Студенти спасиха от колапс болницата в Карлово

Доброволци помагат COVID отделението
2 дек 2020 12:36, Ния Христова
4
Студенти спасиха от колапс болницата в Карлово
Снимка: Pixabay

Преди няколко седмици COVID отделението на на болницата в Карлово изпадна в колапс заради липса на лекари. Тогава единствената лекарка-инфекционист там - д-р Анета Милушева беше оставена сама да се грижи за 34-ма пациенти. Д-р Милушева описа емоционално как не може да се прибере у дома и да изостави пациентите, както и че медицинската сестра, която единствено й помага, напуска.

Кризата в общинската болница е на път да бъде разрешена. Няколко студенти-доброволци влязоха в COVID отделението, за да помогнат.
 
"Бях повикана от областния управител Дани Каназирева, както и от проф. Мурджева. Тук наистина няма хора, няма персонал, няма кой да помага. Ние помагаме на всички, които имат нужда, няма значение дали са санитари, лекари или сестри", сподели Лилия, която е студент по медицина, пред Нова ТВ.
Още по темата
 
"Имаме 46 пациента, като всички са в средно-тежко състояние, 15 са на постоянно поддържане с кислород. На смяна са двама лекари и двама стажанти, две или три сестри и двама санитари. Работата е много интензивна, но с много усилия успяваме да поддържаме положението под контрол", каза Венцислав, който пристига в градчето чак от Варна. Той мотивира действията си с нуждата от опит, която има, и нуждата от помощ, която имат медиците и болните.
 
От Общината са осигурили на Венцислав жилище, за да не трябва да пътува всеки ден. За пътуващите от Пловдив и околността общината поема пътните разходи.
 
"Д-р Милушева е в болнични, но скоро трябва да се върне на работа. За съжаление има още двама болни лекари, анестезиолог и пулмолог. Има доброволци, които работят на цял щат, и двама – на половин, защото работят и на друго място. Имаме двама пулмолози, основният е в болнични, имахме болен и педиатър", обясни управителят на болницата д-р Христо Пелев. Той подчерта, че болницата се нуждае от кислородни концентратори. Има уверение от ВМС, че ще бъдат закупени 5 такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека им платят, без пари не става тая работа.
1
1
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Ако не гласувате с главите си на следващите избори, никакви студенти няма да могат да спасят държавата от колапс