Кунчев: Ако големите магазини се окажат огнища, ги затваряме!

От обществото зависело кое ще е отворено и кое не, обясни здравният инспектор
Обновена: 7 дек 2020 10:18 | 7 дек 2020 10:16, Петя Славова
234
Кунчев: Ако големите магазини се окажат огнища, ги затваряме!
Снимка: БГНЕС

Лек спад в заболеваемостта в страната се наблюдава в момента и това са първите признаци, че наложените по-строги мерки работят. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"В момента сме на върха на вълната. Смъртността и хоспитализациите вървят с две-три седмици назад. Тогава ще видим има ли ефект", коментира пред bTV Кунчев.

"Това, което виждам не ми харесва. Ако нещата в тези големи магазини продължат в този вид, ще разширим мерките и върху тях." Така държавният здравен инспектор коментира клиповете в социалните мрежи, в които се вижда огромно струпване на хора пред големи магазини за подаръци и играчки.

През последните дни в интернет бяха разпространени снимки и видеоклипове, на които ясно се вижда безконтролно струпване на големи групи от хора във веригата магазини. Снимки на опашки и без спазване на дистанция имаше от коледния базар в градинката пред Народния театър в София.

"Аз не мога да разбера философията защо няма нито един представител на РЗИ, който да глобява и да оказва контрол? Бога ми, трябва ли някой да ти стои на главата, за да ти казва, че е опасно?", възмути се Ангел Кунчев.
Той е категоричен, че ако тези големи магазини се окажат огнища на COVID-19, те ще бъдат затворени. "Това е отговорност на собствениците и управителите на тези търговски вериги. Те трябва да вземат мерки, защото иначе ще спрат работа", коментира Кунчев.

Още по темата
Относно това дали някои мерки ще отпаднат след 21 декември, Кунчев коментира, че трябва да се проследи ситуацията.

"Ако мерките вършат работа - знаем колко са важни яслите и детските градини, логично е да отворят. Но дали ще работят кафенетата и ресторантите - ще видим", каза той.

Кунчев допълни, че зависи от обществото кое ще бъде отворено и кое не. "Ако се държим безотговорно... Не ми се иска да давам примери, но трябва ли да стигнем до полицейските методи на Турция, където не можеш да си покажеш носа навън през уикенда. Зависи от поведението на хората", каза той.

Кунчев коментира и ваксините, които очакваме. "Ако дойдат много видове, ще ваксинираме повече групи хора", заяви той.

"След одобрението от ЕК у нас ще пристигнат ваксините "Пфайзер", "Модерна" и после другите типове ваксини. Ще получим три вида, няма как да предвидим коя кога ще дойде. Всичко зависи коя кога ще получи одобрение.", обясни още Кунчев и допълни, че ще е доброволно и безплатно ваксинирането.

Механизмът на създадените ваксини е много ясен, затова те ще бъдат пуснати в толкова кратък срок. Все още обаче не сме получили характеристика на продукта и листовка за потребителя. Фирмите имаха голяма степен на готовност, затова толкова бързо се появиха и тези ваксини.", каза доц. Кунчев и увери, че той лично ще се ваксинира.

"Сигурен съм, че много европейски държави ще получат колективния имунитет след ваксиниране. Смущава ме, когато медицински лица говорят неистини и това е злонамерено разпространение на информация", подчерта лекарят.

По думите му, страната ни не била в най-тъмната зона на разпространение на коронавируса. По последни данни на картата в Европа били само Габрово и Кюстендил, но и там имало признаци на лек спад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега големите вериги носели зараза, а Баце каза, че отваря държавата на 21 този месец. Това значи ресторанти, барове, клубове, отборчета = на убаво омесване и отново играта затварям отварям до изборите. ББ е главния, той отваря и той затваря, той раздава парите от жипката, той инспектира.
217
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 222Какво си се разпенявил? Като затворят отделенията, на стадионите ли да ги събираме болните? Или направо да ги караме към гробищата? Виждал ли си COVID-ен, който е със сатурация от 40% и оставен без кислород ще умре за часове? Да, не ги лекуваме от COVID, защото лечение още няма. Помагаме им да дишат, да не получат инфаркт или инсулт скоропостижно. И се заразяваме и ние. Нещо друго да ти обясня, д.ебил?
216
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев, най-големите огнища на зараза са Ковид отделенията в болниците. Такова събиране на доказано заразени хора няма никъде другаде. Затвори тези отделения. И без това много полза от тях няма, защото "този вирус си прави каквото си иска", според твои думи, и защото "нищо не знаем за този вирус", според Министъра на здравеопазването. Защо "лекувате" хора от нещо, за което не знаете нищо. Вие нямате мозъци дори за гимназисти, а за висшисти да не говорим.
215
3
 
