"Бедствено положение" за туризма на 8 декември, а по Нова година?

35 млн. лева ще са загубите, ако всичко затвори отново
9 дек 2020 20:35, Ния Христова
72
"Бедствено положение" за туризма на 8 декември, а по Нова година?
Снимка: БГНЕС
На 8 декември имахме "бедствено положение" за туризма. може да се нарече и "градушка" в туризма, коментира пред bTV проф. Румен Драганов от Иниститут за анализи и оценки в туризма.
 
"Трябва да се подпомогнат хората, които бяха ударени. Банско трябва да получи 1 млн. лв. обезщетение незабавно с извънредна комисия на МС. Ако за Нова Година се затвори всичко, 35 милиона лева ще е щетата за хотелите без ресторантската част. Ние миналата година имахме 903 хиляди нощувки - 606 хиляди българи са ползвали хотелската база", обясни Драганов.
 
"Сега хотелите работят и не всички се справят с румсервиз, защото това по категоризация е маст от 4 и 5-звездните хотели", обясни още той.
Още по темата
 
Проф. Драганов допълни, че Банско е загубил 10 хиляди студенти тази година, колкото са били в курорта през 2019 г.
 
"Ако се отвори на 21 декември - това ще ни удовлетвори, дори и без чужденците. Има други мерки, които ще обезщетят и ще покрият частично, и може да бъде преодоляно това бедствие. В деня на обявяване на заповедта за затваряне имаше около 5228 налични места в хотелите - около 3200 са били резервирани за Коледа и Нова година", изтъкна проф. Драганов.
 
"Има мерки за екскурзоводите, ски учителите, аниматорите - там се прави един алианс, който да бъде подпомогнат с едни 3 милиона, които се намират в Министерството на икономиката, за да могат самоосигуряващите се да си помогнат.Има 50 милиона за туроператори и агенции. До 800 000 лева могат да вземат големите туроператорски фирми", каза още експертът.
 
"Туризмът е готов за зимния сезон, ако му се даде зелена светлина", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
4
 
! Отговори
ЗЛАТНА ПАРА преди 3 години
Това е такъв бизнес че който се намърда там няма как да не стане алчен ненаситен вампир за парите и далаверите които са гарантирани. Хората се чудят как да си изхарчат парите които трупат. След време всичко ще тръгне обаче на тези вампири не могат да чакат искат си пичалбите. Милионери и милиардери собственици реват те са си планували и след като умрат за техните поколения напред да трупат пари и сега това жестоко ги тормози 1-2 години да нямат печалби направо ги побърква да не обеднеят ...
64
0
 
2
 
! Отговори
Лъжа преди 3 години
За 8 , Коледа и 31 няма свободни вили!
63
0
 
2
 
! Отговори
Kralik преди 3 години
Стойте си масово затворени?
62
0
 
1
 
! Отговори
Kralik преди 3 години
пенсионери могат ли да карат ски...само чист въздух.
61
1
 
2
 
! Отговори
Кристина преди 3 години
Дано не се затваря отново. На хората им омръзна вкъщи. Работа, домакинство стоене по цял ден вкъщи. Хората искат да излезнат и ще го направят. А планината е най-разумния избор.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кат са почвали бизнеса някой да не би да им е обещал, че ще ги закриля от фалити, а парата ще тече вечно. Щом не могат да се справят да разпродават s класите и да затварят хотелите.
59
0
 
1
 
! Отговори
ДА ПУСНАТ ОНЛАЙН преди 3 години
ЦЯЛАТА РАБОТА е ИЗЛИШНИТЕ ПАРИ на ХОРАТА да БЪДАТ ВЗЕТИ. АМИ НЕКА туроператори, хотелиери да пуснат ОНЛАЙН КАЗИНА и ДА СИ СЪБЕРАТ ПАРИТЕ от ХОРАТА.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако държавата не застраши здравето на хората, разрешавайки работата на чалготеките, ние ще сме на загуба !!! Това, че последните 15 години бяхме хванали бога за рога, няма значение. Всичко сме изхарчили за Лексуси и силиконки ! Дотирайте с парите на данъкоплатците, иначе крах!Живи с покров да ги завие човек, горките мутрагени, мамини.
57
0
 
4
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Турзмът е мутрански бизнес, в него няма нужда от образование и знания. То и затова е основната икономика на Бг.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бранша е притеснен, защото няма да ги има чужденците да им пълнят гушите, а на нас няма, как да ни свалят по три кожи с безбожно надутите си цени с обяд за тричленно семейство на ресторант от 100лв, да не говорим за цени на нощувки, ски и т.н., защото българина няма кинти да ходи на зимни почивки повече от един уикенд. Стойте си масово затворени или елате на себе си и си оправете цените.
55
0
 
25
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
А като взимахте по 20 лв за 1 бира с картофки и 7лв за чай, с какво попълвахте бюджета?
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На снимката тряbва да пише "Bansko loves your money".
53
0
 
8
 
! Отговори
Венко преди 3 години
Гладни,жадни и заслужени ***,зоват за новото преразпределение от паричнисредства за заслужили унищожители на природата ни!
52
0
 
2
 
! Отговори
гошо преди 3 години
От нашите пари,парите отиват пак за нашите слуги и послушковци. В обрулена България всичко е кражба,от А до Я,отмалкото до голямото!Какво опазихте от красивата ни Родина?Нищо!
51
1
 
23
 
! Отговори
ай не рИветИ преди 3 години
Абе, Меркел затвори АБСОЛЮТНО всичко, освен магазините точно за Нова година! Хората си изпълняват! Кръчмарите да са спестявали в годините. Всеки умен го прави. Отчитаха по 2 лева оборот лятото, и нищо не отиваше за бюджета, защо същият този бюджет сега да им дава? Ай си...р!
50
1
 
26
 
! Отговори
закривай! преди 3 години
Много съм доволен, дано повече от нелегалните хотели фалират и ги съборят.
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко трябва да си дебилен та да пускаш статии с подобни заглавия по време на пандемия?!Мноооого !!!
48
1
 
13
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
На кой му дреме за умиращите в и покрай болниците? ОТВАРЯЙ КУРОРТИТЕ! Малко е короната по нашия край! Важното е алъш-вериша да върви!
47
2
 
23
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
" проф. Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма. "==================================================Забелязахте ли това ? Малееее, представете си, колко такива институти, институтчета и комисии има, които са на държавната хранилка / с извинение / и които не вършат никаква реална работа, и нямат никакъв принос към държавата. И всичко това рекло: Дай, на гърба на данъкоплатеца.
46
7
 
6
 
! Отговори
Какаманга преди 3 години
Май идва време на осъзнатата съпротива със сопа в ръка.....