Онлайн обучение: Родители се лишават от хляб, за да пестят за ваучери

Над хиляда ученици във Врачанска област извън системата
3 дек 2020 10:50, Ния Христова
159
Онлайн обучение: Родители се лишават от хляб, за да пестят за ваучери
Снимка: Pixabay
Семейство се лишава и не си купува хляб, за да спести за телефонни ваучери, с които да осигурят онлайн обучението на две деца. В област Враца достъп до онлайн обучение имат 91% от учениците, сочат официалните данни. От над 16 500 ученици, малко над хиляда нямат възможност за учене онлайн. Какво коства обаче този тип обучение на родителите в бедния Северозапад и значи ли бедността липса на желание за учене? 
 
Венцислава има три деца. Малкото с нетърпение чакало да тръгне на детска градина, но така и не се случило заради коронавируса. Двете по-големи момчета в семейството пък са добри ученици, но онлайн обучението им е много трудно по независещи от тях и родителите им причини.
 
"И двамата учат на телефон, който не е в много добро състояние. Счупен е. Обаче го използваме временно, защото той не е и наш, честно казано. Той е на моя приятелка. Тя ми го е отстъпила, за да могат те двамата да учат. Днес се налага Ники да учи на телефона. Утре се налага Преслав да учи на телефона", сподели майка им Венцислава пред Нова ТВ.
 
По-малкият син страда повече, защото по-големият винаги има повече задачи. Сутрин трябва да е в часовете, а следобед на занималня.
 
"Цял ден се налага той да е пред телефона или таблета. В случая пред нашия телефон, който имаме. А пък Преслав, госпожата ми се обажда и ми казва: „Вени, това и това Преслав трябва да напише или да научи, и на следващия ден предоставяме домашното. Редуват се, за да може да не губят материала. А пък когато нямам възможност да взема ваучер, госпожите, класните и другите учители по другите предмети ни се обаждат и ни дават информация за какво трябва да се учи", разказва още Венцислава.
 
Ваучерите обикновено се изчерпват за 1 ден, а най-евтиният от тях струва 10 лева. Момчетата разбират това и също търсят варианти.
 
"Звънкам на госпожата и тя ми казва домашното, каквото трябва да пиша", каза 11-годишният Ники.
 
"Много е тежко! Аз се старая те да имат облекло - най-важното. Да, има хора, които живеят в лукс. Ние не живеем в лукс, но важното е, че имат ток, имат вода, имат най-важното – храната", добави Венцислава.
 
Венцислава месечно получава 440 лева детски надбавки за трите си деца. Те трябва да й стигнат за храната, облеклото, сметките. Таткото не успял да си намери работа и затова си направил малко стадо от 10 овце. Отглеждат и други животни и птици, за да се прехранват. Хляб не са си купували отдавна. По-евтино им е да го омесят вкъщи и да го опекат в печката на дърва. По този начин спестяват за повече ваучери за чуждия телефон, за да могат да учат децата. Истинският интернет за тях е само далечна мечта.
 
"На този етап аз не мога да си го позволя. Първото е, защото той често ходи на София. Той е с епилепсия и се налага да пие 2 вида лекарства. Аз там трябва да си плащам. Нямам възможност. И се налага да вкарвам често ваучери заради тях, за да могат да учат. Искам децата ми да учат! Не искам да са неграмотни. Искам утре като излязат от този дом, да бъдат образовани, да имат възпитание и хората да кажат "Ето, на Вени децата са свършили училище", както аз съм свършила", споделя майката.
 
Тя иска да спести на момчетата си трудностите, които бедността поставяла и пред нея, докато е учела във Враца. Венцислава е трябвало да върви пеша близо 10 километра, за да ходи от квартирата до училище, защото парите не стигали и за тролей.
 
"Аз съм завършила 12-ти клас с мъка. Налагало се е от болницата „Райна княгиня” да ходя пеша до ученическия комплекс много пъти. Не веднъж или 2 пъти. И то в сняг, много пъти в сняг, много пъти в дъжд се е налагало. Аз не искам моите деца да са така", каза Венцислава.
 
Обещала си е да им помага да учат, дори когато това изглежда невъзможно. Всеки от тях има своето предпочитание към предметите. Ники е по-артистичният. Играе в местния самодеен състав и даже има грамота. Иска да се занимава с литература. Преслав пък харесва повече точните науки и мечтае да стане математик.
 
"Аз искам децата ми да учат! Искам децата ми да имат телефон или таблет и интернет най-важно, за да могат да учат. Аз не искам децата ми да станат неграмотни. Не искам да ги сочат с пръст и да казват „Ето, виж - това дете е неграмотно. То не знае името да си напише", споделя Венцислава.
 
