Росица с отказаното лечение: Животът ми се преобърна!

Белодробна трансплантация би спасила живота на младата жена.
2 дек 2020 15:07, Петя Славова
104

Отказват лечение на 22-годишно момиче от Пазарджик с генетично заболяване и остра дихателна недостатъчност. Причината - скъпоструващата терапия не се поддържа от Здравната каса, след навършването на 18 години.

Това е история за живот, превърнал се в битка за оцеляване. Това е историята на Росица, която обича конете. Сега, тя е прикована у дома, защото генетичното заболяване муковисцидоза е отнело нейната сила, но не и желанието ѝ за живот.

Когато Роси разбира за заболяването си - е просто дете.

"Бях диагностицирана преди 10 години. Това заболяване се открива в ранна детска възраст, но поради липсата на адекватно проследяване в България - това не е така", сподели Росица пред Bulgaria ON AIR.

Сега тя е 22 години и вече е платила цената за това, че е болна.

Още по темата
"Животът ми се промени на 360 градуса. Като дете бях добре, но заболяването прогресира, наложи ми се да напусна университет, да прекъсна следването си и животът ми придоби съвсем друг вид", допълни тя.

Белодробна трансплантация би спасила живота на младата жена. От 3 години тя е в листата на чакащи, но такава в България не се извършва. Оказва се, че има лечение, което да ѝ даде време, за да дочака възможност за трансплантация.

Лекарството е скъпоструващо.

"Говорим за генна терапия, но това са таблетки, които се приемат и изключително повлияват цялото заболяване. Всички системи, които са засегнати. Както и за панкреасната недостатъчност, която е типична за това заболяване, помага за покачването на килограми, за да мога аз да живея, да се стабилизирам и за в бъдеще да получа трансплантация", коментира още Росица.

Младото момиче разбира, че в битката за живота си може да разчита само на семейството си, но не и на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата наистина ще фалира ако се опита да лекува всеки от всичко. А между 18 и 22 с какво се е подържала?
20
2
 
3
 
! Отговори
@18 преди 3 години
Не става с дарителска сметка - ако говори за лекарството което си мисля, то струва 200 000 евро на година, и така до живот. Това са много пари за събиране. Освен това не знам дали изобщо може да си го купи в България ако терапията не е одобрена, а другаде за да ти го изпишат, трябва да те следят, т.е. трябва да емигрира. А белодробната трансплантация изобщо не е проста работа, трудно се намира орган, а и трябва да си стабилен, а не се знае дали тя е стабилна. И пак е до късмет. И 200к евро.
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам и се разчувствах, даже леко се насълзих.Ама разбира се, че здравната каса ще откаже и ще обрече момичето на бавна смърт.Мутро, гледаш ли какво се случва извън Бояна и джипката??? Твоите пачки ще стигнат за хиляди като нея
18
2
 
1
 
! Отговори
@21 от 16 преди 3 години
Що пък към мен насочваш коментара? Ти можеш ли да четеш с разбиране изобщо? Казвам, че държавата трябва да поеме лечението и за възрастни. Защото в противен случай няма смисъл да го плаща и за деца. Освен това не знам за кое лечение говори тя, но знам че има препарат, който става за възрастни, но струва по 200к евро на година. Също както и лекарството за белодробна хипертония. Което също държавата България не поема и не признава. Така че ситуацията е сходна. Но поддържаща терапия има.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано да намери помощ
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В държата на мутрите е така, един път тия хора ги краде държавата и не йм дава шанс. Некакви добри хора решават да помогнат да живее някое дете ама па тогава парите отиват у Хелп Карам за БМВ-та. Гарантирано от ГРОБ.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демоните в парламента вдигат наздравици и пият от живота ни, докато ни гледат в очите. Изверги адски!Най-тежкия им миг ще настъпи, когато осъзнаят, че нищо не могат да вземат със себе си в Ада и всичко е било напразно
14
4
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Би следвало в такава статия да има мнение на пулмолози. Да се знае дали това лечение помага на възрастните болни или не.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не пишат с какво е лекувана досега . Преди четири години е имала право на такова генетично лечение.Явно момичето не настоява за трансплантация, а и за трансплантация няма възрастови проблеми, освен медицинските показания.В същност редките болести са проблем навсякъде.Да обяви дарителска сметка.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съжалявам, че й се налага да се бори с това заболяване. Дано държавата да се замисли и да поеме лекарството и на хора над 18г, защото ако се замислите, няма никаква логика да се плащат за деца, но не и за възрастни. Идеята е да поддържаш хората в работоспособно състояние, така че да могат да върнат донякъде услугата на обществото. Да плащаш само до 18г е все едно да ги застреляш, когато навършат 18 или 19. Ефективно държавата ги убива щом навършат пълнолетие. Какъв е смисълът от това?
11
3
 
16
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
***, тикви и Корнелии получават 5 звездно лечение като кихнат, а ще оставят младо момиче на съдбата заради формалности. Животни!
10
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Узунов е гербер, той е от другата страна
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Корупцията убива" в нов прочит и с включване на живо. Скоро и във вашия дом!
8
2
 
5
 
! Отговори
сега преди 3 години
Искам да помогна, но не знам къде? Тая хелп-карма е.м. на всички нуждаещи се? (и какво стана с тях, разследяат ли ги?)Да напишат нещо сметки тея джурнюглисти и как да се помогне?
7
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няколко бокови хартийки биха спасили животи, но в чекмеджето са по-необходими. Бойко и неговата глутница, откраднаха живота на много такива хорица, буквално, изтръгнаха го от гърдите им!
6
43
 
0
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Е та държавата да не е каца без дъно да поддържа всеки до преклонна възраст. Ами до 18 години без пари на аванта е лекувана. Малко съзнание да имат такива хора.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сит на гладен не верува.
4
3
 
25
 
! Отговори
Born to loop преди 3 години
дайте контакти да помогнем, свършете нещо полезно
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата е отсвирила живота и здравето на всичките си граждани и селяни. Но този случай е по-чувствителен от всичко. За да продължи този млад живот напред трябва да помогне някой. Държавата няма да го направи. ДОКАЗАНО!
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се родиш в България е голяма грешка. Да се родиш в Боколандия, това е смъртна присъда и божие наказание. Дано се тамери лек и средства за това симпатично момиче!!!