Към септември брутният ни външен дълг достигна 37.9 млрд.евро

Това показват данни на БНБ
28 ное 2020 14:32, Петя Славова
57
Към септември брутният ни външен дълг достигна 37.9 млрд.евро
Снимка: БГНЕС

Брутният външен дълг на страната достига 37,9 млрд. евро към края на септември 2020 г., показват най-скорошните данни на Българска народна банка (БНБ). На годишна база той се увеличава с 8.5%, а от януари насам със 7.7%, предава "Монитор".

Още по темата


В края на септември 2020 г. дългосрочните задължения са 29,7 млрд. евро, като нарастват с 3,2 млрд. евро спрямо края на 2019 г.. Дългосрочният дълг се повишава с 3,4 млрд. евро на годишна база.

Краткосрочните задължения възлизат на 8,1 млрд. евро. Те намаляват с 543.7 млн. евро спрямо края на миналата година. Краткосрочният външен дълг също върви надолу, като за година е надолу с 432.9 млн. евро.

Дългът на сектор "Държавно управление" в края на третото тримесечие на 2020 г. е 7,5 млрд. евро. От началото на годината той нараства с малко над 2 млн. евро. Външните задължения на сектора се повишават на годишна база с 2,084 млрд. евро, сочат още данните на БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: БНБбрутен външен дълг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
9
 
! Отговори
ДДДД преди 3 години
Няма да е лошо след, като бойко борисов отиде в Барселона да живее при жена си и детето! Следващия министър председател да смени името на БНБ и да бъде прекръстена както е реално в момента БЕБ - българска еврейска банка! Не за друго, просто да не бъркаме, че банката е на НАРОДА!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това държавният и частният заедно ли са?
32
2
 
8
 
! Отговори
жабчу преди 3 години
Към септември брутният ни външен дълг достигна 37.9 млрд.евро---------------------Немъ страшну..., дорде стигнем Един Трилион има мнооогу време...-))))))))
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БНБ шефовете са с 40 хиляда лева заплата на месец. Дълга ще набъбва.
30
2
 
2
 
! Отговори
финансист преди 3 години
мери се в проценти
29
0
 
3
 
! Отговори
До да бе да преди 3 години
По принцип си прав за ЕЦБ, но проблемът е, че еврото все още е в зависимо положение спрямо долара. Европейските министри може и да имат интерес от стабилна икономика, но стабилитетът не зависи само от тях и ЕЦБ.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе нали уж милен велчев и всички псевдо икономисти след нега вкл. и сегашните се кълняха, че външният ни дълг аха аха да го изплатим - как така стана че се утрои ???????????????
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капитализмът фалира и затъна в дългове.
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая ще се окаже че средно за да се предотврати умирането на човек от ковид в БГ са изхарчени около 100 милиона долара. А иначе за лечение от рак, когато са необходими 50 хиляди долара, се правят дарителски кампании и концерти, за да се съберат пари.
25
1
 
7
 
! Отговори
да бе да преди 3 години
До 23 До 21фед е съставена от ЧАСТНИ БАНКИ на които държавата ПРЕСТЪПНО е отдала правото да печата долари и да ги отдава за лихва на правителството !! ЕЦБ е орган в който решенията се вземат от финансовите министри на държавите в еврозоната и те наистина имат интерес от стабилност на еврото и икономиката като там проблема е баланса между интересите на дървавите спестовници -северните и задлъжнелие-южните държави . НО от печатането на еврото не се дават никакви лихви на частни банки
24
3
 
2
 
! Отговори
лилетка свинетка преди 3 години
ий стига бйе. илати на вишти нас у давус. ний швийцарците сми най задлъжнялили ама сме бугати. вили, басяни, ский, ум да зайди. не се коркъйти, тиглети.
23
2
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Това е европейското ФЕД - действа на същия принцип. Еврото има ли златно покритие т.е. реална себестойност? Не! Значи е същата въздушна хартийка като долара.
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези дългове са пунта мара - илюзия, измама, чрез която да се контролират гоите. Печаташ стодоларова банкнота, чиято себестойност е 1 долар(с хартията и мастилото), и я заемаш с 8% лихва. Като заемеш 10 000 такива банкноти и лихвите ще те направят милионер. Когато някой ти дължи нещо, неговата собственост става и твоя собственост - можеш да се удовлетвориш от нея. Властта е в ръцете на печатарите и така ще е, докато отново не забраним лихварството.
21
1
 
9
 
! Отговори
доколкото знам преди 3 години
До 18 Анонименеврото и решенията да се печата нови евра се вземат от министрите на финансите на държавите в еврозоната които са в ЕЦБ . ако говориш за щатите си прав но те не ни интересуват
20
4
 
6
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
А ДЕ. ДЕ ОТИДОХА ТЕЗИ МЪНИ, МЪНИ, МЪНИТА???? САМО ПИТАМ????
19
5
 
14
 
! Отговори
и какъв преди 3 години
До икономисте смисъла от дълг който не се инвестира в производства и да носи възвращаемост а се краде и се скатава по шкафчета и офшорки ?? боко подкупва избирателите си с раздаване на пари които другите ще връщат защото администрацията,учителите и полицията НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ а само консумират
18
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оф, стига с тая паника! Вижте дългове на другите държави колко са и тогава охкайте и пъшкайте. Световната икономика се крепи на дългове. Ако съберем всички пари в наличност, пак няма да стигнат, за да се покрият всички съществуващи дългове. И така ще е, докато една шепа дългоноси "богоизбрани" създават пари от вятъра и после ги заемат под лихва. Тези дългове са толкова "реални", колкото и Дядо Коледа. Но правителствата ги използват, за да оправдаят "затягането на коланите".
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
35% от БВП и 80% от бюджета. Пак сме добре в сравнение със САЩ.
16
5
 
4
 
! Отговори
ааа малко е преди 3 години
дълга...щом хората не протестират значи могат още да го поемат !! нали се подиграваха с протестиращите...били платени,били червени....хубавото е ,че администрацията,полицията ,учителите които подкрепят боко ще си изпатят най -мнго ....след време няма да има пари нито за заплати нито за пенсиите им...другите ще емигрират и ще се оправят защото са свикнали да работят но калнките на запад никой няма да допусне до хранилката
15
18
 
4
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Тука само еднокнижници коментират. Какво като е нарастнал дълга, в момента се плащат нищожни лихви. Моментът за набиране на дълга беше избран много добре.