13
 
! Отговори
Шмекера преди 3 години
Ми пазарувайте от малките бе..... толкова ли е трудно? В тая криза има идеална възможност за бойкот на чужди стоки и наливане в нашето си производство. Кое не разбрахте още? ВСИЧКИ ТОВА ПРАВЯТ В ЕВРОПА. ДА ГО ПРАВИМ И НИЕ!!!
214
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако болниците се окажат огнища, ще ги затвориш ли, Кунчев? А не са ли? Много по-лесно ще докажеш, че болниците са именно Ковид огнищата с тези струпани там с доказано лабораторно заразяване хора. Всеки ден се съобщава за петдесетина заразени медици, въпреки че са в скафандри, а не само с маски. И какво правят тези хора там, след като дори лекари признават, че няма дефинитивно лечение на Ковид 19. Шоуто трябва да продължи.
213
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То всеки втори "магазин" е за дрехи втора употреба. Обеззаразени дрехи, носени са от маскирани и тук-таме някой нежив.
212
3
 
13
 
! Отговори
Е? преди 3 години
Ще затвориш друг път. Баба меркелица ще звънне на боко и след 15мин.ще си в небитието откъдето те изкараха и сложиха в телевизора... Хахахахаха
211
1
 
11
 
! Отговори
Анджела Деркел преди 3 години
Само се опитаи и офце няма да лекуваш !
210
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И яз ко жа ям ба.
209
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев, защо тези областни политици в Китай, които затвориха Ухан и съседни провинции, са вече с присъди в затвора. Че и някои от по-нагоре изгърмяха. Основните мотиви на обвиненията са за всяване на паника. А политиката днес в Китай е просто да не се говори за Ковид 19. Нали не искаш да повярвам, че в страна с 1.3 милиарда население на ден има по петдесетина заразени. Но в Китай е по-лесен изходът - там Партията командва. А ти, Кунчев, а ти, тиранино, как ще излезеш от "епидемията".
208
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев, много нервен си напоследък. Истината започва да излиза наяве. Целият този Ковид спектакъл го спретнахте вие лекарите: създадохте усещане в хората за ужасна болест, за свършека на света, навихте се и си повярвахте в собственото си заблуждение. Но от Великото заблуждение лесен изход няма, от него се излиза или с позор, или с погром. Или пък не се излиза и се продължава с геноцида към хората, като се лишават от нормален живот в името на техния живот.
207
6
 
14
 
! Отговори
Блюдолизец преди 3 години
Вие първо си вържете гурото, който вече тръби, че пандемията е отминала и се кани от 21.12 всичко да отвори. Елементарна сметка: първа ваксинация за лекари - януари, втора - февруари, имунитет - не по-рано от март. Дотогава тези хора ще са пушечно месо в резултат от прищевките на един *** и престъпното мълчание на неговите титловани лакеи.
206
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев, обществото се държало безотговорно, така ли? Напротив, обществото се държи много отговорно и реалистично. Обществото напълно отговорно не се страхува и не се затваря за една инфекция, която хората изкарват на крака по-неусетно от грип. Обществото не *** повече мухи, Кунчев, хората правят разлика между истина и Гьобелсови пропаганди както за умиращи на тръбите хора в реанимациите, така и за индивиди, които не пазят своите баби и дядовци.
205
6
 
22
 
! Отговори
българин преди 3 години
Клоуна Мутафчийски се пръждоса и ни освободи от присъствието си.Сега твой ред ли е да ни досаждаш бре?!
204
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълно е с хора, днес ходих на Лидъл,даже и охрана нямаше пред вратите )
203
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изглежда ковида причинява и тежки ментални изменения...пример съботно-неделната истерия в Джъмбо, Кауфланд и прочее, създадена от засегнати от ковид индиви.
202
6
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БАНКИ, КАУФЛАНДИ И АПТЕКИ ЩЕ РАБОТЯТ!!!НЕКА МИ ЗАТВОРИ КАУФЛАНДА И ОТИВАМ ДИРЕКТНО ДА МЯТАМ ПАВЕТА ПО ПАРЛАМЕНТА!!!!------------КАЗАНО Е , ЗА ДА ИМА МИР ТРЯБВАТ ПОНЕ ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА!!!ЗРЕЛИЩА СИ ИМАМЕ !!! НО СПРЕ ЛИ НИ ХЛЯБА СТАВА РЕВОЛЮЦИЯ!
201
2
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Като го слушам този, едва ли не сме победили вируса, а на ден се заразяват над 20 000 души, които се премълчават и умират над 150 души.
200
0
 
6
 
! Отговори
fiki преди 3 години
Да дойде да види във втората употреба във Варна на зареждане как е- един върху друг 4е и се прескачат даже :)
199
5
 
9
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Боко, отваряй всичко на 21ви декември. Който го е страх да си стои у тях. Нормалните си продължаваме живота.