Студенти по медицина спасяват графика в МБАЛ-Свищов

Има огромна липса на медицински сестри, разказва третокурсничка от МУ
8 дек 2020 23:20, Анисия Иванова
15
Студенти по медицина спасяват графика в МБАЛ-Свищов
Снимка: БГНЕС

Студенти по медицина се оказаха спасителният пояс и глътка въздух за общинската болница "Д-р Димитър Павлович" в Свищов, която изпитва сериозни затруднения с медицинския персонал. След преболедуване на Covid-19, като доброволец в болницата отново се върна и кметът Генчо Генчев.

26 лекари, 29 медицински сестри и още 15 медицински лица в област Велико Търново са с Covid-19. В тази печална статистика са и медици от свищовската общинска болница "Д-р Димитър Павлович". Местата на болните медици се заеха от студенти и специализанти. В лечебното заведение са настанени над 40 пациенти с коронавирус. 

Още по темата
Третокурсничката Симона Минкова от Медицинския университет в Плавен се грижи за пациенти с коронавирус в Кардиологичната болница в Плевен и в болницата в Свищов.

"Чух по новините за свищовската болница и нямаше как да остане безразлична, тъй като това е болницата, в която и аз съм родена. Просто реших да си пусна формуляр да дойда да помогна и тук. Доста е трудно, пътувам. Успявам някак, засега. Ще видим занапред как ще се справям", каза тя пред БНР.

От 1 декември Симона Минкова пътува между болниците в Плевен и Свищов и дава интензивни дежурства в Covid отделенията. Признава, че никак не е лесно, но стационарът изпитва нужда, особено от медицински сестри.

"Реално това ми е първата седмица в Свищов и първият ми почивен ден беше вчера. Имах четири нощни смени тук и в петък бях нощна в Плевен, пътувах си през деня. Общо взето няма много почивни дни. Аз знаех, че ще бъде така и бях готова да поема този риск. На нощни смени сме по двама студенти. Помагаме с визитацията, също така и на сестрите, защото има огромна липса откъм сестри. Налага се ние, студентите, да дежурим на някой от етажите. На мен ми се случи две поредни нощи да съм на единия от етажите. Правя назначенията вечер, сутрин. Помагаме с каквото можем. Не е много лесно, но се справяме“, разказва Симона.

В общинската болница в Свищов, която е с хроничен недостиг на кадри за Covid отделенията, петима студенти по медицина се грижат за болните. През миналата седмица лечебното заведение отново изпадна в кадрова криза, тъй като девет медицински сестри едновременно излязоха в отпуск по болест. В края на седмицата екипите са окомплектовани, уверява кметът на община Свищов Генчо Генчев, който отново влезе като доброволец в болницата.

"Ситуацията към момента е спокойна. Продължава приемът на пациенти, които се нуждаят от хоспитализация. Всичко е осигурено, направили сме необходимото, за да продължи нормалният прием в лечебното заведение, въпреки стресовата ситуация, в която изпаднахме. Изключително благодаря на целия доброволчески екип от студентите медици, които неотлъчно са в помощ и работата на медицинското заведение.

Подкрепата я усещат както медицинските сестри, така и лекарският състав. Отделенията са окомплектовани с дежурни лекари през цялото време, макар и с малкото сестри. Изключителната помощ идва от целия студентски състав, пет доброволеца, които неотлъчно дежурят. Изключително към благодарен на всички онези медицински служители и работници, които не напускат поста си в името на пациентите и здравето на хората“, каза той.

Община Свищов е осигурила квартири, транспорт и заплащане за медиците доброволци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Баровеца преди 3 години
Евала! Шапка Ви свалям!
13
1
 
2
 
! Отговори
9 преди 3 години
Чий график спасяват? Лекарския? Сестринакия? Първия е невъзможно по закон, второто може би и при условие че са минали всички изпити до 6 курс.Горките пациенти това е резултата.....
12
2
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Когато се разгради костовизма.А костовизма е заповядан от МВФ и Световната банка.По думи на самия Костов като стане напечено и му се дири отговорност за унищожението.Иначе си е нагъл и отрича.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На управляващите кога ще им дойде наум да махнат ненужните здравна каса и парите от субсидиите да отиват за болниците а не в партийни портфейла. Младите хора могат да помагат в болниците, но имат още да учат за да са лекари.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно от последните престъпления на Хитлер е да праща децата на фронта в последните месеци на войната.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измират хората ,а децата ги пишат герои.Абсолютно съветски цирк наблюдаваме в момента.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е престъпление, защото нарушава закона. Докато не придобие способност, не може никой да е лекар и сестра според закона. Студенти учат години и едва като завършат успешно тогава може да се явят на конкурс пред 10 члена комисия и чак тогава. Конкурса е в няколко етапа.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекари има в болници.В Свищов отдавна не е болница.Тия деца могат да си се пишат и професори ,но пак няма да е болница.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж отидоха лекари депутати от БСП там, седяха точно пет дни и си биха камшика, само за реклама, добре че са тези деца
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на децата!!! Какво нещо само, ей!!!
4
3
 
8
 
! Отговори
Медиен балон преди 3 години
В тази т нар болница няма термометър за температурата.Правете си изводите.Всичко е един огромен пиар и нищо повече.Избиват хората с бездушие и простотия.А кметът е длъжник от игра на машинки!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами къде са големите ин-фан-тили, които до сега казваха, че "вирус нема" Къде са тия и-ди-оти? Измряха ли? Че наремето бяха много напористи. И досега се пробват да се размотават из кварталните магазине да се плющят без маски, че да ги видим колко са про-ст и глу-па-ви иииидииииоти, дееееба тееееехната мааааааамаааама! Проста!
2
1
 
11
 
! Отговори
224 преди 3 години
Сърцати достойни млади хора! Без Хипократова клетва защитават честта на свота благородна професия. Бог да ги закриля!
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на тези млади хора, е това са истински лечители, които ще станат и добри лекари! Браво и на кмета!