Сигурността при ваксините - доказана след месеци, години

Въздържан съм, заяви акад. Петрунов
3 дек 2020 12:44, Петя Славова
83
Сигурността при ваксините - доказана след месеци, години
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

50 ваксини се разработват в момента по света, от тях 4 са представени на Агенцията за лекарствени средства в ЕС за одобрение. До 18 ч. вчера нямаше съобщение, че някоя от тях е одобрена. На 29 декември е заседанието, на което ще се реши окончателно. Това обясни пред БНТ имунологът акад. Богдан Петрунов.

Още по темата

Ние нямаме друг избор за ваксинирането, трябва да бъдем достатъчно сигурни, че най-малкото няма да навредим. Очевидно, събраните досега данни показват, че това е така за тяхната ефективност. Аз съм много въздържан, доколко е така, ще може да се каже след месеци, години, обясни академикът. Той обаче подчерта, че ще се ваксинира, тъй като вярва в Европейската агенция за лекарства.

50% да има ефективност ваксината, тя ще допринесе много за изграждането на колективния имунитет, за да подтиснем инфекцията. След 2 години обаче ще знаем как се е развил целият този процес, смята акад. Петрунов.

При ваксината на "Пфайзер" не се вкарва нищо "живо" а една изкуствено създадена РНК. При "Астра Зенека" се използва доброкачествен вирус, който влиза в организма и създава една автоимунна реакция. И двата подхода имат слаби и силни страни, допълни академикът.

Ваксините ще могат да се съхраняват спокойно, при положение, че не се появи мутация, както става при грипните вируси и се налага да се ваксинираме всяка година, допълни акад. Петрунов.

Решението на правителството да се създаде логистичен център или комисия за този въпрос, е изключително важно. Много сериозен въпрос е за начина на съхраняването на ваксината при -70 градуса и най-вече на по-ниско ниво - в РЗИ и при личните лекари. Най-сериозният въпрос е как ще стане логистиката. Аз не се наемам да дам решение, това зависи от възможностите на МЗ и НОЩ. Проф. Гигов е отличен организатор, смятам, че той ще намери правилното решение, коментира акад. Петрунов относно оповестените вчера решения за ваксинацията у нас.

Автоимунните заболявания са обект на постоянно наблюдение и не можем да обобщим за кои може да се прави имунизация и за кои не. Това зависи от решението на лекаря, който лекува и знае състоянието на болния. Да се генерализира е несериозно, категоричен е академикът.

И при хората с трансплантации принципно няма противопоказания, но пак това трябва да бъде решено от лекуващия лекар, допълни той.

Много важно е да изчакаме до 29 декември, да видим решението на Европейската лекарствена комисия, заяви още веднъж акад. Петрунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
19
 
! Отговори
>< преди 3 години
До ЛекарВиж коментарите. Никой няма да се ваксинира. 99.9% от хората не искат да ползват тази васкина, статистиките на медиите са невярни.До тук от 30 коментара, няма нито един в подкрепа за ваксините. Само един платен от НПО който е готов да спори, ако някой му обърне внимание - номер 13Толкова за ваксините които не са ваксини и идват насам. Ще има бой по улиците този път. Ако се оставим да ваксинират ще стане като испанския грип, пандемията започва след ваксинирането.
33
2
 
12
 
! Отговори
Дебат преди 3 години
Дебата се измести от "Какво е Ковид, опасно ли е и има ли почва у нас?" до "Кога по-скоро да се ваксинираме от Ковид - сега или веднага?"Кой промени дебата? Мисирките, как кой.
32
2
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Всички ваксини обявени до момента имат над 90% ефективност.---------Ковидът пък има само 2% ефективност. Тогава защо да се ваксинираме?
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ефективността на ваксините се определя от вече създадения имунитет.Там четем:Така че, в най-добрия случай, противогрипните ваксини (на които са базирани и първите за ковид) могат да бъдат само 3.3% ефективни. CDC ще рекламират, че проучвания като това указват, че противогрипните ваксини са 58% ефективни (при 6.0% до 2.4% понижение на случаите на грип). По този начин с манипулативно разчитане на числата публиката ще бъде подведена да вярва, че 58 от 100 човека ще бъдат защитени, ако се ваксинират. Това обаче е измама.
30
2
 
