Николова: Пълен локдаун ще ни струва около 1 млрд лв. в зимните курорти

Отчита се 40% спад в резервациите, заяви министърът на туризма
28 ное 2020 10:50, Петя Славова
74
Николова: Пълен локдаун ще ни струва около 1 млрд лв. в зимните курорти
Снимка: БГНЕС

Изчисленията показват, че при пълен локдаун в зимните курорти загубите ще възлизат на около 1 млрд. лв. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред  Нова телевизия по повод мерките в туристическия сектор и желанието на германския канцлер Ангела Меркел ски курорти да бъдат затворени.

Тя обясни, че българските курорти спазват всички противоепидемични мерки. С моя заповед бяха издадени указания, които бяха заимствани от най-добрите ски дестинации. Те се спазват безупречно, показаха проверки, с изключение на някои административни пропуски. Не считам, че някой от бранша би си позволил риск или грешка, които могат да ударят целия сектор, подчерта министърът.

Още по темата

Вицепремиерът бе категорична, че въведените от правителството мерки са навременни. Опитваме се да спазваме баланса между това икономиката да работи и да запазим здравето на хората. В настоящия случай много е важна дисциплината и считам, че ако се мобилизираме за 3 седмици ще можем да посрещнем Коледните и Новогодишните празниците с любимите хора, уточни още тя.

Относно резервациите министър Николова отчете спад в записвания за предстоящата зима в размер на 40%. И добави, че се води много засилена рекламна кампания на балканските страни. В тази връзка тя коментира, че границите ни трябва да останат отворени, като единственото изключение да бъде PCR тест.

Министър Николова каза още, че бизнесът не се дели на туристически, на транспортен или на друг вид. Той е един и за всеки трябва да има помощ, като не трябва да бъде оставен сам в тази тежка ситуация. Тя изрази надежди, че туристическият бранш ще бъде гъвкав по отношение на възможността да кандидатства по новите икономически мерки и допълни, че към момента за секторите туризъм и ресторантьорство е осигурена помощ за над 23 млн. лв.

По думите на вицепремиера към настоящия момент местата за настаняване и спа центровете не са затворени, като работят с възможност да предоставят кетъринг услуга на базата на румсървис по стаите. Тя разясни, че браншът е изискал възможност в хотелите хранене да се извършва присъствено само за гостите си. Това е и моята позиция. Аз съм поискала това да бъде разрешено от здравните власти, но към настоящия момент все още нямаме отговор, поясни министър Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 3 години
До Обективен #67НЕ ЗНАМ В КАКЪВ ИЗМИСЛЕН СВЯТ ЖИВЕЕШ ? Най-важните винаги са били бизнеса на първо място и управляващите. В основата на всичко са парите властта и поробени хора работещи хора. Живота на хората никога не е бил важен. Правят театър и прах в очите на обикновените хора да си мислят само че на държавата ѝ пука.
56
2
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Единственото работещо решение е спиране на епидемията. Освен, че хората ще останат живи, което е най-важното, това ще ни струва и най-евтино. Всякакви компромиси, баланси и т.н. проcтотии, неминуемо увеличават загубите.
55
1
 
1
 
! Отговори
серена преди 3 години
Тези бойкови тиквета и управляващи мекерет@,не знаят ли и не разбраха,че затварянетона нещата,води до отваряне на ...нищетата!Знаят ги и Цеко Минев,Цеко Сифоня ,даже и Цеко Тромбона.Затварянето е напълно свързано с ...отварянето!Едните и много губят,а малкото от многото...печелят!Както казва Ицо Камата,който играе-печели,който не играе-губи!Хайде,че от вчера играта загрубя и трябва да си стоим ... у дома,като на война!
54
1
 
