Николова: Пълен локдаун ще ни струва около 1 млрд лв. в зимните курорти

Отчита се 40% спад в резервациите, заяви министърът на туризма
28 ное 2020 10:50, Петя Славова
74
Николова: Пълен локдаун ще ни струва около 1 млрд лв. в зимните курорти
Снимка: БГНЕС

Изчисленията показват, че при пълен локдаун в зимните курорти загубите ще възлизат на около 1 млрд. лв. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред  Нова телевизия по повод мерките в туристическия сектор и желанието на германския канцлер Ангела Меркел ски курорти да бъдат затворени.

Тя обясни, че българските курорти спазват всички противоепидемични мерки. С моя заповед бяха издадени указания, които бяха заимствани от най-добрите ски дестинации. Те се спазват безупречно, показаха проверки, с изключение на някои административни пропуски. Не считам, че някой от бранша би си позволил риск или грешка, които могат да ударят целия сектор, подчерта министърът.

Още по темата

Вицепремиерът бе категорична, че въведените от правителството мерки са навременни. Опитваме се да спазваме баланса между това икономиката да работи и да запазим здравето на хората. В настоящия случай много е важна дисциплината и считам, че ако се мобилизираме за 3 седмици ще можем да посрещнем Коледните и Новогодишните празниците с любимите хора, уточни още тя.

Относно резервациите министър Николова отчете спад в записвания за предстоящата зима в размер на 40%. И добави, че се води много засилена рекламна кампания на балканските страни. В тази връзка тя коментира, че границите ни трябва да останат отворени, като единственото изключение да бъде PCR тест.

Министър Николова каза още, че бизнесът не се дели на туристически, на транспортен или на друг вид. Той е един и за всеки трябва да има помощ, като не трябва да бъде оставен сам в тази тежка ситуация. Тя изрази надежди, че туристическият бранш ще бъде гъвкав по отношение на възможността да кандидатства по новите икономически мерки и допълни, че към момента за секторите туризъм и ресторантьорство е осигурена помощ за над 23 млн. лв.

По думите на вицепремиера към настоящия момент местата за настаняване и спа центровете не са затворени, като работят с възможност да предоставят кетъринг услуга на базата на румсървис по стаите. Тя разясни, че браншът е изискал възможност в хотелите хранене да се извършва присъствено само за гостите си. Това е и моята позиция. Аз съм поискала това да бъде разрешено от здравните власти, но към настоящия момент все още нямаме отговор, поясни министър Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Koe e po-cenno 1 milqrd za gadnite bogati mutri ili 6.500 000 duschi naselenie ili ko vi puka za naselenieto za vasmutrite sa vajni.
36
0
 
6
 
! Отговори
Berba преди 3 години
Едно време, тази я минах на Слънчака
35
0
 
11
 
! Отговори
а колко преди 3 години
от тези хотели си плащат данъците в България ?? колко от тях осигуряват работниците си на реалния доход ?? защо въобще държавата трябва да подпомага фирми регистрирани извън България или укриващи данъци ??
34
0
 
10
 
! Отговори
"ЛокДаун" преди 3 години
Понятието "локдаун" го употребяват по простата причина, че така им е спуснато, а те са толкова некъдърни, че не могат да намерят превода нa думата, а си цитират нарежданията от горе.Толкова не стават тия.
33
1
 
17
 
! Отговори
Безсрамници преди 3 години
Точно за мутренските хотели ми е през оная работа.
32
1
 
11
 
! Отговори
КЪДЕ Е ТИКВАТА преди 3 години
В Тикволандия хотелите на мутрите са по-важни дори от животите на тия мутри, а за редовия гражданин... да не говорим.
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кого ще струва, другарко? Няма ли да оставите мутрите да си покриват загубите както могат? Или пак от данъците на хората ще наливате в мутренските курорти?
30
1
 
13
 
! Отговори
Krum преди 3 години
Обикновенния българин няма да усети че "курортите" са на загуба 1 милион, нито ще разбере ако те са със 100 милиона или милиард печалба. До тук не съм усетил да имат принос в дохода на работещите и на пенсионерите. Така че да затварят, да си почине малко природата от мизерията която създават.
29
0
 
12
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Аз чета туй, пък жената стои пред огледалото и вика: Еййй каква съм станала бе-дебела, стара и грозна, айде успокой *** малко де...Пък аз и викам: Ами очите ти са в отлично състояние ***, всичко правилно си видат. Та тия женки-Бойчовите де, кат ги слушам как си премятат тия милиони и милярди, гаче ли аз премятам топчетата на броеницата бе.Мойта вика-ами много учили и много разбират.Викам и: Ти помниш ли едно време че кат хванеш е магарето за онуй и тогаз познаваше, че е мъжко-и тия толкоз разбират
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Произвеждайте смартфони и продавAйте, задето не произвеждаме смартфони и автомобили и не продаваме ни струва 100 млрд Кое е повече 100 млрд или 1 млрд.
27
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Споко, тази криза е преходна, сега като дойде западната ваксина и ще си ударим по една ваксина и ще се отървем от вируса, а като дойде Джо в Белия дом и ги започваме руснаците и като приключим с тях ще имаме ресурси и евтина работна ръка и ще живеем богато, ще си купуваме нови модели айфони, яки западни коли и ще ходим да почивки ол инклузив в чужбина където можем да пътуваме свободно при демокрацията, споко.
26
1
 
8
 
! Отговори
бански кръчмар до 31 преди 3 години
Я да се мащащ с твойте идеи! На кого ще си пробутам чибапчитата и мазната капама за 20 лева порцията, ако дойдат само да спортуват на чист въздух?
25
0
 
13
 
! Отговори
? преди 3 години
Какво е "локдаун" и няма ли българска дума за него?Питам не защото не зная, а защото постоянно се употребява по медиите, а има хора, които не разбират какво им се говори!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този сезон? Абсолютно безопасна руска рулетка с 2 патрона, играта да започва
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зимният спорт е един от най-здравословните. Хората са на вън, всички са с ръкавици и шалове, някои ползват и шлемове. Проблемът е купоните след спортуване. Ограничете тяхната възможност и запазете останалото. Така ще има приличен сезон, минимални загуби, а и хората ще могат да спортуват и да са здрави. Не разбирам истерията на Меркел, а и германците и австрийците също не я разбират. Аз съм против пълен локдаун, частичен да, върху дискотеки и клубове, но само толкова.
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризма такъв какъвто го познавахме до момета за съжаление няма да го има поне в близките 5-10 години. Безмислено е да се наливат пари в сектор, който няма да може да ги възстанови
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И без това има много хотели за бутане. Време е да се разчисти малко пейзажа по морето и планините от техните грозни туловища!
20
6
 
5
 
! Отговори
Сигурен източник преди 3 години
Другото лято забрана за морето. Група учени доказаха, че един единствен вирус изпуснат в морска вода, може да зарази целия световен океан. Държавата ще отпусне безлихвени кредити за закупуване на надуваеми басейни за терасите. Китайците да слушат и да почнат производство от сега
19
2
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
изобщо не ме интересуват хотелите на валери и компания човешкият живот е наиважен за да не фалират да си продават имуществото и да се спасяват това са законитена капитализма от държавата не искаите защото ще останем без пенсии
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тая за милиарди бълнува. Да иде да се тунингова като Ангелкова, защото от туризъм нищо не разбира! И тъй като скоро ще е безработна с подобрен външен вид може и да залъже някой друг дърт надръвняк като WCимеонов!