Семейство вече 4 месеца чака пари от държавата за гледач

За три години 7000 родители са били одобрени за подобна помощ
29 ное 2020 14:10, Ния Христова
52
Семейство вече 4 месеца чака пари от държавата за гледач
Снимка: БГНЕС
След преминаването към дистнационно обучение на училища и детски градини, родителите трябва да избират дали да останат у дома или да наемат детегледачка. 
 
Държавата анонсира, че ще помогне на родителите с финансирането за наемане на човек, който да гледа детето, съобщава bTV. Затова дава по 490 лева на месец, за да могат нуждаещите се семейства да наемат човек. 
 
За три години 7000 родители са били одобрени за подобна помощ. Най-много са в София, Пловдив и Ловеч.
 
От Агенцията по заетостта казват, че не разполагат с точни данни, дали през пролетта повече родители са прибегнали до мярката.
 
За дете до 5 години, родителят не трябва да работи, а детето не трябва да е записано в детска градина или ясла. Детегледачът се назначава на 8-часов работен ден. 
 
Условието за многодетните родители на деца до 12 години е същото, но децата трябва да посещават детска градина или училище. В този случай детегредачът се наема на 4-часов работен ден.
Още по темата
 
Ива и семейството й са избрали гледач на децата им да е техният дядо. 
 
"Подадохме си документите на 3 август и до ден днешен нямаме гледач. Междувременно на 11 ноември изпратих имейл да питам докъде е стигнала процедурата?", обясни Ива.
 
Отговорът е бил, че те са одобрени, както и изборът им на детегледач. Договор обаче и до този момент не е сключен.
 
От Агенцията по заетостта обясняват, че подобни забавяния са възможни.
 
"Предвид големия брой получени заявления, както и усложнената епидемиологична обстановка в страната, която несъмнено рефлектира и сред служителите на Агенция по заетостта, е възможно възникване на известно забавяне в обработката на документи по схемата".
 
От началото на изпълнение на проекта "Родители в заетост" 9347 родители са подали заявления. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
12
 
! Отговори
КО??? преди 3 години
Семейство чака държавата да му даде пари за детегледач?Семейство - значи все единия може да го гледа. Защо чакат държавата да им даде пари за детегледач? Като искат толкова, да си наемат и да плащат. Нещо не ми се връзва. Искат детегледач, защото ходят на работа. Следователно изкарват пари. Ми да си плащат те за детегледач, що държавата да плаща?????Е човек, съвсем изнагляхте...
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ттАми пращай си детето голо и босо по улиците, щото така са ги възпитавали. Нахранят ги сутрин и после цял ден да ходи да си играе навън, после го прибират за вечеря и накрая на рогозката на пода.
18
9
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Демокрацията е най-добрата система, но българките са прости и не могат да раждат като прабаби по 5 деца!
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето при Тодор Живков бабите не раждаха по 5 деца, но всяко семейство имаше поне по две деца и всичко необходимо да ги отглежда и възпитава в здрава среда.
16
7
 
11
 
! Отговори
тт преди 3 години
Семейство вече 4 месеца чака пари от държавата за гледач---------------Сега разбрахте ли защо се топим като нация???Направили едно дете и искат друг да го гледа, че и държавата да му плща!!!!!Навремето нашите прабаби раждаха по 5 - 6 деца и сами ги отглеждаха, и ги възпитаваха - без електричество, без перални и хладилници, без миялни машини, без микровълнови печки и тостери, без топла вода...А, днес..., при всички Екстри едно дете не могат да отгледат сами!
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия пенсионерите не ровят в кофите за огризки от храна.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и ние чакаме във Варна договор за личен асистент на човек с 90% инвалидност ама ..тишина...
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Москвич е прекрасна кола.Много по-добра от мерцедес.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилските сиганки пак взеха да ни обясняват колко било хубаво в русия.А собствените им деца - в Америка.
11
6
 
7
 
! Отговори
? преди 3 години
Много, много хубаво е в Русия.Направо се чудя защо русофилите си пращат децата в Америка, а не в Русия.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пари за нуждаещите се от народа не се отпускат или ако , се дават с няколко години закъснение и то мизерна сума но виж за бракувана военна техника веднага авансово се хвърлят милиарди. Спи народа, глухо и тъжно звънтят окови...
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквато е бърза нашата администрация, процедурата ще завърши 2 дни преди бала на "детето". Ама какво пък, детето ще може да се хвали, че е имало детегледачка която да му помогне с подаване на документите за университета. А може и да се влюби в нея, че е с 1 година по-голяма от него.
8
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия има 100% достъпност до детските градини във всяко населено място детските градини са 100% обезпечени. Всяка майка може да е сигурна, че ще има място в детската градина за детето и, в което и да е населено място на Русия.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другите мерки предвиждат увеличаване на еднократната парична помощ при раждане на второ дете до 616 хиляди рубли (близо 18 000 лв.). При това решението ще се прилага със задна дата от 1 януари 2020 г. И една добра новина за много рускини еднократна помощ вече ще се дава и за първо дете тя ще е в размер на 466 хиляди рубли (над 13 000 лв.).
6
2
 
7
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Сменихте чакането за банани,със много гадно чакане -легло, линейка ако кислород остане,отивате във небесата недочакали !Ти *** действай по-полека,че клиничната пътека,свършва често с резултата -изнасят те напред с краката !
5
10
 
7
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Значи тъй - аз ще работя до 70 год възраст, ще ми взимате цял живот 50% от доходите като всевъзможни данъци и такси, и то защо? Да го давате на разни бо-клу-ци, дето "щели да наемат дядото като гледачка"... Ай сектир, тая държава тотално се е превърнала във ферма за развъждане на биологични отпадъци, ***, ненормални ку-рви "самотни майки" и всякакви подобни гнусотии
4
11
 
8
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Който ди има деца, да си ги гледа! Държавата изобщо няма никаква работа да поощрява разни *** /дето са неспособни да гледат себе си, камо ли деца/ или разни дребни мишоци-***, дето се надяват като пръкнат 3-4 чавета държавата да ги храни...
3
11
 
9
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
И откъде на къде ще взимате от моите пари, от моите данъци, че да ги давате на бащата на тая нагла па-ча?
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ли не чета правилно, но пише, че родителят НЕ трябва да работи за да кандидатства по програмата?! А ако работи?
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки иска пари. Ае стегнете се, и си гледайте децата. Ситуацията е сложна, няма кой да реши всички проблеми