Минимален е риска от заразяване с коронавирус при зъболекарите

Препоръчителен е PCR тест преди посещението си при стоматолог
5 дек 2020 12:06, Петя Славова
9
Минимален е риска от заразяване с коронавирус при зъболекарите
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рискът от заразяване с COVID-19 в денталните кабинети е сведен до минимум. Това заяви пред Нова тв председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

"По правило, още преди пандемията, всички повърхности там се дезинфекцираха. Ако пациентът обаче скрие информация за състоянието си от стоматолозите, то наистина може да се получи зараза. Сигурен съм, че има и такива случаи", каза още той.

По думите му, ако пациент има съмнения, че е заразен с коронавирус, то е добре той да си направи PCR тест преди посещението си при стоматолог или поне да го извести за състоянието си.

"Имаше голяма опасност от фалити, но успяхме да спасим кабинетите", посочи още Шарков.





 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има маски които предпазват и тоя който ги носи и околните
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските предпазват околните
7
2
 
4
 
! Отговори
Дадада преди 3 години
Сто процента, точно там го лепнах, след 2ч с отворена уста. За сведение на всякъде другаде ходих с маска. И точно 5 дни след пломбата развих симптоми...
6
1
 
6
 
! Отговори
д-р преди 3 години
Затворил съм още ноември. Ще отворя като се размина нещата. Тамън ще се събере яко работа. Индексирам цените, щото минималната скача, и лятото 3м в гърция почивка. Ще разчитам аз на тестове и добра дума, да ама не българина лъже и после не носи отговорност. Колега в Германия вика там само с декларация и ако си излъгал може после и родата да ти плаща, ама Ганъо винаги минава метър, затова напролет.
5
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Аз при тези зъболекари при които ходя, винаги носят маски и ръкавици!И всички повърхности се дезинфекцират.Зъболекарят носи маска да не зарази пациентите си, а не обратното.Може да има болни, затова е маската!
4
8
 
2
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Да бе ,да. То така ще каже тоя зъбар щото спряха да им ходят клиенти.С Тея мръсни ръце ти бърникат в устата ,а преди тва по малка нужда може да е ходил.
3
1
 
12
 
! Отговори
българка преди 3 години
Ще дам 120 лв. на зъболекаря и преди това 100 лв. за PCR?? Вярвайте си! Да не говорим, че имам отрицателен PCR точно когато бях със загубено обоняние и доказана ковид-пневмония на скенер. Ето колко може да се вярва и на смешните тестове като единствена диагностика.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
минимален е рискът - престанете вече, това поне е лесно!
1
0
 
10
 
! Отговори
да преди 3 години
щото пациента не ви диша в лицето и не е с широко отворена уста, а е с маска и на 2 метра разстояние от зъболекара. Смешници окъзнайте се!!