Дянков: Еврофондовете задълбочават корупцията у нас!

''Файненшъл таймс": в Брюксел расте тревогата за злоупотребите в страната
1 дек 2020 22:08, Петя Славова
33

В отговор на пандемията правителството вече обяви, че за компенсация на затворения бизнес ще се пренасочват средства от оперативни програми. В същото време пред ''Файненшъл таймс'' бившият финансов министър Симеон Дянков коментира, че еврофондовете задълбочават корупцията в България.

В материала посветен на политическата обстановка в България, се посочва още, че в Брюксел расте тревогата за толерирането на злоупотребите в страната. Подобни опасения имат и други експерти. Според Стоян Панчев потъването на европейските средства се случва лесно, предаде Bulgaria ON AIR.

"Увеличава се наборът на пари, които могат да бъдат харчени през проекти от държавата, от политическия елит. Когато става въпрос за евросредства – това са пари на немските, на холандските данъкоплатци, които нямат обособени начини на контрол на харченото в България", заяви Панчев.

За връзката между корупцията и еврофондовете се говори отдавна. Темата стана повод за скандал и разделение по време на обсъжданията на многогодишната финансова рамка на съюза през юли.

Тогава така наречените пестеливи страни, начело с Нидерландия, поискаха по-строг контрол върху средствата и обвързването им с върховенството на закона. Мярката беше насочена главно към Унгария и Полша.

Според част от експертите България също може да попадне в черния списък заради скандалите от последните месеци и ветото върху членството на Сверена Македония в Съюза. В бъдеще това може да бъде проблем, защото страната ни разчита основно на парите от Брюксел за справяне с Ковид кризата. Очакват се 12 милиарда евро от възстановителния пакет на Съюза.

И още - 511 милиона евро ще бъдат пренасочени от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд към бизнеса. Парите трябва да отидат при микро-, малки и средни предприятия. За едни средствата са предпоставка за порочни практики, а за други контролът е достатъчен, за да се предотвратят злоупотреби.

За разлика от нас, много европейски държави не разчитат основно на помощ от Брюксел, а въвеждат мерки, използвайки буфери от националните си бюджети.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дянков има още от този Мед по пръстчетата !!!
26
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Върховно лицемерие

Върховенството за холандия е да не се спира унгарския евреин - филантроп, чието име н еможе да се споменава (директен спонсор на втория човек в ек - тимерманс) и лгтб субсидиите. Инак корупцията и лъжата са холандските ценности.
25
0
 
4
 
! Отговори
Върховно лицемерие преди 1 месец
Нидерландия поискала обвързването на еврофондовете с върховенснвото на закона заради Полша и Унгария и нито дума за лидерката по корупция в съюза - България. Правете си сами изводите, каво е това "върховенство" и каква е реалната цел на фондовете.
24
0
 
4
 
! Отговори
ЕСССР преди 1 месец
Някои не могат да си представят да не са в някакъв съюз, колкото и сбъркан и корумпиран да е. Не могат да си представят свят, който няма да облажават нечии задни части и няма да са се хванали за палците. Преди на такива се държеше комунизмът, сега такива подържат евро корумпе режима.
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
20- КАЗВАШ ДА НАПУСНЕМ ЕВРОРОБСТВОТО И ДА СЕ ВЪРНЕМ В ЕВРАЗИЯ- АМИ ЗАЩО НЕ- ДА МУ МИСЛЯТ ДЕЦАТА НИ- МИН ЗАПЛАТА В ЕВРАЗИЯ- РУСИЯ 118 ЕВРО/58 ЕВРО В ДРУГИТЕ - БРИКС ВЕНИЦУЕЛА- 18 ДЛ И НАД МИЛИОН ИНФЛАЦИЯ- КАЗВАШ ТАМ Е ПО ГОТ, ОЩЕ ПО ВЕЧЕ ЧЕ РУМЕН ГЕЧЕВ Е ГОТОВ ВСЕКИ МОМЕНТ ДА ИЗПОЛЗВА ПАТЕНТА СИ И ОТНОВО ДА ИМА 15 ФАЛИРАНИ БАНКИ, МИН ЗАПЛАТА 5500ЛВ В ДЛ 1.8 ДЛ, 1 ДЛ- 2965ЛВ, ИНФЛАЦИЯ НАД 2500%- ЧЕРВЕНИТЕ МОГАТ, ТЕ ЗНАЯТ И НИЕ СМЕ СИГУРНИ ЧЕ ОТНОВО ЩЕ НИ НАТЪКМЯТ КАТО ПРЕЗ 2012/2014Г- КТБ- 3.6 МЛ
22
5
 
