Доц. Драганов: Няма да затворим ски курортите, започваме на 22 декември

Против сме предложението на Ангела Меркел, каза той
1 дек 2020 12:30, Анисия Иванова
162
Доц. Драганов: Няма да затворим ски курортите, започваме на 22 декември
Снимка: БГНЕС

За нас е ключово да започнем работа на 22 декември, когато изтича заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. На второ място, ние сме категорично против предложението на канцлера Ангела Меркел за затваряне на зимните курорти - българският туризъм не беше победен преди и сега също няма да бъде. Това коментира доц. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма и новосъздадената Конфедерация на българския туристически бизнес, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Предстоящият зимен сезон ще работи по същия начин, по който работеше летния - на базата на къщи за гости, малки семейни и корпоративни хотели. Дори със заповедта на министъра 8 декември ще се реализира, като за целия месец декември се очаква да пристигнат в България над 430 хиляди чужденци", каза Драганов пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Кризата се отрази и ще продължава да се отразява най-вече на индустриалния туризъм, който работеше на масовия пазар с чартърни полети и нискобюджетни туристи, използвайки външен персонал и вносни хранителни продукти, обикновено с ниско качество", коментира доц. Драганов.

"Индустриалният туризъм не притежава "човешки облик" - той сам по себе си е неустойчива форма на отдих и поради тази причина провали полетитите на туроператорите, които от своя страна заземиха самолетите си и туристически агенции не можаха да сработят, оставяйки хотелите им празни", каза още гостът.

Доц. Драганов коментира, че този апсект на туристическия бранш е подготвен така, че да планира в дългосрочен аспект, като действително преди две седмици са излезли брошурите на големите европейски туроператори за 2022 г.

"Те не са по-различни от тези за следващата година. Вече е отворена продажбата, като цените за 2022 г. са със 7% по-ниски, докато в предходни години намаленията са стигали до 30 на сто. Но въпреки че индустриалният туризъм върви напред - в рамките на организирани пътувания на нискобюджетни туристи, това не е туризмът на индивидуалния доволен посетител, който плаща добри пари за това, което получава", анализира Драганов.

Към края на разговора той изказа предположение, че при старт на системата за ваксинация и когато поне 40% от населението бъде ваксинирано, българският туризъм ще си възвърне нивата, близки до тези през 2019 г., в рамките на четири седмици.

Целият разговор - във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
24
 
! Отговори
Скиорчето преди 3 години
Последно, се престрашиха, и освободиха зимният туризъм . Явно доста депутати им секна печалбата и трябва да наваксат поне зимата. Айде, Банско Ви чака, трябва да де пълнят джобчетата на търтеите.
123
6
 
16
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Има чума в световен мащб, какви ски курорти, какви 5 лева...! ЛОКДАУН до дупка поне до май месец !!!!!!!!!!!!!!!!!
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гЕнерала Личи си, че страдаш от мания за величие. Голям си Умник Гюро, но до там. В къщата си имаш мнение- да се съгласяваш с това на жена си! Не разбра ли, че всичко се върти около печалбата на ваксините, и по възможност управляващите да лапнат по-голяма сума от еврофондовите. Отдавна светът се върти и управлява от парите, а здравето на хората е маловажно!
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почвате *** марта в сряда.
120
4
 
8
 
! Отговори
болници в курортите преди 3 години
Да се направят корона -болници в зимните курорти и да приемат и наблюдават на место положителните.
119
0
 
8
 
! Отговори
ТАКА Е преди 3 години
ХОРАТА С ПАРИ имат ВИСОК СТАНДАРТ на ЖИВОТ и ДОБРО ЗДРАВЕ и ЩЕ СЕ РАДВАТ дълго на своите богатства. Който няма пари живее бедно храни се с евтина вредна храна и в лошо здравословно състояние вероятно няма да преживее вируса. Няма да се мъчи много бедния за негово добро ще си отиде и ще бъде по-чисто и приветливо на хората от елита.
118
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Който иска да се крие в мазетата, ние ще мрем по курортите."Вие трябва да *** по затворите.
117
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еееее, тая година трябва да вадя найлона и да се пързалям на село.
116
1
 
5
 
! Отговори
НЕКА ИМА преди 3 години
ЖИВОТА ПРОДЪЛЖАВА ХОРАТА С ПАРИ ДА СЕ ВЕСЕЛЯТ. А бедните и болни да умират спасявайки се от мизерния си нещастен живот в България.
115
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска да се крие в мазетата, ние ще мрем по курортите.
114
5
 
2
 
! Отговори
Генерала преди 3 години
Ясно е, че на *** как да си изкара Нова година никой не може да му каже. Ясно е, че три до четири седмици локдаун дават резултат. Затова затвориха страната (частично) до празниците, за да имаме някакъв шанс да вдигаме наздравици вместо да висим по болници или гробища. Извод: *** народ се кара, умен народ се води.
113
0
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Няма да ви кажат истината, за положението със заразно болни в курортите.Никога !!Преди няколко Лета, имаше болни от туберкулоза на Сл.бряг.Едната продаваше закуски на центъра.Разбира се, нищо не се чу, нищо не се разбра ...Ако някой имаше смелостта да разгласява публично, то веднага щеше да бъде спрян, и навярно отстранен !
112
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отваряйте всички заведения, го ***.Пандемии, вируси и ваксини нямат почва у нас.
111
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
abe нямам впечаТЛЕНИЕ НАПОСЛЕДЪК ДА СА ЗАБОГАТЕЛИ ТРАУРНИТЕ АГЕНТИ, ВЪПРЕКИ ПОЗИВИТЕ НА МУФТАДЖИЙСКИ!ЗАБОГАТЯВАТ РАЗНИ ДОТКОРИ И ФАРМАЦЕФТИ ОБАЧЕ...
110
0
 
1
 
! Отговори
баба Ленче преди 3 години
Гладна кокошка просо сънува.
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как ще ги затворите? Нали ББ трябва да се покаже по тв и да каже 1. имаме резултат от мерките - тръгвайте (да се заразявате, защото после пак ще сте ограничени) или 2. нещата са овладяни, бизнеса трябва да работи. Ще се усмихне тънко и мазно, после ще е сериозен - за да внуши тежестта - че той дава 5- лв. на пенсионерите, че той направи магистралите - с личен труд и лични средства едва ли не... И живота си продължава. Ще дойдат и сезонните грипове и картинката ще е плачевна.
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
romeo, koi sa vsichki bg firmi po imenno i po adresno v industrialnia bg torizam?
107
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са големи оптимисти да си мислят, че на 22-ри нещо по-различно ще се случи.
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да си правят ски сезон,щом искат да завършат в ковчези
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите олигарси срам нямат.Да не ги затварят и без това няма да дойде никой.