Скокът на цените на водата - най-голям в София и Разград

Изменението - от резултатите от работата през последните 3 години
4 дек 2020 10:10, Петя Славова
30
Скокът на цените на водата - най-голям в София и Разград
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди нови цени на водата в 26 региона на страната за следващата година. Те се движат в широк диапазон - от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества.

Най-голямо ще е увеличението на цената на водата в София и Разград, каза пред БНТ д-р Ивайло Касчиев, директор на дирекция "ВиК" в КЕВР.

В Бургас, Видин, Ямбол, Сливен ще има по-съществено намаление на действащите цени.

И цените, и качеството на услугите са функция от изпълнението на бизнес плановете на ВиК операторите и след преглед на резултатите от работата по тях през последните 3 години се отразява в изменението на цените за следващата година.

Още по темата

Там, където има по-съществено намаление на цените, това означава, че операторите не са си изпълнили инвестициите и изискванията по плановете, поясни специалистът. В районите, където операторите на ВиК са изпълнили задълженията, там цената се повишава.

"Това не означава непременно, че качеството на услугата не е подобрено в тези области, защото има области, където операторите са си изпълнили инвестициите, но там няма подобрение. Тоест тези инвестиции или не са били достатъчни, или не са били вложени, където трябва", коментира специалистът.

Липсва обществен консенсус как да се развива ВиК секторът, отбеляза д-р Ивайло Касчиев. Специалистите недоволстват от ниските доходи и не са доволни, когато цената се повишава, искат по-висок процент, от друга страна потребителите не искат те да се вдигат, защото качеството на услугата не е добро.

"Сега стигаме до обратния казус, при който цените се намаляват на някои места поради неизпълнение на изискванията, отново имаме недоволство - от една страна ни плашат и операторите, и синдикатите с водни кризи, с фалити, включително заплашват да дават Комисията на разследване на прокурор, защото изпълнява законовите изисквания, от друга страна потребителите пак са недоволни - там, където условията са изпълнени, ни се казва, че цената не трябва да се вдига, защото сме в условия на пандемична криза", каза Ивайло Касчиев.

По думите му се вижда, че качеството на услугата не се подобрява, ние сме с най-високо ниво на загуби в ЕС. Повечето от тези ВиК дружества са държавни оператори и е необходимо нещо в тяхната организация, работа и контрол да бъде променено.

"До момента в сектора има малко шизофренична ситуация - държавата го управлява този сектор с две ръце. Едната ръка е независимият регулатор, който работи с рестриктивно законодателство, това е лошата ръка, нея всички я хулят. Другата ръка - ръката на стопанина на дружествата, на активите - тя е доста по-добра, тя е над нещата, там много, много не се вълнуваме какви резултати отчитат. Тези две ръце в момента работят без синхрон", очерта ситуацията д-р Ивайло Касчиев.

И подчерта, че е време държавата да си влезе в ролята на стопанин на тези оператори - това са институциите, които са собственик на дружествата и на ВиК активите.

За водния холдинг отбеляза, че е бил създаден изключително изненадващо в началото на тази година, той е създаден с едно решение на Министерски съвет. В момента само 9 от всички 28 държавни дружества са прехвърлени в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, ще плащам, но при условие, че на улицата видя как блика питейна вода, дружествата да ми върнат парите в троен размер!
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже увеличението в София е малко. Тези в Бояна и манастирски ливади, които не ползват вода от язовир Искър, пият една от най-чистите води в България . За тях може да стане около три лева литъра, или да си предплащат по две и петстотин лева на кубик с отстъпката. Пари имат и без това, ако не им стигат да си продават майбахувити.
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласувайте за БСП,АБВ,не че са идеални партии,но поне са по-социАлни от останалите партии!Новите патерици които сега създават,ще са копие на герберската партия,че дори и по-зле от ГЕРБ,гласувайте за старите партии.
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласувайте за БСП,АБВ,не че са идеални партии,но поне са по-социлани от останалите партии!
23
2
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Подготовка за голяма печалба - над 1000 %, преди мутрите да заграбят или да продадат на посочени от едно посолство хора, В и К дружествата.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турските ВЕЦовете точат вода,тръбите(водните връзки) са извадени,водопроводната и водна система са строени със средства на населението,на какво основание увеличават водата,след като не са вложили нищо в нея,само грабят?
21
3
 
11
 
! Отговори
Сайли Майръс преди 3 години
предназначението на овцата е да дава мляко и вълна, а накрая и месо. Овцата никога няма да живее като овчаря, независимо с какво я залъгват
20
3
 
14
 
! Отговори
Комониз преди 3 години
демокрацията ни донесе много. Много увеличения на цени.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е само началото.За ЧНГ- цената на водата,за Великден-цената на парното/за да не го усетите през лятото.Преди летния сезон-отново цената на тока/пак по същата причина/.А през цялото останало време-всички други цени.Вече със 100 лева не можете да напълните една торба в магазина.Честито ви 10-годишно герберско управление.
18
2
 
10
 
! Отговори
Бай Тодар преди 3 години
за какво ви е вода, като имате банани - пийте смутита. Кой не скача е червен
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да вдигат цената на водата,да си оправят инфраструктурата.Какво сме виновни ние,че 70% от водата изтича през прогнилите тръби?
16
3
 
9
 
! Отговори
Плесен Ревнелиев преди 3 години
вие плащате за вашата вода, шефовете на Веолия живеят като богове на ваш гръб. Просто и ясно - ка-пи-та-ли-зъм
15
2
 
11
 
! Отговори
Anonymous Maximus преди 3 години
Това е смешно. Водата като ресурс е безплатна със закон. ВиК не поддържа водоемите, а само тръбите до адреса и пречиствателните станции.От години се копае на парче, кърпят се дупки, но да се подменят остарелите метални с новите PVC тръби и да не се налага през 2 седмици да спираме водата, няма и идея?!Това са огромни разходи, но не е луд тоя дето яде баницата, а който му я дава. Област по област държавата да субсидира смяната на мрежата и до 10 години да спрем с тия глупости да се занимаваме
14
2
 
14
 
! Отговори
Todor преди 3 години
Масово не плащане! Да спрем да плащаме пък да ги видим тия гадове
13
5
 
8
 
! Отговори
Скотоглавец преди 3 години
беееее то е само два лева увеличение бееее няма да го усетим бееееее герб победа беееее важното е да не са комунистите
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди дни Петя Аврамова "обеща" в ефира на предаването Лице в лице с Цветанка Ризова по БТВ, че няма да "има скок на цената на водата"..... Няколко дена след гостуването й се оябвава покачване на цената на водата...Класически Герберизъм.
11
3
 
7
 
! Отговори
гербедян преди 3 години
същите прости сметки правеше някакъв друг kaтил и когато увеличиха тока. За нищо не ставате вие, дамо за стригане
10
3
 
11
 
! Отговори
Васко Клеца преди 3 години
"Лелеееее разориха ме с 1.90 за месец!"ето на такива овце разчитат да мине - само с левче увеличаваме това, с левче онова, то нищо работа, ама няколко пъти в годината. Блеете ле, блеете
9
3
 
17
 
! Отговори
Бойко реши преди 3 години
Бойко реши, че софиянци трябва да плащат за ТЕЦовете на Доган
8
21
 
0
 
! Отговори
Проста сметка преди 3 години
Водата ми за миналият месец е 24лв .... с 8% отгоре става 25.90....Лелеееее разориха ме с 1.90 за месец!