Росица с отказаното лечение: Животът ми се преобърна!

Белодробна трансплантация би спасила живота на младата жена.
2 дек 2020 15:07, Петя Славова
104

Отказват лечение на 22-годишно момиче от Пазарджик с генетично заболяване и остра дихателна недостатъчност. Причината - скъпоструващата терапия не се поддържа от Здравната каса, след навършването на 18 години.

Това е история за живот, превърнал се в битка за оцеляване. Това е историята на Росица, която обича конете. Сега, тя е прикована у дома, защото генетичното заболяване муковисцидоза е отнело нейната сила, но не и желанието ѝ за живот.

Когато Роси разбира за заболяването си - е просто дете.

"Бях диагностицирана преди 10 години. Това заболяване се открива в ранна детска възраст, но поради липсата на адекватно проследяване в България - това не е така", сподели Росица пред Bulgaria ON AIR.

Сега тя е 22 години и вече е платила цената за това, че е болна.

Още по темата
"Животът ми се промени на 360 градуса. Като дете бях добре, но заболяването прогресира, наложи ми се да напусна университет, да прекъсна следването си и животът ми придоби съвсем друг вид", допълни тя.

Белодробна трансплантация би спасила живота на младата жена. От 3 години тя е в листата на чакащи, но такава в България не се извършва. Оказва се, че има лечение, което да ѝ даде време, за да дочака възможност за трансплантация.

Лекарството е скъпоструващо.

"Говорим за генна терапия, но това са таблетки, които се приемат и изключително повлияват цялото заболяване. Всички системи, които са засегнати. Както и за панкреасната недостатъчност, която е типична за това заболяване, помага за покачването на килограми, за да мога аз да живея, да се стабилизирам и за в бъдеще да получа трансплантация", коментира още Росица.

Младото момиче разбира, че в битката за живота си може да разчита само на семейството си, но не и на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Born to loopНе съм скъпчия! Не искам на всеки безотговорен индивид да му плащам дивотията! Мразя думата"солидарност". Болен здрав носи. И защо държавните служители/чиновниците/ да не получават достойни възнаграждения? Искаме професионално обслужване от грамотни, любезни служители? Той с престъпно поведение към своето здраве и на потомството си. На нас 9 кожи да ни свалят. Инвитрото същата история. Яйцеклетката не пуска сперматозоиди да я оплодят, ако носят генетични проблеми. Да, ама не!
60
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вашия айдук РАДЕФ, вместо да даде една пачка с пари, за да оздравее, със сигурност това са му джобните за месеца, а в офшорки има много повече. Никой все още не е занесал пари на ония свят.
59
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Междо другото конния спорт не е евтино хоби."пожелавам ти да попаднеш в същото положение, а аз ще сметна колко можеш да спестиш от интернет, ток и вода
58
5
 
14
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
В България пари има и то много, когато става дума за глупости !!!В България може да се свърши нещо полезно, само когато му се даде гласност, тогава се задвижват държавните органи !!!Дано сега премиера-слънце се сети , че идат избори и извърши едно добро дело, той само тогва се задейства !!!Защо превръщат болните хора в просяци ???!!!
57
7
 
13
 
! Отговори
Курадо Кътани преди 3 години
онези 20 000 бонус на щаба ще свършат добра работа тук, но кой би се лишил от тропическа ваканция за здравето на някой друг
56
19
 
8
 
! Отговори
--- преди 3 години
Муковисцидозата е генетично заболяване. А в Пазарджик всички са рода. Мешат се кой с кого му падне и се раждат уpoди и де'били.
55
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и нелечимо да е едно заболяване да отказваш лечение на човешко същество и да му отнемаш надеждата за живот е престъпление
54
9
 
16
 
! Отговори
Born to loop преди 3 години
държавата не била дойна крава? големи скъпчии излязохте, когато е за чуждото здраве. А когато е за чиновници с баснословни заплати, мълчите като мулета. Скотове сте вие, не хора, и заслужавате скотския си живот
53
7
 
