусоносители ще намалеят, защото повечето хора са се срещнали с вируса.

Още по темата

"Броят позитивни случаи далеч не е добър, защото има много хора, на които са правени многократно тестове, но стана ясно, че системата не ги отчита като многократно тестване на човек кога ще излезе от позитивизма, да кажем като резултат, а се отчита всеки път като нов човек, което на практика прави фалшиво по-голям брой тествани хора, на практика те са по-малко".

Но според него, трябва да се знае, че имайки предвид в огромния брой случаи вирусът е безсимптомен, тези хора не са били тествани и по тази причина ние дори не знаем, че той е преминал през тях.

Според него, към голяма степен статистиката в момента е гадателска.

"На вируса се приписват различни качества - като коварен, подъл и т.н. Това е парче молекула, недейте да й вменявате такива човешки качества. Когато говорим за пандемия, не трябва да се подхожда емпирично - например с един калкулатор да се пресмятат проценти на населението, което далеч не е обективно заради неравномерното тестване и чисто нематематическия подход".

И уточни, че за да е обективно, трябва да се затвори един цял квартал и да се тества, което не е нужно и няма да ни помогне по никакъв начин.

"Моята версия е, че малките деца и учениците, младите хора трябва да преминат максимално бързо през вируса на този етап, когато разпространението е много голямо, а няма как да бъдем предпазени по друг начин. Преминавайки вируса през тази много мобилна популация, ще даде възможност да няма кой да го пренася на рисковите групи".

Според него, голяма част от проблемите в здравната система идват оттам, че доста уплашени хора, на които им е било вменено, че ще прекарат много тежко заболяването и всеки позитивен е търсел форма да бъде наблюдаван от лекар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
12
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Друго искам да кажа също, организирайте наличната инфраструктура в България по научните институти, където все пак са останали малко ентусиасти да работят за 500-600 лв, а не пак да набутвате мангизите на търгашите. При допълнително финансиране за лабораториите и младите учени цялата налична машинария може да се използва. Аз съм си опекъл работите, както 90% от тези с природни науки в България.
210
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТНа първия ми въпрос не си отговорил. А къде ще ходиш, вярвай ми, много слабо ме вълнува.
209
12
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Казах ти, с MRM- MS 2. Което ме навежда на мисълта за проект и финансиране в България и high impact paper. Но съм в друга област, а Февруари заминавам дългосрочно за Поднебесната империя :))). Но и най вероятно вече го правят. От друга страна, за България ще си бъде уникално. В Института по Молекулярна Биология има подходящата машина. И тъй като е мултиплексен метод с него могат да се гледат едновременно антитела за всички корони.
208
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТНещата са максимално достоверни. Как ще има грешка, щом като тестовете не различават единствено и само САРС-1, който никога, ама никога не се е доближавал до Исландия? Друг интересен въпрос е, как такова изследване може да се направи по-достоверно? Знам какво ще кажеш, че изобщо не трябва да се прави, щото не е важно и нека си вярваме, че смъртността е 3%. Но това е несериозен и нелогичен отговор.
207
14
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Да,тези тестове не различават антитела за отделните коронавируси. Пък било то "само" 2,3,4,6,8
206
14
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Либерализацията в науката е вредна и трябва да бъде незабавно ликвидирана. За разлика от приложните методи особено в извънредни ситуации, когато не вредят (въпреки че тези тестове за антитела го правят индиректно), при научните изследвания (каквото ми набутваш) нещата трябва да са максимално достоверни. Такова щеше да бъде, ако беше направен MRM -MS 2 анализ за антитела на представителна извадка, а не маркетингова публикация.
205
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТЗначи, въобще не става дума за тестове. Капиш? Тестовете сме ги установили какво различават и какво не, тия самият два пъти го повтори. Нито става дума за летища, поднебесни империи, тестове в Българските аптеки, реклами или каквото е там.
204
16
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Значи секвенирани антитела доказани за отделните коронавируси. Защото дори пептидния массфингърпринт вече не се ползва, а са работи с MS2. Преди да депозираш какъвто и да е пептид в която и да е база данни трябва да представиш необходимите спектри.
203
17
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А като става дума за тестове, Canon с японския LAMP е наистина перфектен бърз тест. Не случайно индийците го въведоха масово. Особено за летищата е перфектен !
202
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТКакво значи "валидирани бази данни"?
201
17
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Нямаше как да не дам за пример първенците в lifesciences :)))
200
17
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Ами да. Повечето такива тестове отчитат антитела за почти всички коронавируси, като единствено Euroimmun дават някаква гаранция (90%,което не е много впечатляващо) че не могат да различават само два вируса. Но дори и това ги прави неподходящи. Затова по добре да бъдат използвани пак техни станции и китове, но срещу вируса. А такива изследвания за антитела трябва да се правят със Масспектрометрия и валидирани бази данни. Тогава нещата ще бъдат наистина окей.
199
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защото изводите му са различни от твоята статистика (която не е официалната на СТО, тук ти беше постнат документ на СТО, според който те се съгласят с проучванията, за които аз ти говоря) и следователно това проучване е невярно (кръгов аргумент) и накрая каза, че Китай е империя (което отново, въобще няма нищо общо с разговора).
198
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТСъщо така няма да е зле да си изясниш какво искаш да кажеш. Първо каза, че тестовете за антитела не са достатъчни, защото не отчитат разликите между коронавирусите. После сам ти каза, че всъщност има тестове (които са използва ни в изследването), които не отчитат разликата между САРС-1 и 2 (мнение 194). После каза, че тия тестове били скъпи за България (което няма общо), после каза, че това проучване рекламирано един продукт (а те са ползвали няколко), после каза, че не е вярно, защото
197
17
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Говорим за извадки нали така ? Наистина съм съгласен, че няма смисъл да се затворят и тестват абсолютно всички.
196
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТОтново, кръгов аргумент. Аз ти казвам, че има изследване (а то се оказа, че има >60 такива, далеч не е само едно), което ясно доказва, че процентът на починали спрямо процентът на заразени (нещо, което ти неправилно наричаш смъртност), е доста по-носък, защото има адски много хора, които са били заразени, но не са били идентифицирани като такива навреме. Ти казваш "има 3% смъртност, защото има 3% смъртност". Спри за 3 секунди да пишеш, ясно е, че няма да прочетеш, поне помисли.
195
17
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А, и Поднебесната империя, разбира се !
194
14
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Средната смъртност за идентифицираните със специфичен метод в света от всички държави, всички възрасти и социално положение е 3 %. Което позволява да се направят някои мултивариационни анализи за по голяма конкретика и да се изведат аутлеари от тази тенденция, каквито безспорно са Южна Корея, Австрия, Япония и някои скандинавски страни.
193
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде пак. Тук ти казвам, че смъртността в България не е правилно отчетена, ти ми казваш "смъртността в България е по-висока, защото е правилно отчетана, защото е по-висока". Влизаш в кръгова аргументация. Отделно, посочих ти изследване, че смъртността навсякъде в Европа е една и съща. Това, което е различното, е че тук въобще не се тестват хората. Ама въобще. И заради това има много повече заразени. Assessing the Age Specificity of Infection Fatality Rates for COVID-19:Systematic Review, Meta
192
11
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Няма нужда да го чета. Знам как стоят нещата. Маркери за науката се правят с Масспектрометрия. И това щеше да бъде препоръката ми към журнала. Да направят истинско валидиране.