Не е ясно кой у нас ще поставя ваксините и къде ще се съхраняват

125 000 бройки от тази на "BioNTech“ ще бъдат доставени у нас до края на месеца
1 дек 2020 21:15, Петя Славова
63

До края на месеца се очаква в България да пристигнат първите ваксини срещу коронавирус. Става дума за 125 000 бройки от ваксината, разработена от "BioNTech“ в сътрудничество с “Pfeizer". Предимство ще имат хората от рисковите групи, предаде Bulgaria ON AIR.

Дългоочакваните ваксини срещу Ковид-19 ще са у нас до края на тази година. Засега е ясно, че това е ваксината на "BioNTech-Pfizer“ - една от трите, при които вече има междинни резултати при над 40 000 души. Според вирусолога доц. Любомира Гломб все още няма достатъчно научни изследвания за ваксината, но данните от производителите са обещаващи.

Още по темата

"Това, което е известно досега от клиничните изпитания във фаза 3, е, че профилът на безопасност на ваксините тип матрични и информационни РНК-а е много добър. Това се отнася и за "Pfizer", каза още ръководителят на отдел "Вирусология" към НЦЗПБ доц. Гломб.

Ваксината се приема два пъти през няколко седмици и образува антитела, които атакуват вируса.

"Вторият прием се прави, принципно усилва имунният отговор. При първа провокация на вируса някои хора отговарят с достатъчно напрегнат имунен отговор", обясни доц. Любомира Гломб.

"Опасенията, че ваксините ще променят нещо или ще ни чипират, са абсолютна глупост, такова нещо не може да стане. Ние въвеждаме малка матрична РНК, което служи единствено и само да може вътре в нашите клетки да се синтезира белтък, който да излезе навън и да бъде атакуван от антителата", подчерта пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Голямото предизвикателство при ваксината на "BioNTech-Pfizer“ обаче е екстремно ниската температура на съхранение. Остава неясен и въпросът кой и къде ще поставя ваксините. Общопрактикуващите лекари очакват решение, но засега няма отговор как ще съхраняват медикамента.

"Не ми е ясно как в общата практика в нашите кабинети ще се поставя ваксина, която трябва да се съхранява при минус -80 градуса. Има много въпроси", отбеляза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

"Смешно е да мислим, че общопрактикуващите лекари ще имат хладилници на -70. Моето лично виждане е, че по-скоро хората, които ще се ваксинират, ще ходят до мястото на съхранение на ваксината, отколкото ваксината да стигне до самия човек", коментира доц. Гломб.

По данни на СЗО вече има 11 ваксини, като 3 от тях са с доказани междинни резултати – тези на "BioNTech-Pfizer", "Moderna" и "AstraZeneca". Според д-р Симидчиев следващата година в помощ на хората е възможно да влязат и и останалите.

"Не можем да градим групов имунитет при боледуване, можем да градим групов имунитет с ваксинация", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
7
 
! Отговори
Българския вече преди 3 години
Не го бръснат за cлuва."Вторият прием се прави, принципно усилва имунният отговор."
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искали ли питане!!! Как кой? - вожда! Как къде? - в Жипката!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9Почети повече. За Атила, Анибал....И не си отиват от олово, а от преяждане, корупция, липса на идеал и разнородност. Както всяка империя се разпада.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези бройки няма да стигнат само за близките на управляващите
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ъхъ. Вижда се и началото на следващия ужас.
8
13
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
вижда му се края на този ужас.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""Това, което е известно досега от клиничните изпитания във фаза 3, е, че профилът на безопасност на ваксините тип матрични и информационни РНК-а е много добър."?? АЙДЕ НА БАС, че досега и за мултивитамин на таблетки не е имало толкова кратък срок за изпитване и одобрение!!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май ще е тая на "модерна". На Пфизер не струва освен тва почнаха да лъготят с процентите беше 89 стана 90 та после 92.. хаха. Тия са *** мошениците нито една серуозна фирма не дописва проценти ефективност само щото конкуренцията има нещо по-добро.Все едно са продавачи на чушки и домати на сергия.Астра Зенека нещо закъсаха и остава модерна..
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Градете бе, градете! Само не ме занимавайте!
4
3
 
6
 
! Отговори
Леле леле преди 3 години
Какво яко крадене се очертава от хунтата на мутрите от герп.... Бедна ви е фантазията. Десет години крадене бледнеят през това което предстои.
3
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 3 години
Ваксините ще ги посьтавя Томислав Дончев че в ГЕРБ го имат за най умен па не могат да му намерят работа вече три мандатаА ваксините ще ги пазят у Бате - на сигурно място
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ваксина не искам! Дайте парите от нея на Вожда, на него никога не са му достатъчни
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как кой? Лично Той.Самият ББ ще надупчи всеки лично и ще го изпраща да работи по магистралите. Щото то май други работни места скоро няма да има