Закриват 28 институции за хора с психични разстройства

Причината са нередности, установени при проверки
4 дек 2020 16:02, Ния Христова
46
Закриват 28 институции за хора с психични разстройства
Снимка: Pixabay

28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост ще бъдат закрити до 2027 година. Проверки, разпоредени от Върховна административна прокуратура (ВАП), с участие и на териториални прокуратури, Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за качеството на социалните услуги, извършиха проверки, които установиха нередности, съобщават от Прокуратурата, цитирани от Нова ТВ.

След подаден сигнал за насилие и лоши практики в три социални институции в страната, изготвен от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ), до МТСП от м. август 2020г., през септември ВАП сезира Агенцията за качеството на социалните услуги за извършването на проверки.

В сигнала на КПИ се посочва още, че в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в с. Говежда, в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Куделин, както и в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Самуил са установени редица нередности. Част от тях са свързани с данни от сигнала за: насилие от страна на персонала върху потребителите; насилие между потребителите; обособени изолаторни помещения, в които са затваряни потребители насилствено; лоша хигиена и миризма на урина; прилагане на лекарствени средства без да има лекарско предписание за тях.

В периода от 26.10.2020 г. – 20.11.2020г. по разпореждане на ВАП, с ангажименти и на териториални прокуратури, са извършени съвместни проверки от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за качеството на социалните услуги в 22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост в страната. От получената във ВАП до момента информация става ясно, че заради констатациите по време на проверките, от Министерството на труда и социалната политика ще бъдат изготвени Планове за действие за закриване на домовете в с.Куделин и в с.Говежда.

Посочва се още, че МТСП ще изготви и втори План за действие за периода 2022-2027 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа, ще бъдат включени за закриване всички специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост, които са финансирани със средства от държавния бюджет (общо 28 институции).

Очаква се до края на месец декември 2020 г. във ВАП да се получат и обобщените заключителни доклади.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лудите на Стадиона- така се казваше комедията с Великия Лук дьо Финес.Днес обаче Те взеха реванш и превръщат всичко до което се докопат в една ужасна трагедия,за всички
18
0
 
14
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
НЕ ЗАКРИВАЙТЕ А ОТКРИВАЙТЕ. ЩЕ ВИ ТРЯБВАТ. ПАЦИЕТ НОМЕР 1 ДА БЪДЕ ДА БЪДЕ: КОЙ КОЙ КОЙ??????? ЯСНО ВОЖДА. ДОКАРАХА ХОРАТА ДО ПСИХО КЛИЕНТИ. НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА. ОТВРАТ. НЕ ЗАКРИВАЙ ТЕ.
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
spokoino. bg e parva po smartnost blagodarenie na bg sport, bg cultura, bg religia, bg lubov kam jivota... eliten bg sport...
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та ние всички вече живеем в една голяма психиатрия и страшното е , че най - откачените ни предлагат лечение.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много планове ще изготвите беее...! Първи план...че и втори план...само никой не казва кой ще изготви нова сграда за настаняването на тези нещастници. От европейската инспекция са очаквали че сме изостанали със десетилетия но се оказало че сме изостанали със столетия - в прав текст заявено. малко сте го спестили от редакцията но ...както Бате Ви Боко е наредил : НИКАКВИ ЛОШИ НОВИНИ ДА НЕ ЧУВАМ!
14
0
 
18
 
! Отговори
История-5 преди 3 години
Да не говорим за заплащането - заплатите са съвсем малко над минималните заплати за сраната. Заплати за няколко човека.Само строежа на една баня в новата сграда струва повече пари от заплатите на целия дом за няколко години.Важното е обаче да се правят нови и нови сгради, тези хората да се разнасят из страната.. вместо да се назначи персонал които да се грижи за тях и да им обръща внимание. Никоя медия неще да отиде да види какво се случва. Как с никакви средства сре грижат за тях.
13
0
 
