Онлайн обучение: Родители се лишават от хляб, за да пестят за ваучери

Над хиляда ученици във Врачанска област извън системата
3 дек 2020 10:50, Ния Христова
159
Онлайн обучение: Родители се лишават от хляб, за да пестят за ваучери
Снимка: Pixabay
Семейство се лишава и не си купува хляб, за да спести за телефонни ваучери, с които да осигурят онлайн обучението на две деца. В област Враца достъп до онлайн обучение имат 91% от учениците, сочат официалните данни. От над 16 500 ученици, малко над хиляда нямат възможност за учене онлайн. Какво коства обаче този тип обучение на родителите в бедния Северозапад и значи ли бедността липса на желание за учене? 
 
Венцислава има три деца. Малкото с нетърпение чакало да тръгне на детска градина, но така и не се случило заради коронавируса. Двете по-големи момчета в семейството пък са добри ученици, но онлайн обучението им е много трудно по независещи от тях и родителите им причини.
 
"И двамата учат на телефон, който не е в много добро състояние. Счупен е. Обаче го използваме временно, защото той не е и наш, честно казано. Той е на моя приятелка. Тя ми го е отстъпила, за да могат те двамата да учат. Днес се налага Ники да учи на телефона. Утре се налага Преслав да учи на телефона", сподели майка им Венцислава пред Нова ТВ.
 
По-малкият син страда повече, защото по-големият винаги има повече задачи. Сутрин трябва да е в часовете, а следобед на занималня.
 
"Цял ден се налага той да е пред телефона или таблета. В случая пред нашия телефон, който имаме. А пък Преслав, госпожата ми се обажда и ми казва: „Вени, това и това Преслав трябва да напише или да научи, и на следващия ден предоставяме домашното. Редуват се, за да може да не губят материала. А пък когато нямам възможност да взема ваучер, госпожите, класните и другите учители по другите предмети ни се обаждат и ни дават информация за какво трябва да се учи", разказва още Венцислава.
 
Ваучерите обикновено се изчерпват за 1 ден, а най-евтиният от тях струва 10 лева. Момчетата разбират това и също търсят варианти.
 
"Звънкам на госпожата и тя ми казва домашното, каквото трябва да пиша", каза 11-годишният Ники.
 
"Много е тежко! Аз се старая те да имат облекло - най-важното. Да, има хора, които живеят в лукс. Ние не живеем в лукс, но важното е, че имат ток, имат вода, имат най-важното – храната", добави Венцислава.
 
Венцислава месечно получава 440 лева детски надбавки за трите си деца. Те трябва да й стигнат за храната, облеклото, сметките. Таткото не успял да си намери работа и затова си направил малко стадо от 10 овце. Отглеждат и други животни и птици, за да се прехранват. Хляб не са си купували отдавна. По-евтино им е да го омесят вкъщи и да го опекат в печката на дърва. По този начин спестяват за повече ваучери за чуждия телефон, за да могат да учат децата. Истинският интернет за тях е само далечна мечта.
 
"На този етап аз не мога да си го позволя. Първото е, защото той често ходи на София. Той е с епилепсия и се налага да пие 2 вида лекарства. Аз там трябва да си плащам. Нямам възможност. И се налага да вкарвам често ваучери заради тях, за да могат да учат. Искам децата ми да учат! Не искам да са неграмотни. Искам утре като излязат от този дом, да бъдат образовани, да имат възпитание и хората да кажат "Ето, на Вени децата са свършили училище", както аз съм свършила", споделя майката.
 
Тя иска да спести на момчетата си трудностите, които бедността поставяла и пред нея, докато е учела във Враца. Венцислава е трябвало да върви пеша близо 10 километра, за да ходи от квартирата до училище, защото парите не стигали и за тролей.
 
"Аз съм завършила 12-ти клас с мъка. Налагало се е от болницата „Райна княгиня” да ходя пеша до ученическия комплекс много пъти. Не веднъж или 2 пъти. И то в сняг, много пъти в сняг, много пъти в дъжд се е налагало. Аз не искам моите деца да са така", каза Венцислава.
 
Обещала си е да им помага да учат, дори когато това изглежда невъзможно. Всеки от тях има своето предпочитание към предметите. Ники е по-артистичният. Играе в местния самодеен състав и даже има грамота. Иска да се занимава с литература. Преслав пък харесва повече точните науки и мечтае да стане математик.
 
"Аз искам децата ми да учат! Искам децата ми да имат телефон или таблет и интернет най-важно, за да могат да учат. Аз не искам децата ми да станат неграмотни. Не искам да ги сочат с пръст и да казват „Ето, виж - това дете е неграмотно. То не знае името да си напише", споделя Венцислава.
 