19
 
! Отговори
Мечо Кух преди 3 години
"Ако касата плати лечението на момичето ще трябва да плати лечението на хилядите хора "щом не можем да помогнем на всички, да не помагаме на никой и парите да отиват за ботокс на министъра. Да ви имам и ckотската логика. Да попаднете вие на нейно място или децата ви
52
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До панелен човекКакво е държавата? Дойна крава? Има си тестове за редки болести, които отговорните бъдещи родители правят преди да дадат нов живот!!! Има застраховки живот, които покриват и евентуални здравословни проблеми и на неродените още деца! Има застраховки и на децата! Прави парти на детето си вместо да му направи застраховка. Уредба, пиянски изцепки, чалга и т.н. После олеле! Междо другото конния спорт не е евтино хоби.
51
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди всичко трябва да е наясно, че ще предаде болестта на децата си, ако реши да ги има.
50
6
 
7
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
НЕ САМО НА ТЕБ МОМИЧЕ. НА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ВЪВ ТАЗИ ДЪРЖАВА(ОБСЕБЕНА ОТ ВЛАСТ ИМАЩИТЕ) Е ТАКА.. СЪЖАЛЯВАМ.2 200 000 ПЕНСИЯ 300.ЛЕВА 500 000 ПЕНСИЯ 350 550 ЛЕВА КАК СЕ ЖИВЕЕ. ОТВРАТ МИЗЕРИЯ. ХОРАТА НА 70 ГОД РАБОТЯТ ЗА ДА ОЖИВЯВАТ. ТЕЗИ В МИНАЛО И СЕГА МИСЛЯТ САМО ЗА МАСАТА. ШКАФЧЕТА, ХУБАВИ ЖЕНИ(КАЗА БИБИТКО ПО ДОЙЧЛАНД) А ЗА ВАС БОЛНИ И БЕДНИ Е СРЕДАТА НА ПЪСТИТЕ.
49
7
 
17
 
! Отговори
Вашия преди 3 години
Вашия айдук Бойко, вместо да даде една пачка с пари, за да оздравее, си ги държи в шкафчета и със сигурност това са му джобните за месеца, а в офшорки има много повече. Никой все още не е занесал пари на ония свят.
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трансплантацията не лекува муковисцидозата, но й пречи да те убие. Т.е. има смисъл в нея, макар и да си върви със стандартните рискове за белодробна трансплантация, а именно около 55% успеваемост след 5 години. Белодробните трансплантации са нещо много сериозно, тежко и непредвидимо, поради което и се правят в най-крайния възможн случай (но преди пациентът да стане нестабилен). Но поддържащите лечения за муковисцидоза са много добри, просто са скъпи. Но удължават живота с десетилетия.
47
33
 
1
 
! Отговори
ХулиГаню преди 3 години
Кво се оплаква таз кокошка, нали има кислород, да диша там и да не кудкудяка,и аз искам да ми сложат втори черен дроб,че да мога да шорам по 2 бутилки ракия на екс вместо една,*** даржавата не дава, баахти скапаните хора, само реват за пари
46
6
 
9
 
! Отговори
Radi преди 3 години
Един комунист може да открадне 1 тон кашкавал, но да помогне на някой в беда - никога.
45
11
 
7
 
! Отговори
КОМУНИЗМЪТ Е ЗЛО преди 3 години
Това е резултат от Чернобил. Комунизмът убиваше и продължава да ни убива.
44
5
 
7
 
! Отговори
панелен човек преди 3 години
Тежко е да се родиш в България. От малък знам да не разчитам на държавата и да гледам на всичко което прави като че ме крадат.
43
4
 
6
 
! Отговори
Диван Геишев преди 3 години
Американският сенат разследват Пеевски и мутрата Гешев за корупция
42
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Къде да дарим?