6
 
! Отговори
Български селянин преди 1 месец
ЕС и капитализма са виновни за всичко, искаме си комунизъм и СССР.
21
1
 
11
 
! Отговори
179 преди 1 месец
Времето си минавало и леко по леко ние сме затъвали. Накрая хората си искаха парите и си ги взеха след 89 та. Сега е същата работа Ес ни дават и ни дават и чакат резултати защото им е обещано ,че ще има такива и накрая ще се повтори същото което стана с СССР. Неизплатени заеми и забравени пари на тоя свят няма. Ес не са ни виновни, че ние сме бандити и измамници. Те меж. са се доказали ,че много добре се справят с такива като нас.
20
8
 
7
 
! Отговори
179 преди 1 месец
Преди 89 година заради мазненето и целувките на Живков СССР ни наливаха пари в формата на коли трактори патенти ,обурудване от всякакъв вид самолети ,въртолети медицнско обурутване и тн. В замяна ние им давахме най-доброто ,което може да произведем а именно домати и краставици. Все пак българите сме потомствени градинари и земеделци но не и изобретатели. Искаха да ни развият тежката индустрия но истината е ,че бълвахме *** която никой не купува.
19
3
 
11
 
! Отговори
Евро робство преди 1 месец
ЕС унищожи правоват държава в България. Еврофондовете имат една единствена цел - да държат послушни корумпе марионетните правителства. "Върховенството на закона" на Брюксел по никакъв начин не е свързано с източването на фондовете, защото до момента ЕС можеше и имаше правото да спре кражбите, но не го направи. Брюкселското върховенство на закона е безпрекословното послушание, в противен случай ще спират фондовете.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По - скоро крадливите евродепутати задълбочават корупцията, не еврофондовете.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А според мен ЕС не е по добър съветски съюз и не само корупцията е проблем ами и създава много кървави диктатури. Основната дума в изборите е ,,УСВОЯВАНЕ,, Никой не се интересува от развитие ,реформи ,по малко намеса на държавата у бизнеса .Точно обратното е .УСВОЯВАНЕ ,УСВОЯВАНЕ И СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА .Няма смисъл от избори и управление свобода на словото ,права ,равенство .Всички тези думи са абсурдни в България. Хората въобще не вярват че има нужда от такива думички.
16
3
 
18
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
О, тия сега са се сетили...

Еврофондовете не само подхранват корупцията, те провалиха държавата и унищожиха гражданското общество.

Еврофондовете направиха от България шитхол.

Българските политици говорят единствено за европарите и тяхното разпределение.

Прибирайте всичко и не давайте нито цент повече на тоя провален проект - Гербава България.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дянков откри топлата вода. Че това си е древен метод за завладяване на държави.
14
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дянков е най-добрият финансов министър който сме имали. Започна работа когато голямата финансова криза навлизаше в България. Затегна финансовата дисциплина, оряза безумните разходи на БДЖ, и тъкмо подбра Лукойл и премиера-слънце го махна. И сега е прав - еврофондовете пречат на България, генерират корупция и бедност.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
великите миризливи некадърни български партийни бизнесмени мутри въобще не крадат евросубсидии за да си купуват джипове и да газят стадото
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С услужливата си памет Дянков май забрави как открадна 173 милиона от здравната каса за да си върже бюджета заради харчовете на Борисов
11
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Господи,прибери си комсомолските секретари,или поне една част от тях.
10
1
 
11
 
! Отговори
Охоооо 12 Милиарда преди 1 месец
Ще има якогушене от гробарите. Тулупа ще си купи резервно шкафче с пет чекмеджета
А дончеф ще си отвори офшорна банкова сметка номер десет.
Нека им е зле:)
9
2
 
22
 
! Отговори
... преди 1 месец
Значи аз не знам дали има пари от евро фондове дето да се вземат ей така от някой нормален (не наш) човек! ВСИЧКИ пари от евро фондове и евро програми отиват или в ахмед доган или в бойко борисов! Трети хора няма! Просто е аз съм от земеделски район! Знам го от личен опит и от опита на познати и дори конкуренти! В нашия район има само един дето взема ВСИЧКИТЕ субсидии! И той е "гербаджия"! Внучката му която живее в Англия тя се води малд земеделец и взема субсидии по 3 евро програми! Та така!
8
0
 
15
 
! Отговори
СЛЕДЕТЕ преди 1 месец
В момента се Крадат Пари от Еврофондове в България .
Мярката 60/40 стана 80/20 , преди 3 дни стана 80/0 - Бизнеса източва Еврофондове за Борба с Коронавируса .