Доц. Чорбанов: Не знаем колко са заразените, статистиката е гадателска

До Нова година ще имаме ваксина, заяви специалистът
Обновена: 27 ное 2020 09:02 | 27 ное 2020 09:01, Петя Славова
266
Доц. Чорбанов: Не знаем колко са заразените, статистиката е гадателска
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съгласно плановете, които изпълняваме, до Нова година ние ще имаме в ръка ваксина.Това заяви пред БНТ началникът на Лабораторията по експериментална имунология към БАН доц. Андрей Чорбанов. И допълни, че все още бъдещата ваксина не се тества, защото тя трябва да мине през много теоретични постановки, за да се покаже, че тя е ефективна. Вече обаче има и доброволци за тестването й.

Доцентът не смята, че ще се постигне минимизиране на щетите с новите мерки, защото разпространението е много широко, но се надява, че много скоро потенциалните вирусоносители ще намалеят, защото повечето хора са се срещнали с вируса.

Още по темата

"Броят позитивни случаи далеч не е добър, защото има много хора, на които са правени многократно тестове, но стана ясно, че системата не ги отчита като многократно тестване на човек кога ще излезе от позитивизма, да кажем като резултат, а се отчита всеки път като нов човек, което на практика прави фалшиво по-голям брой тествани хора, на практика те са по-малко".

Но според него, трябва да се знае, че имайки предвид в огромния брой случаи вирусът е безсимптомен, тези хора не са били тествани и по тази причина ние дори не знаем, че той е преминал през тях.

Според него, към голяма степен статистиката в момента е гадателска.

"На вируса се приписват различни качества - като коварен, подъл и т.н. Това е парче молекула, недейте да й вменявате такива човешки качества. Когато говорим за пандемия, не трябва да се подхожда емпирично - например с един калкулатор да се пресмятат проценти на населението, което далеч не е обективно заради неравномерното тестване и чисто нематематическия подход".

И уточни, че за да е обективно, трябва да се затвори един цял квартал и да се тества, което не е нужно и няма да ни помогне по никакъв начин.

"Моята версия е, че малките деца и учениците, младите хора трябва да преминат максимално бързо през вируса на този етап, когато разпространението е много голямо, а няма как да бъдем предпазени по друг начин. Преминавайки вируса през тази много мобилна популация, ще даде възможност да няма кой да го пренася на рисковите групи".

Според него, голяма част от проблемите в здравната система идват оттам, че доста уплашени хора, на които им е било вменено, че ще прекарат много тежко заболяването и всеки позитивен е търсел форма да бъде наблюдаван от лекар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТДай да ти караме "аргументите" един по един. Говориш за 100 неща, 99 от които нямат никаква връзка с темата на разговор. Никой нормален човек не може да ти проследи "мисълта".
250
3
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Поне да не съм съвсем бесен, че съм си изгубил времето с някой най обикновен търгаш...
249
4
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Я каи са, поне диплома за лекар имаш ли ? Защото ми стана ясно още в началото, че си далече от науката, или искаш само да пробуташ нещо скъпо и неефективно? Което ще ти се получи у тая *** българия.
248
4
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
През цялото време говоря за едно и също: Първо, маркетингова статия с пожелателен характер. И специалистите казват "не мерси" . Ко има да се изяснява повече ? Никоя нормална държава няма да даде и цент за такива тестове, а тези които наистина искат да направят рисърч, ще го направят с подобаващи методи. Второ, нерде Исландия, нерде Бразилия. Трето, дори единствените, които декларират че ве могат да различават "само" два вируса хахахаха дават 10% грешка за останалите. И т'ва само те го казват.
247
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТЗначи, да ти обясня, господин разбирач, че ако не си изкарал САРС-1 или САРС-2, тестът ще излезе отрицателен. Толкова. И това е абсолютно 100% сигурно и, пак да повторя, ти ДВА ПЪТИ САМ го потвърди.
246
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТДай да ти караме "аргументите" един по един, че се обърквам вече, ти говориш за 7-8 различни неща, включително и това колко съм бил, цитирам "***", "неграмотен", нищо не съм разбирал и т.н. и как си щял да ходиш в Китай, защото България не те интересувала.
245
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТТИ сам каза ДВА ПЪТИ, че не различават само САРС-1. Сам го каза, два пъти.
244
4
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Тези тестове не различават антитела за отделните коронавируси. Всички до един. А ти просто няма как да разбереш нищо . Разбираш ли. Разбира този,който има поне елементарна представа от нещата.
243
4
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Друг аргумент: боли ме фара за Исландия и Антарктида, че не е имало торс 1, което е отново съмнително.
242
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, аз ти казах, ***. Вика "няма да ти отговарям повече", пуска 16 мнения за 5 минути.
241
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТТози "аргумент" епълна лъжа. Разбрах, че тестовете са просто достатъчно добри, както си мислех в началото, а абсолютно перфектни. Разбрах, че и не даде нито един източник за мненията си
240
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТДа, аз ти говоря за едно и също нещо, а ти скачаш от тема в тема. А ти говоря за Исландия, защото първо си мислех, че твърдиш, че изследването е лошо, а сега вече се обърках, ти взе да говориш изследването е реклама на един продукт, как ще ходиш в Китай, как не те интересува България и как аз съм бил неграмотен.
239
6
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Аргументите, тестове които не различават антитела срещу различни коронавируси независимо 2,4,8,16 и дават 10% грешка са пълни б.о.к.л.у.ц.и. Са разбрахте ли? Или не ?
238
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТБам, отговорът не закъсня. Типичната реакция на ***.
237
6
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Не ве, к'вото и колкото да пиша на простолюдието, няма смисъл. К'во ви разбира главата от методи и достверност? М? Исландия, та Исландия. И от всичко което написах, щото си мислех че общувам поне с полуграмотни. Пак Исландия. Вица, разбрахте ли поне ?
236
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТТипичният *** е този, който казва, че повече няма да пише и продължава да отговаря.
235
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТДо сега нито един коментарите ти нямаше смисъл. Говориш си разни неща, които само тебе си те интересуват и тук-там дразниш с някое коментарче, но като стане дума да се аргументираш, пак си дрънкаш съвсем странични неща. Типичен ***.
234
9
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Противоречия от моя страна - няма. Повече коментари няма да правя. Просто няма смисъл.
233
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТКато искаш да провеждаш дискусия, защо скачаш от тема в тема и си противоречиш?
232
10
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А ти си просто невежа. Наистина се чувствам омерзен. Исках да проведа нек'ва дискусия, но съм се подлъгал. Се таа. С простолюдието трябва да се внимава.