Затова въпреки кризата, която създаде коронавируса, семейството няма да се предаде пред него, както и пред бедността на Северозапада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
8
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
Айде стига пяхте глупости! Новите пари ще отидат при тези, които ЧЕСТНО плащат данъци! Не един път го казах, че работя в швейцарска компания със средна заплата над 8000лв. в бъларския клон (технологичен сектор). 50 души сме в офиса в София и получихме помощ 60/40. Взимахме я, докато я предлагаха, защото клиенти са ни летища, авиокомпании, автомобилни заводи итн.. Не сме в сивия сектор, обаче. Масово се реве, защото по документи се осигурявате на 610лв., ама в джобчето дрънкат 3000 и нагоре.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тимса върви най-добре на комп с уиндоус... На телефон/таблет също върви, но не чак толкова.
51
3
 
5
 
! Отговори
Ами, да... преди 3 години
КАТО ИСКАШ ДОБРОТО НА ДЕТЕТО СИ---ЩЕ СЕ ЛИШИШ ОТ. КРЪЧМИТЕ И ЦИГАРИТЕ!!!ТО НЕ МОЖЕ САМО... ТОВА В ОНОВА---И ДУШАТА В РАЯ... ХАХАХААА....!!!
50
0
 
12
 
! Отговори
DARK преди 3 години
До Анонимен 23В продължение на предишния ми коментар 43 в края на 90-те семейството ми беше в тежко положение бяхме аз на 14 малкия ми брат и баба ми и дядо ми.Задълженията към топлофикация се трупаха главоломно. Въпреки цялата немотия дядо ми заделяше за компютър и най накрая Септември месец 2000г го взехме. Вече 15 години съм в IT сферата а брат ми 6. Няма думи които да изкажа за важността на тази покупка и доживотната благодарност към Дядо ми!!!
49
0
 
1
 
! Отговори
БО преди 3 години
До Какво целите с тазиТи ли ве бедньо ще казваш кое пропаганда. Аре вазирай от света направо от галактиката.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...имахме излишни таблет и стар лаптоп и сме ги дали на хора с деца учещи онлайн. Почти всеки има стари телефони из чекмеджетата. Може да се организира някаква платформа за размяна.
47
5
 
7
 
! Отговори
не е истина преди 3 години
От хляб се лишават, но от цигари и алкохол-не. Умолявам авторката на статията да мисли с главата си.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
45, телефоните изобщо не са подходящи за обучение.
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общо взето образованието у над от 20-30 години се превърна в бизнес, който има възможности осигурява добро образование на децата си, който няма се оплаква, че все нешо друго му пречи. Преди бяхме на първите места в класациите за средно образование и здравеопазване, последните 20 години сме на последните, така че дали присъствено или дистанционно ако си беден няма много голяма разлика.
44
0
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 32 майкаСкланям глава пред теб,но не си ти човека,или ние,които трябва да помагаме! Защо живеем в държава,в която плащаме данъци? Къде е тя?
43
3
 
4
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 3 години
Няма никакви проблеми!!! Раздали сме "огромни заплати" на всеки един Българин. Всички Българи бачкат за Европейски заплати ! Да купуват устройства и компютри на децата и да не го мислят ! Всичко им даваме ! Особено нашия "КРАЛ - СЛЪНЦЕ" от Банкя ! ГЕРБ ЗАВИНАГИ ! ПОБЕДА !!!
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не ходя по 5 пъти в годината на почивки,всяка седмица по кръчми и молове, не ди купувам последен модел телефон всяка година и мога да си го позволя."Тиймса тръгва на смарт твлефони от 2013-а. Писледен модвл телефон не ти трябва.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те ако това не могат какви университети после.
40
0
 
30
 
! Отговори
DARK преди 3 години
До Анонимен 23Колко богати родители ? Лаптопи втора ръка Thinkpad хубави машини на по 10 години за по 100лв колкото искаш , интернет за под 20лв на месец колкото искаш.Това са цигарите за 3 седмици. Проблема в случая с тия хора е техническата неграмотност която им пречи да си уредят нужните неща на адекватни цени. Тук трябва по някакъв начин да се намеси държавата. Трагично е в 21 век да има хора без достъп до мрежата съответно до информация.
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПуркоПурко - Тук говорим за това, че майката е давла пари ваучери за нета.Има таблети за по 150 лева, дето вървятят прекрасно. За 60-70 лева има такива, дето ще подкарат MS Teams. Имат си камера и от свете страни, така че учениците си снимат домашните и ги пращат на учителя си, може и да се гледат. А има и деца, дето ползват и телефонитв си, ако имат такива.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е социално слабо семейство. От заглавието си помислих че е някаква масова дейност... Очевидно не е.
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онлайн обучение за големите градове където гъстотата на населението е голяма. Аз също съм с 3 деца, но всяко има собствен компютър и самостоятелна стая. Не ходя по 5 пъти в годината на почивки,всяка седмица по кръчми и молове, не ди купувам последен модел телефон всяка година и мога да си го позволя.Въпрос на приоритети.*** от северозапада да ходят присъствено щом искат, но да не ги допускат да излизат и ръсят зарази извън населеното им място.
36
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онлайн обучението не е никакво обучение.
35
6
 
13
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
Кой няма работа?! Има бюро по труда, ама там хора от сивия сектор не се харесват. Предостатъчни са помощите от там, освен ако не си живял със заплата 5 пъти над прага и се мусиш на жалката помощ, която е има няма 80% от прага. Айде стига вече с вашите глупости. Има какви ли не социални помощи. За какво ти трябват пари на село? За нищо. Един лаптоп за ученика, един евтин интернет и си ти. Гледаш си градина, трудиш се за хляба си. Ама много модерни станаха всичките с по 2 коли и смартфони...
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28По словореда чета и виждам, че не си заършил(а) основното образование!Мой съвет към тебе - завърши си образованието и давай съвети, за да те разбират хирата!