22
 
! Отговори
240 хрантутника преди 3 години
Ще изчакам политиците да се ваксинират, барабар с наследниците си, ще почакам 5-6 години и може да допусна да се позамисля дали да се ваксинирам.ЯСНО ЛИ Е?
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като знаем това, наистина ли ковид ваксините с 50% ефективност са някаква защита? Не, не са, ако знаем, че всички такива ваксини, които уж са в напреднал етап на изпитания (реално някои вече се произвеждат), дават нежелани или направо осакатяващи странични ефекти у над 50% от доброволците. Единственото изключение е ваксината на Pfizer, за която се твърди, че има под 50% нежелателни ефекти, но пък тя не е сред двете (на Оксфорд/Astra Zeneca и на Sanofi/GSK), поръчани от Бойко и Европейската комисия за българите.
28
2
 
6
 
! Отговори
- преди 3 години
До СтаршинатаНяма вирус, който да е лечим. Не си блъскайте главите с неща, които не разбирате.
27
3
 
18
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Не мога да разбера как има толкова много хора желаещи да се ваксинират!?Много пъти съм казвал и пак ще повторя-най-сложните ваксини са противовирусните!!!Това е защото не е напълно известна структурата им във всеки момент тъй като непрекъснато мутират!Даже и при съвременните технология са нужни поне 5!!! години за изработване на сравнително безопасна ваксина!Тези които ще се ваксинират ще бъдат просто използвани като опитен материал!Това е известно на всеки лекар завършил навремето а не сега!!!
26
1
 
9
 
! Отговори
Млад Учен преди 3 години
Може ли една статия за това как точно тази ваксина неутрализира вирОса, наречен Кови-19 и какви странични ефекти може да очакваме?Имаме нужда от повече инфо.
25
3
 
21
 
! Отговори
Съмнително преди 3 години
Лечението е нещо, което се назначава от ЛЕКАР, а не от корпорация, институция или правителство!Тия ваксини си ги бийте вие. Аз няма да си бия нищо. ТОЧКА!
24
2
 
16
 
! Отговори
ЧИЧО ДРЪНДИ преди 3 години
Тва да не е нов iPhone - като излезе на пазара да си го вземеш.... Тва е ваксина, а ваксините не са най-безопасното нещо, кат цяло, даже могат да бъдат доста опасни.
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не че нещо, ама не трЕбва ли първо да се докаже, че ваксините са безвредни и сетне всичко останало.
22
0
 
15
 
! Отговори
Pfitzer iVacc 1 Plus преди 3 години
Положението е "Ваксината работи и много ви трЕбва! Вервайте ни!"
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как тая още недоказана ваксина ще ни спаси от ковид,като вируса вече е мутирал над 1000 пъти???
20
1
 
16
 
! Отговори
На времето преди 3 години
Навремето, баща ми се разболя от рак. Започна да получава тежки болки и предприе самолечение. Пи някакви силни лекарства, които само му влошиха състоянието и за съжаление го изпратихме няколко месеца след това. Нека почива в мир!Лечението не е шега работа. Лечението с препарати трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се консултира с лекар.А когато говорим за ваксини, то трябват ГОДИНИ, за да е сигурно, че тази ваксина работи и няма тежки странични ефекти.Хубаво - разработили сте ваксина... а тествана ли е?
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче вожда вече започна да ни облъчва кои ще са първите ваксинирани,демек народе,юруш на маслините.
18
13
 
4
 
! Отговори
Адвокат Хаджигейов преди 3 години
Ще горим маски. И като дойдем на власт ще приемем Истанбулската конвенция и ще се върнем за всички вас.
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За година разпространение на тоя "страшен"вирус жертвите в Света варират между 2 и 2.5% от Доказано заразените,но като имаме впредвид че още толкова го карат на крак без нужните изследвания това би трябвало да значи че смъртността при Covid-19 е около 1-1.2% което не е Малко! Но ако всичко това го съчетаем и с едни не твърде познати иновативни ваксини и евентуално с техните негативни реакции за в бъдеще,е тогава ще стане Страшно!
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полит-коректността ще ви убие.Всички по улиците и носете бензин и въжета !
15
2
 
16
 
! Отговори
Старшината преди 3 години
Ти дай тон, пък ще видим коя песен ще пеем...Та и с ваксината същата работа: Не се знае дали е ефективна, ама ще ви я бием. Тествана-недотествана, доказана-недоказана безопасност от усложнения и странични ефекти. За няколко месеца - "сътворена".Абе, академико, ти трябва да знаеш, че ваксината против тетанус почти 50 години е тествана, докато я признаят за безопасна и 100% ефективна. Да не би да сте я тествали на хората в болниците, а???Тайно и незнайно???За това ли се вдигна смъртността, а?