Затова въпреки кризата, която създаде коронавируса, семейството няма да се предаде пред него, както и пред бедността на Северозапада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо правиш деца безконтролно, не е ясно.
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук пък една шменти капела пита защо имала три деца. Ами, без деца как ще съществува България, затова питате ли се? Трябва да се смята за нормално едно семейство да има три деца, за да не изсъхне коренът ни. Изобщо сит на гладен не вярва, лесно е да се дават съвети от страни, но главното е, че държавата не си е на мястото
131
4
 
2
 
! Отговори
Приказки от 1001 нощ преди 3 години
Тия явно са неграмотни.Сега техника има бол. За 300-400 лв. можеш да си вземеш идеален десктоп втора употреба със камера, микрофон и всичко непроходимо. Базовата периферия на едно PC 150-200лв.Интернета ти е 20лв на месец. Със 1500лв. кредит могат да вземат 3 компютъра и един рутер за 3 години им излизат по 50 лв. на месец.
130
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Пловдив цялото Столипиново е с безплатен интернет.
129
2
 
0
 
! Отговори
Свиня преди 3 години
Ай стига глупости...Педерисимо пари веднага....Не знам дали някой се връзва на тъпотиите в статията....
128
4
 
8
 
! Отговори
Лъжа е! преди 3 години
Това са някакви сватбарски писания! Не вярвам Ния да е толкова плоска, че да я пързалят с тия ваучери. За 22 лв Виваком осигурява 200 канала ТВ за 2 телевизора и 100Мб интернет НА МЕСЕЦ! какви ваучери, какви 300 лева? Обикновено такива "родители" пушат/ и двамата/, пият всеки ден и са първи в списъците за помощи. А сега е моментът да изкярат по един лаптоп и безплатен интернет! Нали сега за такова семейство дават над 1000 лева помощи МЕСЕЧНО!
127
1
 
14
 
! Отговори
Niki13 преди 3 години
Какви са тия глупости "Ваучерите обикновено се изчерпват за 1 ден, а най-евтиният от тях струва 10 лева." т.е. на месец 300 лв за 20-30 лв на месец ще имат супер интернет за цял месец и на всеки 2 месеца да купуват по един таблет статията явно е манипулирана
126
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛудкоКой Ви излъга, че учителите имат служебни телефони - сигурно са единици тези, на които са предоставени. Нито интернетът, нито сметките за телефон се заплащат от училището/държавата/общината. Раздават им допотопни лаптопи НР от 2008 г. с Windows ХР. Ремонтът им е с лични средства. Това се случва в областен град.
125
8
 
5
 
! Отговори
Стига глупости.. преди 3 години
КАКВО ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ С ТАЗИ СТАТИЯ??!ЧЕ БЪЛГАРИТЕ, СМЕ ПРОСЯЦИ ЛИ.....??!!АЙДЕ, СТИГА КОМУНИСТИЧЕСКИ УНИЖЕНИЯ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.!!!!!!!ЖИВКОВИЗМА, УМРЯ!!!СОЦИАЛИЗъМА---СЪЩО!!!!
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бедна Българио,Половината България е в чужбина а другата част е тука...
123
0
 
8
 
! Отговори
бедна Българио, преди 3 години
До Така еС емигрирали навън 3 милиона!
122
13
 
9
 
! Отговори
оцеляваща преди 3 години
Не е задължително хлябът да се купува.Като е в къщи по цял ден,не е срамно,нито нещо сложно да се направи хляб.Ама нали *** все гледат да легнат някъде или да седнат,вече и да ги съжаляваме,че къщна работа има.Защо е родила три деца,като е много бедна.Само те ли правят секс?И ние правим,и може би по-качествен,но не чакаме някой друг да ни ги храни или да ги предлагаме да проституират за да печелят за родителите си. Така,че пишете качествени статии,а не глупости.
121
12
 
18
 
! Отговори
Лудко преди 3 години
Защо купува ваучери?Що не си прокара стационарен за 5 лв??? "Звънкам на госпожата и тя ми казва домашното, каквото трябва да пиша"Пълни глупости! Всеки класен има служебен телефон. Да не говорим, че имат и личен.Стига са драматизирали.Това е ФАЛШИВА НОВИНА!
120
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са поредните братя от другия етнос или с такова мислене. Да каже колко таблета остави в заложната къща, 0 внимание на такива без представени убедителни доказателства. От у-ще че нямат таблети, от кмета за фин. състояние на населеното място и спец. за персоните, от соц. грижи и подпомагане и т.н. ...
119
13
 
29
 
! Отговори
добре де преди 3 години
Виждаш, че си имала труден и беден живот, е па що си родила 3 деца, като продължаваш да живееш същия скотски живот. Ромлянски неволи.
118
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПриятелНикой не е виновен,на който и да е друг,че получава 600 лв.месечно.Инвестицията в образование лично на мен ми е коствала 22 години от живота ми,а на някои други и повече! За пари да не говорим,трудно могат да се сметнат!Има и друго,никой не започва веднага на висока позиция и с огромна заплата!
117
2
 
40
 
! Отговори
Асас преди 3 години
Не мога да разбера какъв е проблема..На тази жена и излиза много скъпо с тези ваучери.. Няма ли кой да и каже да се прекара интернет... Ще струва 20 или 30 лева на месецНе знам какво точно се коментира...
116
4
 
16
 
! Отговори
Браво преди 3 години
До Анонимен 131Само да вметна, не стига ли, че работим, за да ги храним? Сега какво, и живота на болните хора да похарчим за ромовете ли?
115
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да вметна, че на цената на едно скъпо-струващо лечение без гаранция за успех за човек с тежко заболяване с малки шансове за оцеляване сигурно може да се осигури безплатен интернет за доста бедни ученици в България.
114
5
 
20
 
! Отговори
Непознат преди 3 години
До ПриятелАко си правиш хляба сам и имаш домашни мляко и сирене, разходите за храна падат драстично. Щом си на село, все ще боднеш нещо в градината, а и кокошчици ще подхраниш 2-3. Остават ток, вода и неизбежния булсатком (без него колиба няма). А за децата се осигуряват таблети (които скоро се озовават в близката заложна къща).