3
 
! Отговори
ЕВО преди 3 години
С тази маска и с новия хит по зимните ни курорти,с изрязана дупка по средата никакво затваряне!Работа и само работа е девиза на Мутрагеньо,всички на работа от язовири,курорти,къщи и тъщи всички на мегдана и близо до тапана!Всичко е пълен хаос хавая,а рибата е вече на... филя!Ами то вече хора няма,драги управляващи!Здравния министър да публикува списък на работещите лични лекари и зъболекари,ковид болниците на територията на страната и сам да се убеди!ТРАГЕДИЯ И ТО НАВСЯКЪДЕ!!!
53
1
 
4
 
! Отговори
стига! преди 3 години
Дреме ми за зимните ви курорти, хората измряха!
52
1
 
7
 
! Отговори
H2 преди 3 години
стига сме плямпали глупости, пълним джобовете само на определени хора
51
1
 
9
 
! Отговори
sante_dog преди 3 години
T.e. нормално е да затворим ясли, градини, училища и университети, но не и да накърним кефа на Цеко Минев? Той ли е бъдещето на България? благодарим ти ГЕРБ - с теб сме по силни!!!
50
1
 
9
 
! Отговори
11 преди 3 години
Аз от зимните курорти файда нямам. Те и в бюджета не внасят нищо. Единствено някви мутри богатеят.
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли е най важното курортите а не живота на хората.
48
1
 
6
 
! Отговори
хотелчев преди 3 години
вервайте ни, че паричките от далаверите с дълговете почнаха да свършват. требва да ни спасите.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Николова: Тия внасят в бюджета 50 млн. ТА никакви загуби няма да има. Всички в бранша са на минималка или въобще нищо за нищо не внасят. Затваряй господи развъдника на чумите от всякакъв характер от наркомании до ковиди.
46
0
 
9
 
! Отговори
ЧЛЕНЪТ преди 3 години
Нашият годишен ЧЛЕНски внос в Европския союз бе 1 500 000 000 лева Милиард и половина. ТА НИЕ ЩЕ ИЗБУТАМЕ и ХОТЕЛСКИЯТ бизнес НА ПЪЛНА ПОМОЩ от ДЪРЖАВАТА след ще бачкаме ама много яко за парите на тези богаташи да им е добре и комфортно. Дръжте се няма пари за обикновените хора ще има феодали и крепостни селяни бъдещата икономика на БГ. Мен разплаква от умиление как ще спасим бизнес елита и много в пълно умиление изпадам да ги гледам с джипките по магистрали и частните самолетчета и яхти.
45
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не можеш да си позволиш един сезон да не работиш и фалираш - значи не си за този бизнес. А министърката едва ли прави проверки от 25-31 декември - за да знае какви мерки се взимат. Излиза, че едни ски са по важни от човешки животи.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименSprqxa korupciqta bratched ti dobrq li si?????
43
0
 
13
 
! Отговори
аа1830 преди 3 години
Пълен локдаун в Австрия на зимните курорти ще струва 2 млрд евро. Т.е. 4 пъти повече. Незнаех че сме такава голяма ски дестинация!
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Xotelite sa minalo sega mu e maikata kyschtite za gosti malko li napravixte s pari ot Es
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Николова, тътрсиш в.Prav si a mutrite ne misli imat milqrdi kradeni 30 godini ot nas.
40
2
 
3
 
! Отговори
Ai siktir преди 3 години
Mutrite imat pari za 100 jivota nqma kak dori da gi poxarchat mislete kak da okrqka naroda aloou bez narod machu pichu dyrjava.
39
2
 
16
 
! Отговори
Николова, тътрсиш в. преди 3 години
лай_ната семки !Не ти ли е ясно, че Туризмът за поне година и половина е умрял !Аз хотел нямам, мутрите да му мислят !
38
2
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
...Na tebe lichno nishto niama da ti struva !!! Zaplatite si vi tekat i ne sa spirali da tekat i pri parvoto zatvariane !!! Ne obiknovennite balgari shte struva mnogo !!! Bankite shte pribirat samo ...ei tova e i celta na uprajnenieto KoVid -19 !!!