Мъж почина от COVID, казаха на близките му след 2 дни... случайно

Абсурдният случай е от Русе, близките търсели информация, но напразно
4 дек 2020 09:06,
64
Мъж почина от COVID, казаха на близките му след 2 дни... случайно
Снимка: БГНЕС

Възрастен мъж починал в болницата в Русе, но два дни никой не уведомил близките му за смъртта му, въпреки че те постоянно се опитвали да намерят информация за неговото състояние. Внучката на 84-годишния мъж разказа пред Нова тв, че дядо й е починал в петък, 27 ноември, а семейството му научило за това в неделя и то случайно.

"Когато вкараш възрастни хора в болница, все едно вкарваш жив човек в ада". С тези думи внучката на покойния Михаил - Емилия Гатева, започва разказа си за абсурдната случка. Няколко дни преди да влезе в болница дядо й вдигнал висока температура. След първоначалните неуспешни опити да бъде закаран от Бърза помощ в здравно заведение, все пак близките успели да му осигурят медицински грижи.

"Приеха го в "Канев център" в Русе. От там в първите 3-4 дни имахме връзка с него. Адекватен си беше, дори температурата му била спаднала. Единственото, което разбрахме от него е, че е ходил бос до тоалетна, без чехли, без чорапи, без нищо. Как са го оставили, не знам", разказва Емилия.

Заради пандемията свижданията в болниците са забранени, затова роднините на възрастния човек неколкократно опитвали да се свържат по телефон с лекар, за да разберат какво е състоянието му.

"Звъняхме на сестрите и лекарите. На телефона на лекарите никой не отговаряше. На телефона на сестрите отговориха супер нелюбезно, нямам думи за тях. Звъним и казват, че те не можели да дават информация, трябвало да звъним на някой лекар. Обясниха ни, че той не бил с приоритет, имали по-важна работа да приемат други хора", сподели Емилия.

Майката на Емилия, освен за баща си, трябвало да се грижи и за съпруга си, който бил настанен в същата болница. През цялото време жената не спирала да търси информация за баща си. И така до неделя -29 октомври, когато чува шокиращата вест.

Тогава за първи път някой лекар й вдига телефона, за да й съобщи: "Никой ли не ви се обади, той почина преди два дни”.

"Как е възможно да е починал преди два дни и ние да не знаем? Ако тя не се беше обадила, кога щяха да ни съобщят? Дори в момента, в който е починал, майка ми е била в болницата", разказва опечалената внучка.

Семейството на починалия пенсионер не е подавало жалба за случилото се. От университетска болница "Канев" коментираха, че съчувстват на близките и са започнали вътрешна проверка. От здравното заведение заявиха, че откриват телефонни линии в отделенията, като в определени часове от деня, близки на пациенти могат да получават  информация за състоянието им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
28
 
5
 
! Отговори
Ега ти Близките преди 3 години
Тези близки 2 дни не са се поинтересували за човека!Ега ти близките! Срамота! И ще обвиняват другите!Невероятна е способността на БГ-еца да изкарва някой друг за виновен!Обичам те Племенце, Проклето!
35
0
 
4
 
! Отговори
ди преди 3 години
Срамота!
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално, болниците са претоварени. Да отидеш на преглед на пулмолог в София- 2 седмици напред заети часове и то по частни болници. Всеки се оправя сам, както може. Безобидно вирусче, маските запушват усти и така.
33
1
 
22
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
до 28мити наистина ли си на мнение, че лекарите трябва да се обаджат на близките? и ако така мислиш защо? Аз съм на мнеие, че лекарите са лекари на 1во място и не телефонна централа за информация. Защо няма организация? Никой ли не е помислил за това? Изненада ли ни 2рата вълна? Некадърници, безкруполни лъжци и крадци ни оправляват! Това е истината! В ВМА са си подготвли нещата за техните хора, народа да мре! Кой оживее, оживее!
32
2
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
до 28 - разбира се че единствено и само по телефона трябва да информират!Аз обаче съм на мнение, че това не тябва да го правят лекарите а някои друг. Лекарите са лекрари и си имат достатъчно работа - тичат от болен на болен в тия тежки времена, което е и правилното. Организация няма никаква, това е истината!
31
1
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До До пияница мистикТака е, ама поне докато е бил жив щяха да го чуват и като спре да вдига, ще осъзнаят, че нещо не е наред
30
1
 
21
 
! Отговори
Втори случай преди 3 години
Това е втори такъв случай.Смърта е огромно събитие в личен, медицински и юридически аспект. И това неглижиране само показва как при ГЕРБ държавата се разпада
29
2
 
9
 
! Отговори
До пияница мистик преди 3 години
И айфон да му бяха купили, все тая! След като човекът е починал, и да бяха звъняли, ти ли щеше да му вдигнеш телефона?!!!!
28
1
 
22
 
! Отговори
До Сандо преди 3 години
Би ли ми обяснил, как по друг начин близките на болния могат да се информират за състоянието му, освен по телефона, при условие, че свижданията са забранени?! Чакам да ми отговориш!
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като цяло ако искаш добро отношение и да ти се обърне внимание, даваш една торба пари и нещата се случват. Да, това е България. Харесва ви или не. Давам пример с родилките - в държавните болници всичко от до е под всякаква критика. Плащаш си вип стая в Аджибадем и си на 4 звезди хотелче. Ако щеш. Ако не, лежиш с ц*******е в мухъл и мизерия.
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е тоа в 21 век хората да ходят боси до тоалетната в болницата
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Граничеща с чудо операция извършиха лекари от Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Свети Георги-Пловдив, спасявайки дълбоко разрязана с ъглошлайф ръка на пациент ...
24
10
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
аха, перфектна организация! Лекарите освен че трябва да се грижат за хората са и телефонна централа за уведомяване на близките.
23
3
 
7
 
! Отговори
шок и ужас.беге преди 3 години
тази новина я пуснахте още в понеделник , и всички разбрахме че човекът си е отишъл в петък и са се осведомили в неделя- няма и 2 дена, което на общата анархия в здравеопазването не е толкова сериозно.
22
1
 
14
 
! Отговори
мен преди 3 години
Не мога да разбера каква е тази практика в нашите болници. Ако човек умре, никой не звъни на близките. Те звънят по телефоните да попитат как е и тогава им се казва. Нямам думи.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да парадокс забраняват на сестрите да дават информация , защото от тях не може да получите информация а странично мнение което в повечето случай е дезинформация, а само лекаря може даде реална информация за състоянието , но когато лекарите нямат никакво време става хаос и би трябвало в този хаос малко да вдигнат правата да дават информация сестрите на роднините , но и това може да създаде лъжлива информация за не мъртвите пациенти, нож с две остриета.
20
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Митафчийски каза, че яко ще се мре, хората му се подиграваха. Човекът си знаеше състоянието на болниците и лиспасата на персонал. Хайде сега да си представите хора които от месеци спят по 4 часа и през другото време дават дежурство за да могат да спасят и малкото от болните. Еми в тази ситуация може да се пропусне да се обадят при смърт. Не че е правилно, но се е случило. И представете си ако има 290 хоспитализиран и и всички роднини звънят...
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аниска те е изпреварила, чедо.https://dnes.bg/obshtestvo/2020/11/30/myj-e-pochinal-v-bolnicata-v-ruse-niakolko-dni-nikoi-ne-kazal-blizkite.471668
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама никой ли не ви каза?*** той умрял ***!!!!
17
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не останаха сестри и доктори да лекуват. Съвсем нормално е това че няма кой да се разправя с телефони.