Полицаите - скандализирани, пращат ги на психолог при рискови прояви

"Може да се роди едно недоносче", заяви Росен Йорданов
5 дек 2020 07:45, Петя Славова
68

Служителите на реда ще ходят на психолог, ако имат рискови прояви поне два пъти за шест месеца по преценка на прекия им ръководител. Според бившия зам.-директор на Института по криминална психология - Росен Йорданов, в този вид наредбата провокира повече въпроси, отколкото отговори.

"Създадено е вероятно с желанието да бъдат ориентирани в материята съответните ръководители, всъщност може да се роди едно недоносче", каза пред Bulgaria ON AIR Росен Йорданов.

Въпроси поражда и списъкът с рискови индикатори на поведение, на базата на които полицаите ще бъдат оценявани. Така например един служител трябва да отиде на психолог, ако прекият му ръководител забележи, че той вярва в собствените си свръхспособности или има страх от преследване. "Червена лампа“ ще светва и ако МВР служителят има странно поведение, например – върти се в кръг.

"Когато един неспециалист погледне така описана симптоматика, а със сигурност 99 процента от ръководителите в МВР най-вероятно не са специалисти по психология, те ще възприемат тези описания буквално. Огромна част от тези симптоми, които са описани тука, те могат да бъдат предизвикани от упражняване на професията", допълни той.

Наредбата предвижда на психолог да ходят и служителите с алкохолна или хазартна зависимост, както и тези с агресивно поведение. Не става ясно обаче какво става, след като комисията от психолози се произнесе.

"Освен това, не е решен въпросът какво се случва след това със служителя и правните последици. Познавайки много добре института, никъде не указано хората, които трябва да взимат решения и които трябва да извършват експертните процедури какви изисквания би трябвало  да има към тях. Това е по-скоро като наръчник за кастрация от страна на ръководителите към служителите. Наистина се създава сериозен риск за злоупотреби и несъвършенства", посочи Йорданов.

Служителите на ръководни постове ще се пращат на психолог от министъра или от главния секретар. В наредбата е записано, че всеки от тях може да откаже да приеме заповедта, но никъде не пише какво се случва след това. Според закона за МВР обаче, всеки служител може да бъде отстранен временно, докато не се установи неговата психологическа пригодност.

"Опасявам се, че този документ създава твърде много предпоставки за рискове и проблеми във взаимоотношенията както на между служители и ръководители, между служби и института, между министъра и отделни служби, както и между МВР и съда. Апелирам към моите бивши колеги за повече разум, а не да правят опити да  реабилитират смисъла на дейността си по този начин", допълни криминалният психолог.

От синдиката на МВР обясниха пред Bulgaria ON AIR че не са съгласни с част от  текстовете и до дни ще излязат с официална позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
14
 
! Отговори
O преди 3 години
Преди психолога да ги отсеят с въпросите: Кое е малкото име на Тодор Живков? Колко струва билетче от 6 стотинки?
38
0
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
До 38 --ахахахахаххахаххаха))))))))))))))))
37
5
 
6
 
! Отговори
Амидофен преди 3 години
,, Ако, полицаят се върти в кръг" .Той, заедно с психолога е за психиатър. Напълно безсмислена ,,професия", целяща да докаже, че без нея не може. Защо, всички психолози изглеждат на мухлясали.
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, слагайте ваксини първо на полицаите. Те са на първа линия
35
2
 
15
 
! Отговори
65 преди 3 години
Те и без рискови ситуации са си психо. Рядко има свестен човек там.Всички са злобни ,нервни,бият и въобще.да не им си пред очите
34
2
 
20
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Ния от години издържаме и отглеждаме едно недоносче, наречено Българска полиция...
33
3
 