21
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 3 години
Лудниците закриваме, лудите разпускаме - проблемът е решен!Да му мислят останалите.
12
1
 
24
 
! Отговори
История-4 преди 3 години
И това е само в този дом. А те са много.Тези хора са хвърлени на произвола и нищетата в тези домове - отхвърлени от обществото, а сега отново на техен гръб, защото те не могат да се защитят, ще бъдат направи нови схеми, ще ги "спасяват" като откраднат още едни пари.Тези хора имат нужда от грижа, от специално внимание, а не от схеми за кражби.за 50 човека в един дом се грижат 4 човека! КАК точно могат да им помогнат!?!
11
2
 
13
 
! Отговори
до1 преди 3 години
не, в парламента.Ако се случи луд да застраши живота ти и ти го у-би-еш ще го лежиш. Ако той победи - е нали е луд - нищо. А това е съвсем реална ситуация.
10
0
 
13
 
! Отговори
История-3 преди 3 години
Да не говорим за кражбите, които се случват в момента от дома в с. Заберново. В него се водят на служба разни приятели на кмета на Малко Търново. Вместо тези пари да отиват за служителите на социалния дом, те отиват за допълнителна заплатка на приятелите на кмета. Повтарям: в дома има хора на трудов договор, които никога не са стъпвали там!
9
0
 
12
 
! Отговори
История-2 преди 3 години
Бюджета можеше да стигне за цяла нова болница, но се построи едноетажна сграда с няколко стаи. Сега въпроса е тези болни хора като плъзнат из селото дали ще имат по-добър живот или *** от близката махала ще се облажват от цялат работа? Да не говорим за болните, които не могат да ходят и са приковани за леглата? Дреме им на тях, че ще живеят в нова сграда, като грижите за тях няма да се подобрят с абсолютно нищо. Важното е че едни пари са откраднати по проекта.
8
0
 
14
 
! Отговори
История преди 3 години
Едно такова заведение е това намиращо се в с. Заберново.През годините през това заведение бяха откраднати колосално количество пари. В заведението бяха правени всякакви ремонит, всякакви подобрения и какви ли не глупости. Целта не подобряване живота на тези хора, а просто едни фирми да направят едни пари.Тази година решиха, че вече няма какво да се преправя, та решиха да построят ЧИСТО НОВА сграда в Малко Тървното. Сграда само за 1/3 от болните. Другите ще ги пръснат по други места.Има още
7
1
 
10
 
! Отговори
Сталин преди 3 години
Няма институция - няма проблем
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нужда от специализирани заведения защото вече цялата държава е превърната в психодиспансер. А скоро и целият свят ще бъде един огроооомен психодиспансер.Нашите приятели от ООН казаха че през 2030г. хората няма да притежават абсолютно нищо и ще бъдат много щастливи. Тоест всички ще са напълно полудели. За постигането на тази велика цел те вече са ни приготвили серия от пандемии, и ваксини с които ще модифицират хората и ще ги превърнат в полуживотни със средно IQ 55.
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за ново безобразие?! Вместо да приведат заведенията в ред, отговарящ на европейските изисквания, те щели да закриват! И тогава кой ще се грижи за психично болните? Нали и те са хора в беда?И все пак, кой е по-луд: психично болните или тези, които управляват държавата?
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, може би някой трябва да са вързани, за да не стане лошо.
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Тези които убиват и изнасилват, са по затворите или са шефове на големи компании, или просто политици. "Лудите" са хора с много сериозни проблеми и имат нужда от помощ. Би ли оставил човек с рак на белия дроб на улицата? Не! Защо хората с психически проблеми да са по-различни? Нито са искали, да имат тези проблеми, нито са можели да направят нещо, за да ги предотвратят. А някой от най-злите хора, които съм срещал, са си много "нормални".
2
2
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Правилно няма смисъл,герб отдавна ни превърнаха в една голяма лудницА!
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А лудите къде - на улицата да убиват и изнасилват ?