Николова: Пълен локдаун ще ни струва около 1 млрд лв. в зимните курорти

Отчита се 40% спад в резервациите, заяви министърът на туризма
28 ное 2020 10:50, Петя Славова
74
Николова: Пълен локдаун ще ни струва около 1 млрд лв. в зимните курорти
Снимка: БГНЕС

Изчисленията показват, че при пълен локдаун в зимните курорти загубите ще възлизат на около 1 млрд. лв. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред  Нова телевизия по повод мерките в туристическия сектор и желанието на германския канцлер Ангела Меркел ски курорти да бъдат затворени.

Тя обясни, че българските курорти спазват всички противоепидемични мерки. С моя заповед бяха издадени указания, които бяха заимствани от най-добрите ски дестинации. Те се спазват безупречно, показаха проверки, с изключение на някои административни пропуски. Не считам, че някой от бранша би си позволил риск или грешка, които могат да ударят целия сектор, подчерта министърът.

Още по темата

Вицепремиерът бе категорична, че въведените от правителството мерки са навременни. Опитваме се да спазваме баланса между това икономиката да работи и да запазим здравето на хората. В настоящия случай много е важна дисциплината и считам, че ако се мобилизираме за 3 седмици ще можем да посрещнем Коледните и Новогодишните празниците с любимите хора, уточни още тя.

Относно резервациите министър Николова отчете спад в записвания за предстоящата зима в размер на 40%. И добави, че се води много засилена рекламна кампания на балканските страни. В тази връзка тя коментира, че границите ни трябва да останат отворени, като единственото изключение да бъде PCR тест.

Министър Николова каза още, че бизнесът не се дели на туристически, на транспортен или на друг вид. Той е един и за всеки трябва да има помощ, като не трябва да бъде оставен сам в тази тежка ситуация. Тя изрази надежди, че туристическият бранш ще бъде гъвкав по отношение на възможността да кандидатства по новите икономически мерки и допълни, че към момента за секторите туризъм и ресторантьорство е осигурена помощ за над 23 млн. лв.

По думите на вицепремиера към настоящия момент местата за настаняване и спа центровете не са затворени, като работят с възможност да предоставят кетъринг услуга на базата на румсървис по стаите. Тя разясни, че браншът е изискал възможност в хотелите хранене да се извършва присъствено само за гостите си. Това е и моята позиция. Аз съм поискала това да бъде разрешено от здравните власти, но към настоящия момент все още нямаме отговор, поясни министър Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
13
 
! Отговори
Далавери Симеонов преди 3 години
На Далавери хотела нали е пълен с граничари ***, ко ривеш?
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо сметките са различни, като сравниш внесените данъци от туристическият бранш за изминалата година. Или милиард е печалбата, но с умели счетоводители и наши хора в бюджета са влезли трохи.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Николова става, ама не за министър. За някои други неща.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да е само загуба.Печалбата в запазено човешко здраве колко е.През миналата зима пандемията тръгна точно от зимните курорти.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Впрегнете *** да работят и ще си избиете всякакви загуби
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А един човешки живот колко струва? А 100000 живота в данъци и потребление за 10-20-30 години? Стига с тези кръчмарски сметки, научете се да мислите в перспектива.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Взеха да ми липсват статиите за растящите цени на имотите. А те вървят стремглаво нагоре. Търсенето е пет пъти над предлагането, един вид разграбват се.
10
1
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Все едно мене да ме е яд че не съм милионер щото съм очаквал да ми се паднат милионите От тотото а на туй отгоре даже и фиш не съм пуснал!Загубена работа..тя рибата в морето те сложили тиганя!
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Частният бизнес слабо ме вълнува.Аз нужда от Ламборджини, 70 инчов телевизор и любовница - нямам.Който иска тези неща, да се оправя.Аз искам здраве, проста Коледна вечеря и смях. И това си е моя отговорност.Тъй че дгд
8
1
 
18
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ПАРИ ПАРИ МИЛИАРДИ. ТЕ ТОВА Е ИСТИНАТА. САМО ЗА ПАРИ ГОВОРЯТ. ЗА ЗДРАВЕ НИКОЙ НЕ ГОВОРИ. ЗА ТЕЗИ ПУСТИ ПАРИ ПРЕЗ ЛЯТОТО ПУСНАХМЕ СУЛЮ И ПУЛЮ ДА СИ РАЗВЯВАТ... НЕ ДАДОХА ПАРИ НА БОЛНИЦИ ПЕРСОНАЛ. А САМО ГЛЕДАХА ОТ КОЙ ДА ВЗЕМАТ.
7
5
 
4
 
! Отговори
123 преди 3 години
Искат да занулят хората които си вадят хляба от туризма. Ще унищожат дребния и среден бизнес. Ще останат само корпорациите на евреите и държавата, която също ще е управлявана от евреите.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един милиард за крадене ,тая сравнява умиращи хора на бройки ,цирк Дружба )
5
1
 
26
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
На кой ще струва милиард, м ? На пенсионерите с 300лв пенсия, на преподавателите в Университета с 700 лв заплата, на артистите в театрите с 700 лв заплата, на всички които си плащат за здравеопазване ? М? На кой ?
4
0
 
8
 
! Отговори
До3 преди 3 години
Че 22 година щели 4 милиарда да отпускат за саниране безработни и гладни ама блока саниран хаха крадат безбожно
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е че това не е страшно. Нали държавата от януари тегли 8 млрд. от МВФ. 1 млрд може да отпуснат. Е.... то ще е пак за свои хора и обръчи, ама няма как
2
1
 
24
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
ЩЕ ВИ СТРУВА.ЗАЩОТО КОЛКОТО ПАРИ ДА ВЗЕМЕТЕ ОТИВАТ ПРИ ВАС ПРИ НАС ИДВАТ 800лв. Заплата.А на СЕСТРАТА ОТ КОВИД ОТДЕЛЕНИЕТО 640 НЕТО.И 10 МИЛИАРДА ДА ВЗЕМЕТЕ В НАРОДА ОТИВАТ 5лв
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сеха го кажо на английски, че да се посмеем