Доц. Драганов: Няма да затворим ски курортите, започваме на 22 декември

Против сме предложението на Ангела Меркел, каза той
1 дек 2020 12:30, Анисия Иванова
162
Доц. Драганов: Няма да затворим ски курортите, започваме на 22 декември
Снимка: БГНЕС

За нас е ключово да започнем работа на 22 декември, когато изтича заповедта на здравния министър Кирил Ананиев. На второ място, ние сме категорично против предложението на канцлера Ангела Меркел за затваряне на зимните курорти - българският туризъм не беше победен преди и сега също няма да бъде. Това коментира доц. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма и новосъздадената Конфедерация на българския туристически бизнес, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Предстоящият зимен сезон ще работи по същия начин, по който работеше летния - на базата на къщи за гости, малки семейни и корпоративни хотели. Дори със заповедта на министъра 8 декември ще се реализира, като за целия месец декември се очаква да пристигнат в България над 430 хиляди чужденци", каза Драганов пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Кризата се отрази и ще продължава да се отразява най-вече на индустриалния туризъм, който работеше на масовия пазар с чартърни полети и нискобюджетни туристи, използвайки външен персонал и вносни хранителни продукти, обикновено с ниско качество", коментира доц. Драганов.

"Индустриалният туризъм не притежава "човешки облик" - той сам по себе си е неустойчива форма на отдих и поради тази причина провали полетитите на туроператорите, които от своя страна заземиха самолетите си и туристически агенции не можаха да сработят, оставяйки хотелите им празни", каза още гостът.

Доц. Драганов коментира, че този апсект на туристическия бранш е подготвен така, че да планира в дългосрочен аспект, като действително преди две седмици са излезли брошурите на големите европейски туроператори за 2022 г.

"Те не са по-различни от тези за следващата година. Вече е отворена продажбата, като цените за 2022 г. са със 7% по-ниски, докато в предходни години намаленията са стигали до 30 на сто. Но въпреки че индустриалният туризъм върви напред - в рамките на организирани пътувания на нискобюджетни туристи, това не е туризмът на индивидуалния доволен посетител, който плаща добри пари за това, което получава", анализира Драганов.

Към края на разговора той изказа предположение, че при старт на системата за ваксинация и когато поне 40% от населението бъде ваксинирано, българският туризъм ще си възвърне нивата, близки до тези през 2019 г., в рамките на четири седмици.

Целият разговор - във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
5
 
! Отговори
Доценторе преди 3 години
нали си чул: Лакомо ду_пе кръв се_ре. От такива ду_пе_та беше провален летния сезон...
103
0
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
До българка: да обаче кабината е по 6 човека набухани вътре. Аз пък казвам, който иска да си практикува хобито да хваща пантите или сплита и да си кара. Или лопатата за скок. Т'ва би трябвало да бъде положението.
102
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време баба ми само на ски е ходила.
101
0
 
5
 
! Отговори
Рагин скочи ли вече? преди 3 години
"Ако кажете, качвам се на третия етаж и падам жертва. В петък и това ми мина през акъла.`"Шведските туристи са много чувствителни. Преди години имаше един случай - беше убит един барман. И те се обидиха, и направиха бойкот. Няколко години не идваха по нашето Черноморие", заяви Рагин.Та камериерките да ходят с каски, вместо с маски, за да се предпазят от ритане шведско...
100
0
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
К'ви счи, к'ви 5лв ве ? Аз след Попангелов друг българин да кара счи не съм чул.
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе кой го интересува гласуване бе, човек. Тук е място за доставка на информация. Който иска, да чете.
98
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки има избор. Ако не карате ски, заминавайте при меркел. Ако обичате да излизате с SMS, Гърция ще ви хареса. Ако ви е прятно да носите памперс на устата и да ви хулят ако не носите-Испания е за вас. Европа е отворена, хора. Възползвайте се.Ние тук ще умираме от коронавирус, ама друг път.
97
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българка 35"Ските са ИНДИВИДУАЛЕН спорт, практикува се навън и ВИНАГИ се спазва дистанция от поне 2-3 метра задари опасност от инциденти."Нали се сещате, уважема българска Гаьовка, че със ските не се ходи вътре по хотелите, хижите и баровете в курортните градчета? Вие така ли клетате на ски почивка - надявате ските още у дома и не ги сваляте ни за миг, доде не се пребете пак у дома?Аман от простащина и всезнайство в тая изтрещяла държава!!!
96
0
 
5
 
! Отговори
aa1830 преди 3 години
Доцент Драганов, ясно е че няма да затворите - кой изпуска такъв келепир 3 месеца работа и после живот здравей здравей.....
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...да започнем работа на 22 декември, когато изтича заповедта на здравния министър Кирил Ананиев."Ананиев вече е финансов министър, друже.Иначе ми е интересно кой би отишъл на един от трите зимни курорта по такова време.
94
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безмозъчни алчни мутри, пазете се от тях.
93
2
 
4
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
ТОГАВА ОТВОРИТЕ ВСИЧКИ ЗАВЕДЕНИЯ И ДИСКОТЕКИ
92
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МЕРКЕЛ СЕ ГРИЖИ ЗА ГЕРМАНЦИТЕ, БОРИСОВ ЗА ПАЧКИТЕ СИ.
91
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германците по-*** ли са че затварят курортите или се грижат за своите граждани?
90
1
 
3
 
! Отговори
чети внимателно преди 3 години
Измамници от Великобритания ще атакуват българските курорти. Те ще съдят хотели за заразяване с коронавирус. Затова предупреди Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.Датата е 07.05.2020г.
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За кои болници става въпрос, за тези в които се танцуват ориенталски танци от заразени братя римляни ли?
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАТВАРЯЙ КУРОРТИ, СПАСЯВАЙ ЖИВОТИ
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЙ СЕ ПЛАШИ ДА ДАДЕ ЖИВОТА СИ ЗА ВЛАСТТА НА БАТЕ БОЙКО КОЙ?
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да жертвам своя и на семейството си живот заради бизнеса на Боко.
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разчитайте тая година на ски - всичко ще затворят.