Държавата трябваше да налее пари в бизнеса, за да оцелее

Специалисти коментират икономическите мерки като недостатъчни
4 дек 2020 17:30, Петя Славова
18
Държавата трябваше да налее пари в бизнеса, за да оцелее
Снимка: БГНЕС

Вчера бизнесът изпрати писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с процедурата за установяване на наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите.

Според директора на АИКБ Добрин Иванов БРАИТ е нарушил закона с това, че не отговаря на условията за представителност по два критерия.

"Не е представила документ, който да удостоверява регистрация в окръжен съд като работодателска организация. Това е условие за допустимост. Вторият критерий е количественият за представителност. Кодексът на труда и наредбата, която регламентира процедурата, определят количествен критерии за представителност - брой фирми и работещите в тях, членуващи в организацията. Минималният е 50 000, те са представили списък от 57 000, които се дублират с наши членове. След като ги извадят, броят пада под изискуемия", допълни пред Нова тв Иванов.

"Проблемът е, че това сдружение се опитва да бъде национално представителна организация в нарушение на закона. Не спазва закона, а се опитва да участва в НСТС, който утвърждава и съгласува законодателни промени. Тоест, нарушаваме закона, за да седнем на масата и да творим закони", каза още той.

Иванов уточни, че в момента тече процедура по установяване на представителност на работодателските и синдикалните организации.

"Тя е заложена в Кодекса на труда и на всеки четири години всяка организация кандидатства, за да докаже своята представителност да може да представлява своите членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество", поясни Иванов.

Специалистите коментираха и икономическите мерки, които държавата предприе.  

"Оценката към настоящия момент е, че мерките, които правителството предложи, са недостатъчни от гледна точка на мащаб, размер и обем. Ужасно закъснели и недостатъчно добре таргетирани. Недостатъчни са, защото като процент от БВП те са много по-малко, отколкото други страни предложиха. Анонсираха се мерки за около 5 млрд, от които разплатен е 1 млрд", смята Иванов.   

Още по темата

Той допълни, че Германия е обявила 750 млрд. евро пакет от мерки за подпомагане на бизнеса и гражданите, което представлява 22% от БВП. Във Франция процентът е около 17%.

"Ако се сравняваме с Румъния и Гърция - там процентите са между 5 и 10 от БВП. Това е общият размер на пакета мерки, който е за подпомагане на бизнеса и гражданите. В България бяха обявени 5%, но е разплатен 1%", добави директорът на АИКБ.  

Относно закъснението Иванов обясни, че девет месеца след обявяване на извънредното положение, са достигнали само около милиард лева по мярката 60/40 и за финансиране на малките и средните предприятия.

"Когато говорим за мерките, които правителството предприе, трябва да ги разделим. Те са няколко вида. Социалните са 60/40, 80/20 и там можем да кажем, че държавата се справи сравнително добре. Другите са здравните - все още не можем да кажем, че сме се справили добре. Относно икономическите - спокойно можем да кажем, че не сме се справили", категоричен е главният секретар на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Според него единствената успешна мярка е "3 - 10 000" за малките и микропредприятията.

"Тя беше много хубава, но и крайно недостатъчна. В момента имаме огромен финансов ресурс в хазната. Ликвидност в българските компании обаче няма. Най-нужното, което държавата трябваше да направи, е да налее средства в икономиката, за да оцелее бизнесът", заключи Митрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
девизът 30 години е държавата е лош стопанин искаме частната инциатива и акоможе да лъжем с ддс и да не плащаме данъци видяхме какъв стопанин излезе гад зееви с авиокомпания балкан и индиеца с Кремиковци хаиде стига стига сте искалипродавате каквото имате и се спасявате аз догодина ще остана без пенсия зарадитова безконтролно раздаване на пари
14
1
 
1
 
! Отговори
kirasirrav преди 3 години
Сега тия 800 млн. дето ще влезат от ЕС ще отидат да запушват дупките с тях (щото са откраднати и изнесени милиарди преди това), е, може и да гепят нещо от тях ако се получи, но принципно сигурно вече са ги нагласили предварително накъде ще ходят (и то още преди реално да са получени )... И така се явява че тази сума доникъде няма да стигне, и да се усети от обикновените българи
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А... И Божков осъди държавата тия дни да му възстанови лицензите за хазарт. Ще има и там стотици милиони или милиарди неустойки- загубени ползи досега и за в бъдеще до вдигане на бизнеса отново, неизплатени печалби на хора и т.н.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали има ликвидност държавата е спорно. И БНБ пусна официално позиция, че кризата се задълбочава и броят на лошите кредити се очаква да расте. Това означава ниски обороти, фалити и т.н., т.е. по-малко приходи от данъци и повече разходи за помощи за безработица. На това отгоре похарчихме 2 милиарда за кораби и самолети, към 3 за потока на Путин, раздаваме по 50лв на пенсинонери, вдигаме бюджетни заплати. И кредит 5 милиарда теглихме. Та всъщност няма пари в държавата и скоро съвсем няма да има.
11
2
 
8
 
! Отговори
Тя постоянно преди 3 години
налива, ама само в нечии чекмеджета. Не може всичко.
10
2
 
14
 
! Отговори
556 преди 3 години
Те кога наляха в държавата, че да налива сега тя в тях? Баси наглоста!
9
0
 
12
 
! Отговори
може преди 3 години
е налея пари само в производства а не в услуги !! и то когато фирмите си плащат данъците тук е на в някоя офшорка . разните му хотелиери с неясни средства за хотелите, наемащи украинци и молдовци и укриващи доходи нямат нужда от помощ
8
0
 
6
 
! Отговори
komitataей преди 3 години
да налее пари -кво ще наливате кат сме затънали ди шия
7
0
 
6
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 3 години
Да дават по 1 милион евро на човек и да си ходят по островите . Най доброто предложение.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия пари по добре в хората ги налейте а бизнеса ще намери начин как да им вземе.На готово всеки може.А хората особено хрононичните ще си седят вкьщи.И да удьлжат срока на обезщетение за безработица примерно, най малкото.
5
0
 
13
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
Ще налее ли данъкоплатеца пари на мутрите с кафенетата, за да продължат да си джиткат по молове и булеварди с 200 км - НЯМА :D
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не наливаме пари в нереформирани сектори.Първо се реформирайте, съкратете родата и продайте хотелите и цехчетата си за 1 лев и тогава искайте пари.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднага им въведете германските данъци и германските заплати за работниците!Много искат да стават германци, когато държавата да им плаща, и стават африканци, когато те трябва да плащат данъци и заплати.Наглите работонаематели искат да харчат държавни пари за фамилията и приятелите, които харчат много.
2
0
 
16
 
! Отговори
Цеко от Криводол преди 3 години
Е , ЩО МОИТЕ ПАРИ ОТ ДАНЪЦИ И ТАКСИ , ДА ОТИВАТ САМО ЗА БИЗНЕСА , БЕ...??!!ЩО , ДА НЕ ДОЙДАТ И ПРИ МЕНЕ...??!А , ТЕ , ТОЯ БИЗНЕС , БЕЗ ХОРАТА КАТО МЕН , МОГАТ ЛИ...??!
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В бизнеса ли... ?А, защо не налива пари директно към хората, които работят за този "бизнес"...?