Математик: Опасността идва от това какво ще стане по Коледа

Само при масово тестване и изолация може да спадне смъртността, смята Томов
Обновена: 1 дек 2020 22:55 | 1 дек 2020 22:51, Петя Славова
41

Повече от половината от българите одобряват новите Ковид мерки, които са в сила от събота. Ще "укротим" ли заразата с частичното затваряне на държавата?

"Според официалните данни в момента имаме повече починали от Китай. Локдаунът ще проработи, голямата опасност е какво ще стане по Коледа. Вече виждам резултати, които са още от връщането на гимназистите вкъщи", каза математикът и преподавател по информационни технологии д-р Лъчезар Томов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му много хора не знаят как да спазват дистанция и да носят маските, заради което е напълно възможно да има две вълни - по Коледа и по Нова година.

"Процентът на хоспитализации е около 2 до 6-7%. Когато няма работеща здравна система, има много болни хора, които се лекуват вкъщи. Смъртността у нас е висока, което кара хората да надценяват броя заразени", обясни математикът.

Според него ако има масово тестване и изолация, може да падне броят на смъртността.

"Ако се комбинира тестване с изваждане на позитивните, може да е много рязък спадът, както в Австралия. В Англия много закъсняха с мерките. Няма съгласие в обществото за това, което трябва да се случи", коментира д-р Лъчезар Томов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че сега пълно затваряне изглежда много "скъпо" и би продължило по-дълго.

"Примерите, които дават други държави, ще убедят хората, че дори от икономическа гледна точка би било добре, ако се изчисти напълно вируса, дори и за няколко месеца. Не е вероятно да се чака колективен имунитет до Нова година, също така има проблем с колективния имунитет за непознат вирус. Не се знае колко трае имунитетът", отбеляза д-р Томов.

Той подчерта, че няколко пъти на Запад са надценили броя на заразените хора.

"Смятаха в Испания, че имат много заразени - оказаха се само 5% до август месец. В САЩ оценката до момента е за 10-15% заразени, което е много далече от стаден имунитет. Заразяване се случва много често в дома, там няма много хора, но се стои много дълго на едно място. Не бива да има големи домашни събирания между непознати хора. Съветвам да не се пускат климатици в офиси", допълни математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Природата не търпи вакуум. :)
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По коледа много прасета ще изгубят живота си, както и много хора. По всичко личи, че живота на последните е също толкова ценен за управляващите, колкото и този на първите.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е ясно какво ще стане по Коледа. С този ......... народ.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По коледа като отворят моловете и кафетата ще стане - страшно
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Математик хаха то няма вече и врачки да попитат
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало ..математика ,да не изядеш тоягата от някой кафеджия ,те се надяват да правят пачки по Коледа )
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Математиците обработват НЕВЕРНИ дани!!!
21
1
 
16
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
То и всеки здравомислещ човек и без да Е математик знае,че след Коледа ще има увеличение на заболели...
20
7
 
5
 
! Отговори
G преди 3 години
Спрете да пръскате с химикали и още по-добри ще станат резултатите!
19
8
 
6
 
! Отговори
gruio преди 3 години
Тоя математик да си решава задачите и да не се меси в божите работи. Това е все едно някой лекар да дава акъл как се решават задачи по математика. Ама и тая медия все някакви такива капацитети цитира - някой селски лекар от някой болница,даващ революционни идеи или математик, говорещ за вируси. А какво е становището на бай Пешо стрелочника от НКЖИ.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в цял Шанхай само шест заразени и нито един без маска. Факт!..............Ало питаш сашаЛисия....... в Беларус са дори по-малко от шест.......и без маска разбира се.....истинските "мъже" посрещат вируса с гърдите напред.
17
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не можеда си сред първите в Европа или в света по бедност, корупция, мръсен въздух, убити по пътищата, конспиративни теории, ав една пандемия да не си пръвпо смъртност. Няма как да лъжеш смъртта - тя не е евроинституция, на която да и замажеш очите.
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям празник ще е по Лоледа, бръмчене до провинциите и обратно, с ен броя преносители и поемащи дълбоко ковида с мезета. Ред трудно се въвежда сред прасета всякакви. А в цял Шанхай само шест заразени и нито един без маска. Факт!
15
4
 
18
 
! Отговори
Марангозов преди 3 години
Как какво ! За българинът всеки празник е яденье и пиенье ! Ще се тъпчем,ще се тъпчем ,ще се целуваме заради Рождеството на Спасителя и после ще се вие из ковидотделенията!
14
5
 
18
 
! Отговори
е тва ше стане преди 3 години
е кво ше стане ?! гражданите ше си отидат по селата да се намуат със свинско , да цункат мама, баба, дедо и тате , ше се върнат по градовете , ше отидат на работа , и ...... става страшно !
13
4
 
7
 
! Отговори
Православен преди 3 години
Е как какво се случва по Коледа??? Джисъс възкръсва!!!!
12
5
 
2
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
ДрОгаре ваксината на Pfizer се разпространява в САЩ.....как дела с противошапная в блатная........нали е била готова от Август?
11
7
 
3
 
! Отговори
Дядо Ковида преди 3 години
Веееесела Ковидаа! Коу коу коу
10
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" По думите му много хора не знаят как да спазват дистанция и да носят маските," но това е абсолютно невярно и звучи глупаво. Дори не искам да коментирам написаното. То ме разочарова от човешката природа, да не кажа нещо по силно.
9
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не 3-та ами и 103-та вълна ще има ако Боко остане още на власт.