Отоплението на твърдо гориво - най-големият замърсител на въздуха у нас

През лятото проблемът идва от транспорта, обясни специалист
Обновена: 7 дек 2020 20:29 | 7 дек 2020 20:28, Петя Славова
48
Отоплението на твърдо гориво - най-големият замърсител на въздуха у нас
Снимка: БГНЕС

В последните дни столицата ни е на челни позиции по мръсен въздух в света, но според Боян Рашев - експерт по управление на околната страна, въздухът в София не става по-мръсен, а е относително по-чист.

Още по темата
Според него, това е така, защото ставаме относително по-богати, караме по-нови коли, отопляваме се с по-чиста енергия.

Според Рашев, обръщаме по-голямо внимание на околната среда, защото тя е вид "луксозна стока" и много хора, които са надраснали базовите проблеми на ежедневието и имат възможност и искат да решават други проблеми. "Това е напълно нормално", заяви Рашев.

"Преди 30 години София не е имала толкова проблем с фините прахови частици, но в края на комунизма градът е имала огромен проблем със серния диоксид и с тежките метали. Тогава активно работят "Кремиковци" и много други предприятия, напомни експертът пред bTV.

Оловният бензин също е бил голям проблем, но не се използва от 2000 г., допълни той.

По думите на Рашев, основният замърсител през зимата е отоплението на твърдо гориво и в столицата, и в цялата страна. През лятото основният замърсител е транспортът и фактът, че улиците не се мият достатъчно.

Специалистът обясни, че когато хората преминават от газ и електричество на твърдо гориво, качеството на въздуха се срива.

"Решението е да се премине към "Топлофикация", електричество и газ. Който не може, трябва да му се помага", заяви Рашев и допълва, че държавата не може да реши това с помощи, а хората трябва да имат възможност да купуват.

По думите му, не буферните паркинги ще решат проблема през зимата, тъй като в този сезон, въздухът се замърсява от отоплението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Според същите тези поръчкови изследвания замърсяването с ФПЧ от неизмитите улици и от ауспусите на автомобилите е около 60% от максимално допустимите норми - 57,6% от нормите идва от неизмитите улици и 2,4% от ауспусите на автомобилите с ДВГ - бензин, газ и дизел.
19
3
 
8
 
! Отговори
Sofia преди 3 години
Вceки дoшъл в грaдa oт рaзни ceлищa , кoитo зa дa ги нaмeриш , първo трябвa дa ce изгубиш cлeд кaтo ce пoшмaткaт и cмeнят някoлкo рaбoти , къдeтo ecтecтвeнo иcкaт дa ce рaбoти , прoбвaт в пoлициятa и aкo нe мoгaт дa cтaнaт пoлицaи , cтaвaт тaкcимeтрoви шoфьoри.
18
3
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Аз се топля на църковни свещи и тамян!Една девойка ми свири на органа,а друга обикаля като самодива! Топлят ме и те!
17
1
 
8
 
! Отговори
? преди 3 години
А В Тецовете ни гори ***!Това е то твърдо гориво. Hard core!А филтрите им не работят. А
16
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Има изследвания плащани от столична община с поръчков резултат - да докажат, че големият замърсител са автомобилите, но колкото и да извъртат резултатите, винаги си личи, че отоплението е причината за наднорменото замърсяване с фини прахови частици. Даже може да се изчисли при какво превишение на нормите какъв е дела на замърсителите. Примерно при движението на един автомобил замърсяването от ауспуха е 24 пъти по-малко от вдигнатия прах от неизмитите улици
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
София не е България!
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На пилети -инвестиция 3000 и на месец 500 лв . , на дърва 200-300 и по 100 лв . на месец . Гражданята с чувствителните нослета могат да ме хванат за дъртия юрдек.
13
5
 
10
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Цял живот и стотици години хората се греят на дърва и сега са най големия замърсител осъзнайте се................................
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой може ли да обясни за какво са буферните паркинги и защо те трябва да са безплатни? За да подпомагаме гостите от провинцията за престоя им в София ли? Всъщност тези хора къде си плащат данъците, в София ли?
11
11
 
14
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Обясни замърсяването лятото, моля. Обясни и как при едни и същи метеорологични показатели, като температура, налягане, влажност, вятър то е много по-ниско, когато провинциалистите с бракмите си се изнесат и опразнят града м. август. Сравни показанията с м. август и м. юли. Глупости не ми се слушат. Че замърсява отоплението, замърсява, ама и бараките на бедняците не са по-назад. Беден си = НЕ караш кола в града. Карай си я по къра. Ама за бедняка е важно да развозва киселото зеЙе и сланината.
10
4
 
2
 
! Отговори
До Факт преди 3 години
Факт е, че въздухът е по-чист на местата, където глобяват за замърсяване и където екологията е на ниво. За съжаление не е в България.А там, където се отопляват на газ, просто им е най-евтино.
9
5
 
13
 
! Отговори
Истината преди 3 години
За България голям проблем е, че дълги години ни лъжеха, че замърсителя са автомобилите, които реално са пренебрежимо малък замърсител, но и сега все се намират хора с промити мозъци убедени, че "30 годишните трошки" са голям замърсител. Това отклонява вниманието от огромния замърсител - отоплението и другия значим замърсител - неизмитите улици.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При вас вали ли дъжд цял ден?
7
2
 
2
 
! Отговори
Тая статия е виц преди 3 години
- Тате, какво мирише така навън?- Това е аромат на по-чистия столичен въдух, сине.
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
когато искаха да качват данъците на колите те бяха основен замърсител. сега искат да освояват пари за смяна на печки и филтри на комините от по 4200 лв. Така работи ГЕРБ
5
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Този Боян Рашев обясни и къде по света няма замърсяване - там, където се отопляват на газ. Всъщност той главно за това говореше.
4
2
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Аз си знам, че до 2-3 години ше има обрат в отоплението. Та коминочистач, не съм викал отдавна
3
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В големите градове е крайно време да се забрани употребата на дърва и въглища и да се въведат субсидии за екобрикети и газ. Не че сега няма- има, но не се рекламират достатъчно. Също така колите трябва да са със стикери за замърсяване- зелен, жълт, оранжев, червен. В дни със замърсяване няма да си караш немския 15-годишен дизелов ***, а ще караш малка градска кола. Ама не, ние на такива не се возим, под нивото ни е... Трябва да се ширим из разни коптори осма употреба на половин милион км..
2
4
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 3 години
А тоя пясък по чупените пътища е с витамини и минерали хахаха пак само обикновените хора виновни, а тея където само пръскат пясъка без да мият улиците не?!?!
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я съм на дръвца - 75 лв. кубик.