Сигурността при ваксините - доказана след месеци, години

Въздържан съм, заяви акад. Петрунов
3 дек 2020 12:44, Петя Славова
83
Сигурността при ваксините - доказана след месеци, години
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

50 ваксини се разработват в момента по света, от тях 4 са представени на Агенцията за лекарствени средства в ЕС за одобрение. До 18 ч. вчера нямаше съобщение, че някоя от тях е одобрена. На 29 декември е заседанието, на което ще се реши окончателно. Това обясни пред БНТ имунологът акад. Богдан Петрунов.

Още по темата

Ние нямаме друг избор за ваксинирането, трябва да бъдем достатъчно сигурни, че най-малкото няма да навредим. Очевидно, събраните досега данни показват, че това е така за тяхната ефективност. Аз съм много въздържан, доколко е така, ще може да се каже след месеци, години, обясни академикът. Той обаче подчерта, че ще се ваксинира, тъй като вярва в Европейската агенция за лекарства.

50% да има ефективност ваксината, тя ще допринесе много за изграждането на колективния имунитет, за да подтиснем инфекцията. След 2 години обаче ще знаем как се е развил целият този процес, смята акад. Петрунов.

При ваксината на "Пфайзер" не се вкарва нищо "живо" а една изкуствено създадена РНК. При "Астра Зенека" се използва доброкачествен вирус, който влиза в организма и създава една автоимунна реакция. И двата подхода имат слаби и силни страни, допълни академикът.

Ваксините ще могат да се съхраняват спокойно, при положение, че не се появи мутация, както става при грипните вируси и се налага да се ваксинираме всяка година, допълни акад. Петрунов.

Решението на правителството да се създаде логистичен център или комисия за този въпрос, е изключително важно. Много сериозен въпрос е за начина на съхраняването на ваксината при -70 градуса и най-вече на по-ниско ниво - в РЗИ и при личните лекари. Най-сериозният въпрос е как ще стане логистиката. Аз не се наемам да дам решение, това зависи от възможностите на МЗ и НОЩ. Проф. Гигов е отличен организатор, смятам, че той ще намери правилното решение, коментира акад. Петрунов относно оповестените вчера решения за ваксинацията у нас.

Автоимунните заболявания са обект на постоянно наблюдение и не можем да обобщим за кои може да се прави имунизация и за кои не. Това зависи от решението на лекаря, който лекува и знае състоянието на болния. Да се генерализира е несериозно, категоричен е академикът.

И при хората с трансплантации принципно няма противопоказания, но пак това трябва да бъде решено от лекуващия лекар, допълни той.

Много важно е да изчакаме до 29 декември, да видим решението на Европейската лекарствена комисия, заяви още веднъж акад. Петрунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
14
 
! Отговори
Как па не? преди 3 години
Оня ден пих един Аспирин, разтворим - отключи ми гастрит. Добре че спрях да го пия.Кой ще ми гарантира, че тая ваксина няма да има странични ефекти?И как точно работи тази ваксина? Ако работи изобщо, то това значи че ИМА ЛЕК за Кови-19, така ли да разбираме? Защото подобни новини не са излизали. По мои сведения, КОВИ-19 все още е неличим вирОс.... ????????Кво си мислите че правите бе малOyмници?
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5Аз се сещам, че мнозина наши съграждани си отиват и от други болести или при инциденти. Едва ли противогрипната ваксина има пръст навсякъде, но може би... ще ме опровергаеш с някое видео от Ютюб или Фейсбук, знам ли
12
1
 
16
 
! Отговори
Ваксинчо преди 3 години
Хаха, ваксинирайте се по цял ден - ваша си работа.Всичко е по желание. Няма как да ме задължат да си бия някакви нетествани ваксини. Няма как да стане.
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи тоя професор, щял да се ваксинира защото ВЯРВАЛ в европейската агенция за лекарства ?Той ВЯРВАЛ ?? Ами щом вярваш, а нямаш доказателства, за мен това е псевдонаука, един вид научна религия. Аз не вярвам. Ако няма доказателства за ефективността им, НЕ ТРЯБВА да се използват.
10
2
 
19
 
! Отговори
??? преди 3 години
По мои сведения, аз съм гражданин на Република България и на ЕС. Не знаех, че трябва да изпълнявам нареждания на СЗО.СЗО е капиталистически корпоративно-институционален Франкенщайн. Нямам му вяра.Големите корпорации са се доказали в липсата на всякакви морални устои, при изпълнение на целите си.АБСУРД да се доверя на СЗО. АБСУРД!
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6, ВАКСИНАТА НЕ ЛЕКУВА, ТЯ ПОМАГА НА ИМУННАТА СИСТЕМА ДА СЕ ПОДГОТВИ ЗА СРЕЩА С КОНКРЕТНИЯТ ВИРУС, ЗА ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ ТРЯБВА ДА СМЕ ЗДРАВИ.
8
3
 
33
 
! Отговори
Интересно преди 3 години
Само две неща трябва да са ви достатъчни да ви светне чврвената лампа: 1. Собственикът на Pfizer от август е подготвил пакет за продажба на акции и ги е шитнал в деня, в който обявиха резултати с 90% успеваемост. Нима при успешнен рязвой, компанията му няма да си вдигне акциите или знае, че от тук нататък пътя е само надолу. Продал е 60% от компанията си.2. Производителите на ваксини искат да бъдат освободено от отговорност...
7
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ НАЛАГАЙТЕ ВНУШЕНИЯ.....ВАКСИНИТЕ СА ЗА ДА НАЛАГАТ КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ, КОГА ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ ТОЙ, КОГАТО ПОВЕЧЕ ХОРА СЕ ИМУНИЗИРАТ, ДА ТОЙ Е ВЪЗДЪРЖАН ДА ДАВА ОЦЕНКИ НА НЕЩО, КОЕТО НЕ Е НИКОГА ПРАВЕНО, НО ИМА НАДЕЖДА. НОМЕР 1 КОЕ ТИ Е ТОЛКОВА СМЕШНО, НАЛИ ТРЯБВАТ МЕСЕЦИ ЗА ДА СЕ АНАЛИЗИРА НЕЩО С КОЕТО СВЕТЪТ СЕ СРЕЩА ЗА ПЪРВИ ПЪТ.
6
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ааахахахах ! Ваксина съхраняваща се при минус 70 грпадуса ще се пуска в човешкото тяло дето е над плюс 25 градуса и тя щяла да лекува !
5
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Хората започнаха да умират по болниците от пневмония след "противогрипната ваксина" което реално си е ваксината която ще се опитат да инжектират на всички.От една година инжектират хората тайно.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Бий си по 2 на ден.
3
3
 
27
 
! Отговори
Ядки Кронос преди 3 години
Ахаа! Значи положението е: "Бийте си тия ваксини, ние не знаем дали вършат работа, може и да са отровни, ама важното е да усвоим едни пари, а още по-важното е да ни клекнете."Синки по коленцата да си прави който иска - аз ще пропусна.
2
36
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разполагаме нито с месеци, нито с години. Заразата се разпространява все повече, хората *** като мухи, икономиките се разпадат. Всички ваксини обявени до момента имат над 90% ефективност. Няма време.
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Месеци, а? Смях.