В общините: Натиск върху бюджета и местните болници

Всички те приемат болни с коронавирус, но не достига персонал
Обновена: 4 дек 2020 10:27 | 4 дек 2020 10:25, Веселина Йорданова
3
В общините: Натиск върху бюджета и местните болници
Снимка: БГНЕС

Всички общински лечебни заведения приемат пациенти с коронавирус към момента. Това заяви Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ), пред БНР.

"Тъй като големите областни болници, болниците в големите градове, не можаха да се справят с потока от болни, заразени с Covid-19, нашите общински лечебни заведения поемат част от заразените пациенти.

Леглата, които се очакваха от нас, са осигурени. По-труден е проблемът с персонала. Легла има, но вече няма лекари и медицински персонал, който да обслужва пациентите", посочи Георгиева.

НСОРБ прави анализ на състоянието на общинските болници, като през януари ще е ясна пълната картина. От 320 лечебни заведения у нас 122 са общински. На база на данните от 93 от тях става ясно, че над 30% от лекарите и над 40% от останалия медицински персонал са в пенсионна възраст.

В Сдружението на общините не разполагат с данни за заразения медицински персонал по общини. "Голяма част от персонала е или болен, или карантиниран. Продължаваме да търсим доброволци. Колкото и да е трудно, все пак има и светлинки", коментира Георгиева.

Силвия Георгиева акцентира върху голямата вълна от дарения, които още след началото на пандемията са помогнали на общинските болници - с доброволен труд и медицинска апаратура.

Общинските бюджети през 2020 г. са под изключителен натиск, както и всички останали бюджети -  на частния бизнес и на държавата, изтъкна още Силвия Георгиева. Заради спрелите бизнеси приходите от общински данъци и такси са спаднали. Там, където общинските бюджети са позволявали, са били отделени средства за инвестиционни разходи за местните болници.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
ДИГАЙТЕ ДАНАЦИТЕ НЕДЕЙТЕ ЧАКА. ДАНАЦИТЕ ВИ СА НИСКИ
1
0
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
БОЛНИЦИТЕ ПРИЕМАТ БОЛНИ ПА МАКАР И ДА ЛЕЖАТ НА СТЪЛБИЩАТА