21
 
! Отговори
до26 преди 3 години
Да в Щатите е така - големи заплати, но при издънка - вънка. Подкуп на полицаи - невъзможен. И длъжността шериф е с пряко избиране. Т.е. полицията се избира от хората, не се назначава от политиците. Но тук това не го щат политиците - няма да може полицията да им играе по свирката.
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
значи аз за да въртя геврека трябва да ходя на "психо" , и на всеки 5 години ми изискват нов преглед , отделно АДР и всичкото си го плащам , пък тези се засегнаи.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
v modernata policia v sveta kooperirana rabota i obuchenie s psiholozi, psihiatri, sociolozi, it specialisti, fitnes instruktori, pluvni instruktori, mediatori, chimici, e-technici, mehanici, zoolozi, biolozi za ritmichno obuchenie i zapoznavane s novostite e estestven jiteiski adaptiven proces...naukata i izkustvoto za roliata na policiata sasto se razviva dinamichno...
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
dobre e s policaite da rabotiat malki prakticheski i teoreticheski interesni uprajnenia periodichno i zastrahovatelite na grajdanska zastrahovka jivot i grajdanska zastrahovka zlopoluka s predpazna uchebna cel v gradska, selska, gorska, patna, jelezopatna, vazdushna, podzemna, vodna, rechna, morska, ognena sreda...bg zastrahovatelite imat mosten rezerv, za da sa v predpazna polza na bg horata v obstestvoto. vseki choveshki jivot e goliama cennost.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
proizvodstvenata psihologia raboti i s grupi hora ot predpriatieto i izvan nego, kato vseki chovek v grupata spodelia kak vazpriema povedenieto i lichnostnite kachestva na vseki chovek ot grupata, kakto i svoeto si povedenie, kakvi preporaki ima za harmonizirane na lichnostnite kachestva, koeto v goliama polza doprinasia za lichno usavarshenstvane i za spoiavane, ukrepvane na dobrite choveshki i proizvodstveni otnoshenia v predpriatieto, kadeto vseki chovek e goliama prirodna cennost i radost.
28
0
 
25
 
! Отговори
Защо преди 3 години
Защо се забавя умишлено, тестването на полицайте за употреба на психотропни и наркотични вещества? Всички виждаме че полицайте са не адекватни и някой употребяват наркотици.
27
0
 
32
 
! Отговори
Кой преди 3 години
Къде тука е скандалното, явно някой не иска дасе разбере истината че в полицията е пълно с служители с психични отклонения опасни за хората и не годни за служба.
26
1
 
14
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ПЪРВО БИБИТКО И ВСИЧКИ КАЛИНКИ,КМЕТОВЕ АДМИНИСТРАЦИЯ, ДЕПУТАТИ. НЕ, ЧЕ ПОЛИЦАЙ ТЕ НЕ СА ЗА ПСИХО. ПРЕДПОЛАГАМ НЕ ВСИЧКИ. 25%ОТ ТЯХ ДА.
25
0
 
30
 
! Отговори
Полиция преди 3 години
Една част от полицията са престъпници. Има и. Част на която им трябва психиатър. Има и такива за психолог. На най-голяма част от тях им трябва обучения, добро заплащане и сериозни наказания при нарушения на правилата. Аз съм сигурен че голяма част от тях са свестни хора, но за да е всичко наред те трябва да взимат добри заплати и да знаят че при нарушения може лесно да загуба работата и че могат да бъдат осъдени.
24
0
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
МВР служителят има странно поведение, например върти се в кръг.Мухахахахаахаххахахаххаахахх))))))))))))))))))))))
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен не само трябва на психолог да ходят като се държат неадекватно, но и вътрешна сигурност трябва да е по активна и да лови повече корумпирани полицаи.Само така ще имаме нормална полиция като европейска държава.Иначе какво - хвърлят момчето на протестите като чувал с картофи - това нормално поведение ли е на полицаи в европейска държава ?
22
0
 
17
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Трябва и да им правят изпити дали познават законите и какви изобщо са им задълженията!Който не знае или не спазва-аут!Сега 90% са престъпници ,нискоинтелигентен тъпири и нереализирани мутричкикоито отиват в МВР единствено за да са над законите!
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По цял свят в белите държави - полицаите ги пращат на психолог при рискови прояви.То не може да се изживяват като башибузук един път като са ги взели на работа.Има и много свестни полицаи, но и много такива, които се самозабравят.Трябва да има контрол. Такова им е естеството на работа, че без контрол става лошо.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И политиците Гълъбовада минават, че там има много с видими психични отклонения