Не е ясно кой у нас ще поставя ваксините и къде ще се съхраняват

125 000 бройки от тази на "BioNTech“ ще бъдат доставени у нас до края на месеца
1 дек 2020 21:15, Петя Славова
63

До края на месеца се очаква в България да пристигнат първите ваксини срещу коронавирус. Става дума за 125 000 бройки от ваксината, разработена от "BioNTech“ в сътрудничество с “Pfeizer". Предимство ще имат хората от рисковите групи, предаде Bulgaria ON AIR.

Дългоочакваните ваксини срещу Ковид-19 ще са у нас до края на тази година. Засега е ясно, че това е ваксината на "BioNTech-Pfizer“ - една от трите, при които вече има междинни резултати при над 40 000 души. Според вирусолога доц. Любомира Гломб все още няма достатъчно научни изследвания за ваксината, но данните от производителите са обещаващи.

Още по темата

"Това, което е известно досега от клиничните изпитания във фаза 3, е, че профилът на безопасност на ваксините тип матрични и информационни РНК-а е много добър. Това се отнася и за "Pfizer", каза още ръководителят на отдел "Вирусология" към НЦЗПБ доц. Гломб.

Ваксината се приема два пъти през няколко седмици и образува антитела, които атакуват вируса.

"Вторият прием се прави, принципно усилва имунният отговор. При първа провокация на вируса някои хора отговарят с достатъчно напрегнат имунен отговор", обясни доц. Любомира Гломб.

"Опасенията, че ваксините ще променят нещо или ще ни чипират, са абсолютна глупост, такова нещо не може да стане. Ние въвеждаме малка матрична РНК, което служи единствено и само да може вътре в нашите клетки да се синтезира белтък, който да излезе навън и да бъде атакуван от антителата", подчерта пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Голямото предизвикателство при ваксината на "BioNTech-Pfizer“ обаче е екстремно ниската температура на съхранение. Остава неясен и въпросът кой и къде ще поставя ваксините. Общопрактикуващите лекари очакват решение, но засега няма отговор как ще съхраняват медикамента.

"Не ми е ясно как в общата практика в нашите кабинети ще се поставя ваксина, която трябва да се съхранява при минус -80 градуса. Има много въпроси", отбеляза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

"Смешно е да мислим, че общопрактикуващите лекари ще имат хладилници на -70. Моето лично виждане е, че по-скоро хората, които ще се ваксинират, ще ходят до мястото на съхранение на ваксината, отколкото ваксината да стигне до самия човек", коментира доц. Гломб.

По данни на СЗО вече има 11 ваксини, като 3 от тях са с доказани междинни резултати – тези на "BioNTech-Pfizer", "Moderna" и "AstraZeneca". Според д-р Симидчиев следващата година в помощ на хората е възможно да влязат и и останалите.

"Не можем да градим групов имунитет при боледуване, можем да градим групов имунитет с ваксинация", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До VipСпоред мен работодателите ще избират ваксинирани на работа. Даже и да не се изисква официално. Никой няма да иска човек, които може да излезе в болнични за 20 дни, защото го е страх да не го ... чипират.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Наш *** не е съгласен, защото не е добре обяснено"?? Наиш ли кво? Ако ще ми "вписваш инструкции в ДНК-то"? По-добре адски добре и подробно да ми обясниш!
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нали няколко години щеше да отнеме, избраха байдън и аре веднага на верните кучета първи да опитат дали отровата работи или не
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има логика... Логиката е да продаваме, пък каквото стане... Само пълен *** може да се прави на дръж ми шапката в тази ситуация... Приятна автоимунна реакция ти пожелавам
29
8
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 30Осъзнаваш ли, че не е моя и твоя работа да си го обясняваме това? Явно има логика и практика. Лекари и учени го мислят по целият свят. Наш *** не е съгласен, защото не е добре обяснено ...
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бау е пенсиониран полицай и куче на системата, зарежи го.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажи бе, бау колко пъти да те питам едно и също... Как така си обявяваш великата ефективност, на база случайна извадка от 0.3%? И какво говори това за етиката ти? И какво ми дава това като потребителско доверие към нещо толкова значимо? Ако производителя на салфетки излъже толкова нагло, ще го сменя, а тук става въпрос за здравето ми?
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние въвеждаме малка матрична РНК, което служи единствено и само да може вътре в нашите клетки да се синтезира белтък,...-----Въведете си този генетичен буламач първо на вашите деца и роднини. А догодина ще видиме.
25
6
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 26 Само и единствено ти ги заподозря, че лъжат. Всички други са ... платени да се правят. Не ви е лесно, ей ...
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ММне, чел съм, и особено между редовете колко четох... Я кажи, Свети пфизер, как обявява резултат "94%", на базата на по-малко от 200 изследвани от общо 44 000 тествани? Като си чел толкова?
23
4
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 24"нула тестване" толкова си чел ... :D
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бау не казвва, как може напълно нова технология да се създаде с нула тестване, и да се изпраска на цял свят. Но баучи знае да се заяжда и да обижда. Бау е гадно псе.
21
2
 
2
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Кой??? Никой ! Народът мре по стълбищата...
20
4
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
А пък Унгария ще произвежда и ползва Спутник 5, която няма нужда от специално съхранение, по-евтина е и има същите показатели като прехвалените и "дългочакани" западни ваксини!
19
3
 
11
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Стига лъжи. Още няма одобрена ваксина.Ако някоя прибързано докарат, кой ще е лудия да се подложи пръв? Тиквата и НОЩ трябва да са първи и ако след три месеца не дадат фира може да има и други.
18
9
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
не били овце викат ... Вярват на всяка конспирация, но не са "овце" :D
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко елита няма да се ваксинира - да не са луди.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кфо?
15
3
 
4
 
! Отговори
аутоооооо преди 3 години
Астра Зенека бият ли ти,означава айде закъсваш
14
2
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Руската ваксина е евтина защото е без чип вътре :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Ще им слагат ушен номер :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))