Проф. Балтов: Очакваме случаите да спаднат с 50% за 2 седмици!

Мерките са начина да се спасим, докато дойде ваксината, каза той
28 ное 2020 11:30, Петя Славова
92
Проф. Балтов: Очакваме  случаите да спаднат с 50% за 2 седмици!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес България е в триседмичен частичен локдаун в опит да овладеем броя на заразените у нас и да намалим натиска над болничната система.

Още по темата

Смятаме, че в рамките на 2 седмици ще спаднат на 50% случаите на новозаразените. Това заяв пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. По думите му повдигането на коефициента от строгост от 48 на над 70% е достатъчно за понижаване на случаите и намаляване на смъртността.

"Наложи се да се повиши тази строгост и да се въведат допълнителни ограничаващи мерки и една от тях е именно младите хора да бъдат ограничени в тяхното свободно движение, защото милион и 200 хиляди ще имат по-малко комуникация помежду си и по този начин ще спрем циркулацията и предаването в семействата и в общите колективи", каза проф. Балтов.

Директорът на "Пирогов" каза, че системата е изключително натоварена, лекарите са на предела на силите си и заради дългите дежурства възникват и грешки и не трябва да се допуска свръх напрегнатост и невъзможност за адекватно лечение на всички пациенти.

"Искам е да дадем глътка въздух на системата на здравеопазването и да се позволи на нашите колеги да видят, че ние стоим зад тях и искаме да видим, че нещата наистина олекват за лекарите, които работят в COVID отделенията", подчерта проф. Балтов.

Той изрази надежда след 3 седмици от въвеждането на по-строгите мерки смъртността да е намаляла значително.

 "Идват едни много светли празници, които всички искат да празнуват с приятелите и роднините си, една от идеите затова до 21-ви, за да можем после да празнуваме празниците, но в никакъв случай да не се разпускаме, да има една отговорност на хората, че все пак трябва да спазват някакви мерки. Коледа е семеен празник, не мисля, че е проблемен празник", каза проф. Балтов.

Относно празнуването на 8-ми декември Балтов смята, че младите хора са осъзнали рисковете и няма да правят големи събирания, които да предизвикат проблеми след това.

Според него новите мерки няма да засегнат толкова много бизнеси, "все пак има някакви възможности за компенсации".

 "Ние не искаме да ни олекне на нас, ние искаме хората да разберат, че здравето е номер 1. Животът е най-ценното нещо, което имаме. Защо трябва да пропиляваме живота си заради някакви събирания и някакви излишни неща, които могат да се отложат спокойно във времето", категоричен бе директорът на "Пирогов".

Той припомни, че има и напредък във ваксините и буквално след Нова година ще започне и процесът на ваксинацията. Така че мисля, че хубавите неща предстоят, каза Балтов.

По думите му процентът на невярващите, че има коронавирус е намалял от 45 на 20%. Той се надява, че когато хората видят, че има резултат и от тези мерки, ще осъзнаят, че лекарите са били прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Играят си с цифрите и това е. Трупат се точки за уж правилни решения. Реално нищо не са затворили. Да гледат какво другите. Ако мислят за народа си. Като е затворен мола - нали ще ходят по улиците без цел. За мен мерките са слаби - спасявахме летния сезон, сега зимния. Глупости. въртим се в омагьосан кръг.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61Какъе ти е проблема бе, чувстваш се недооценен ли какво, говори се за проблем, който е установен още в началото на октомври и е премълчан, и продължава да се премълчава, а е можело просто всички връщащи се сезони работници да им се направи тест и да се поставят под карантина, а не сега да ми затварят целата държава, това е
60
0
 
8
 
! Отговори
Морфиус преди 3 години
Драги ми професоре много време прекарваш в джипката. Слез от нея вече и заповядай в реалния свят.
59
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Добре, че са гурбетчиите да ни носят пари в България. Поклон!
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кризата е много дълбока и ще се става още по-страшна. Сривът на системата е неизбежен. Вирусът е само претекст и дресировка да се държат хората в подчинение. Ще дойдат много по-тежки времена.
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 47Чакам с нетърпение такива като тебе умрат, за да се върна!Но парите които донасят гурбетчиите са повече от чуждестранните инвестиции в България. Ако не са те, такива като тебе ще пълнят моргите, защото финасирането е само на приказки. На такива празнодумци и ръсители на омраза като теб трябва да им се забрани да се размножават! Нека бъда малко снизходителен - необразован ***!
56
4
 
