Белодробната болница във Велико Търново пред затваряне

Легла има, медици няма
Обновена: 15 дек 2020 09:39 | 15 дек 2020 09:38, Ния Христова
10
Белодробната болница във Велико Търново пред затваряне
Снимка: Pixabay
Общинската белодробна болница във Велико Търново обяви, че предлага платени дежурства за медици, за да намери лекари, които доброволно да влязат в COVID отделението. Желаещи обаче няма, а лечебното заведение може да затвори след Нова година. Проблеми се очертават и с болните от туберкулоза във Великотърновска и в Габровска области, които обслужва болницата.  
 
"Легла има, медици няма", казва управителят на общинското лечебно заведение д-р Стела Денчева, пише Монитор. За да намери частично решение, д-р Денчева пусна обяви, в които се посочва, че за всяко дежурство лечебното заведение ще изплаща възнаграждения – 120 лева за нощно и по 95 лева за дневно.  
 
"Така в момента сме обявили платени дежурства, въпреки че така като гледам, може би, някои колеги ще се възползват спекулативно от тези платени дежурства. Лошото е, че има само едно изискване тези стимули за работа на първа линия да се получават само от един работодател. Това води до много сериозна демотивация. В интерес на истината не малка част от болниците, особено по-малките общински, си попълваме графиците с колеги, които работят на допълнителен трудов договор. Аз това го повтарям от началото на пандемията, че   болницата най-вероятно ще спре да съществува, поради липса на персонал. Никой не ми вярваше, за нещастие, никой не искаше да разбере за какво става въпрос, но наистина е така. Колеги в момента напускат доброволно и остават при основния си работодател", каза Денчева.
 
От белодробната болница "Д-р Трейман" предлагат на кандидатите трудов договор за всяко изпълнено дежурство, осигуряване на еднократно хранене и лични предпазни средства, както и хилядата лева за работа на първа линия, при условие че медикът не получава това възнаграждение от друго работно място. 
 
"Ние се справяхме чудесно, когато по график работеха осем лекари. Сега са трима и един колега кардиолог. Колегите са абсолютно ентусиазирани и помагат. След началото на следващата календарна година, обаче, вероятно, ще останат един или двама. Поне трима-четирима биха ни решили страшно много проблемите, защото в общи линии четири-пет човека с доста сериозно натоварване изпълняват един 24-часов график, което гарантира присъствието на един лекар в болницата. Сега, за жалост, натовареността е доста сериозна, което влошава и качеството на обслужване, когато работи само по един човек", каза Денчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да попитам - досега дежурствата безплатни ли са били?После що лекарите бягат в Германия.....
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По бързо в чекмеджето да влиза в затвора ,че всеки ден на власт гербавите става все по лошо и по лошо съд затвор и кпнфискация.
7
1
 
9
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
До това води наследствената ооолигоофрения на ГЕРБавите калинки!
6
0
 
9
 
! Отговори
Бойко 2012 преди 3 години
Бойко 2012та се хвалеше, че изнася е лекари за Германия.Да пробва сега да ги върне.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нищо трагично ,нали пък вчера Бойко посети предприятие с 10 души работници и то работи !?Ние да не сме за една болница ....
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Търново, и въобще провинцията, магазините и ресторантите едвам намират касиерки и сервитьорки, а какво остава за лекари....
3
1
 
3
 
! Отговори
☼ преди 3 години
др Мурко Ганчев с радост ще подпомогне и тази институция. На човека тотално му съдират седалището от работа, но той винаги може да поеме по повече.ДПС електората ще бъде обслужен отвсякъде - ТЕЛК, Мелк, Стендошве ... Колкото до диспансера, ако се бяха накрадили по-рано можеше и да му се работи на някого в търновските АД-та по здравеопазване ...
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряй тези лагери, стига измъчвахте и убивахте!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За сметка на това всички со-спияци, табуретки и диванни иИксперти са на линия и лапат туй унуй.