АПИ: Е-винетка вече се активира до 15 секунди след купуването й

Въпреки кризата има повишаване на събираемостта от такси
Обновена: 2 дек 2020 14:15 | 2 дек 2020 14:15, Анисия Иванова
7
АПИ: Е-винетка вече се активира до 15 секунди след купуването й
Снимка: БГНЕС

Приходите от тежкотоварния трафик през 2020 г. спрямо същия период на миналата година бележат 20% ръст
За улеснение на шофьорите непрекъснато се подобрява качеството на услугата за продажба на електронни винетки чрез оптимизация на интерфейса. В списъка с държавите за регистрация на превозните средства България е изведена на първо място  и пред всяка страна е посочен националният й флаг.

Бутоните за лек автомобил до 3,5 тона и ремарке са разделени, а е-винетката се активира до 15 секунди след купуването й. Това посочи пред медии проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, в чийто ресор е оперирането на смесената електронна система за събиране на пътни такси – е-винетка и тол.

Проф. Асенов отчете, че електронната система работи добре, потребителите се таксуват и това се доказва от приходите. В условията на пандемия от COVID-19 от началото на 2020 г. до момента са събрани 256 млн. от е-винетки, а приходите от пътни такси за тежкотоварните камиони са около 120 млн. лв. или с 20% повече в сравнение със същия период на 2019 г., посочи проф. Асенов, цитиран от пресцентъра на АПИ.

През годините се отчита устойчиво нарастване на приходите и при този тренд не е необходимо да се правят промени в цените на е-винетките, добави той. И отбеляза, че въпреки кризата и това, че транспортният бранш е един от най-засегнатите сектори, има повишаване на събираемостта от пътни такси.

Постъпленията са реализирани при повече от 25% редукция на броя пътувания и почти 30 на сто намаление на средните превозни разстояния. Комбинацията от тези два фактора намалява общото разстояние, което изминават автомобилите и от там таксите, които заплащат, обясни той. Поддържането на „зелените коридори“ за транзитния трафик, за което Агенция „Пътна инфраструктура“ беше един от основните фактори, също доведе до възможността международните превозвачи да разпознаят България като привлекателен маршрут и затова реализирахме тези приходи, обясни още той.

Проф. Асенов посочи, че през месеците юли и август е реализиран до три пъти по-висок приход от уикенд е-винетки в сравнение със същия период на 2019 г., въпреки спада с 60% на транзитния трафик от леки коли. Според него това се дължи на големия брой купени краткосрочни е-винетки – уикенд и седмични, за автомобили с българска регистрация.
 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хм. Че досега след колко време се активираше?
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приходите от винетки нарастват, защото ушевите са принудени да си купуват. Преди това се пъчеха с картата и номера минаваше. Ако пък някой се излъжеше да си купи, то тя беше една за цялата рода,разлепеха, плюнчеха и така. Все още продължават да тарикатеят със застраховката, но и там ще ги вкарат в пътя. Последният хванат е шефчето на рушветчилъка в кресна.
5
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
До Dtz

100% съгласен. Как иначе ще те глобят? при това колкото си искат пъти! Защотото като те засече камера да не би да ти казва? Мафия на 1000%!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на глашатая. Нищо и никаква 1 година им беше необходима да рапортуват:
Е-винетка вече се активира до 15 секунди след купуването й.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На катаджиите им оставиха интервал от 15 секунди да глобят човека след като си е купил винетка - аз мисля че ще се справят.
2
2
 
6
 
! Отговори
Dtz преди 1 месец
Но категорично отказват да изпратят имейл за предупреждение за изтичаща винетка... щото как иначе ще се храни и тази измислена администрация.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като събирате тол такси и от личните превозни средства ,които не са товарни и не са автобуси ,но са над 3,5 тона ,ще сте събрали повече , естествено. И винетки за автомобилни ремаркета и каравани ,дето никъде по света не се таксуват. Купил съм винетка за колесар за гумена лодка, дето не е повече от 300 кила с лодката барабар.