0
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Майтап бе селяни прости, представяте ли си да плъзнат милиарди гладни таласъми от Африка и Азия, къде отивате!Не само това, но и тези държави ако не се съобразят със зеления пакт, и започнат да се индустриализират!Къде отива вашия селско провинциален европейски стандарт?На мен този строй и това управление ми харесва, всеки божи ден излизам и нямам шеф над главата, излизам като свободен човек и работя и си докарвам прилични доходи от 200-500 лева всеки божи ден!Бойко е велик!Агент Джарви!ЦРУ!
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе-хе и тоя ни хвана за канарчета, спад на случаите с 50% за две седмици. Това значи ли, че ако наложат ограничения за четири седмици случаите ще изчезнат на 100%???
54
5
 
0
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ох, да идва Джо в белия дом и да ги почваме руснаците и като ги свършим ще имаме и ресурси и евтина работна ръка за да живеем богато на Запад като истински западняци, и вирусът ще бъде забравен.
53
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2000 мъртви за ноември 2019 срещу 3 800 за ноември 2020 година( до 24 ноември)...Тези числа да ви говорят нещо?
52
0
 
0
 
! Отговори
До Василев преди 3 години
Голям си! Радвам се, че в Карлуково има нет за да не спираш да ни забавляваш.
51
3
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До ВасилевВасилев,на мене Гришата(Григор Порожанов) ми е личен приятел с който всяко Лято си пиеме Узото в Созопол,така,че нека да ги разбирам нещата за Китай малко по-добре от тебе:):):)
50
3
 
2
 
! Отговори
а защо? преди 3 години
А защо в Белорус няма пандемия и жестокият комунистически диктатор Лукашенко не налага жестоки ограничителни мерки за да потуши многомилионните демократични народни протести?
49
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 години
Ковид цирка е заради отровната "ваксина". Ще намалят населението на Земята.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От днес България е в триседмичен частичен локдаун...Локдаун - хубава българска дума!Баце каза, че няма да имало затваряне! Моля?И аз като професор ви казвам днес ако от другата седмица тестваме 50% по-малко ще имаме 50% по малко случаи!80% или по добре 100% от инф антилните де би ли не знаят на каква база ( брой тестове) се прави статистиката! Така се управляват масите, страх и указания правете това правете онова! Не казвам, че вируса го няма, както и инфлуенцата с 20 милиона починали!
47
1
 
0
 
! Отговори
Василев преди 3 години
За Китайската нова Година китайското правителство и икономика ще направят един от най-големите подаръци на китайския народ,бизнес и икономика!Това е новата китайска търсачка, която ще е по-перфектна и по добра от Гутъл!Вече се правят последни изпитания и от свръх секретен източник знам, че това ще бъде не вирусен кинжал, а смъртоносен раков тумор в сърцето на Майкрософт и американската икономика!Драконът не спи, той просто се е отеглил и се готви за смъртоносна битка!Агент Патси Шмидт!ЦРУ!!!
46
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНапротив, децата са най-опасните за паднемията, защото разнасят вируса без да се разболяват от него и никой не може да предвиди дали детето разнася вируса или не.
45
0
 
2
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 3 години
и отново опираме до експерименталната мРНК ваксинка. Като дойде, наистина чувалите за труповете ще тръгнат на конвеир. Тогава ще видите как се мре. Няма да има непочернен дом и семейство. Но това е целта. Да се печели, ама яко да се печели. А хората да мр*т!!! Скоро ще осъзнаете, но няма да има място и време за реакция. Спете сладко.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен2-та вълна в България се предизвика от завръщащите се сезонни работници от Испания, Италия и Франиця, това са 50 хиляди човека, които всяка година работят лятото там и края на септември до края на октомври се връщат у нас, ама за това никой не говори+++++++Това е абсолютно вярно, имам познат от РЗИ, който още в средата на октомври говори за този проблем, ама що всички се правят на ударени и мълчат за това и обвиняват училищата и детските градини незнам
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще спаднат, като убиете всички болни явно ще спаднат, да ви еа у докторите скапани