Млекопроизводители пред фалит

15 предприятия са обявени за продажба
15 дек 2020 22:52, Петя Славова
26

Най-малко 10% спад на продажбата на млечни продукти заради кризата с коронавируса, отчитат млекопроизводители. Най-осезаемо е отражението при високия клас продукти, коментира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

"Спадът в млечния сектор е средно 15 % на реализатор на млечни продукти от началото на пандемията през март до края на ноември. Търговските вериги също отчитат спад от 11 на сто на продажби на хранителните продукти. Българинът в момента е много по-пестелив заради неяснотата за следващия ден, дали ще имат доходи и работа", каза Зоров.

Той е категоричен, че е необходимо спешно компенсиране на разходите от страна на държавата.

"Министерството на земеделието ни отказва, поради липси на финансови средства. Ако ние фалираме, по веригата ще фалират и много други. Трябва да се мисли за работещите бизнеси, защото щетите при тях са много по-големи, защото работят всеки ден на загуба или минимална печалба", категоричен е той.

Междувременно сдружението "Български традиционни млечни продукти"  настоява българските сирене и кисело мляко да бъдат вписани в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания.

Преди да се стигне до регистрация, продуктите трябва да преминат през проверки в рамките на поне година, като се инспектират рецептурите и историите за производството им. При окончателното вписване на продуктите страната ни ще може да ги изнася в ЕС и други страни с общо наименование, което ще улесни експорта на млекопреработвателните предприятия у нас.

"Освен сирене и мляко, искаме да защитим и българския кашкавал. Тези три продукта допреди една година имаха национална защита на българското наименоване . Към момента обаче нямаме никаква защита за тези продукти. Вписването в Европейския регистър ще даде 100 % гаранция, че потребителят ще купи под наименованието продукти, известни с БДС. Суровините гарантирано ще бъдат от България", уточни Димитър Зоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кило кашкавал 18 до 23 лв, кило сирене 10-14, ами може още да надуят цените...после хората не купували. Единствената адекватна помощ ще бъде намаляването на ДДС за крайните потребители на стоки от първа необходимост, лекарства и учебни пособия. Тогава евентуално на хората може да им останат някакви пари след, като си платят сметките и кръвнината към държавата да могат да си позволят и някое друго кило кашкавал.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Млекопроизводителите са само във фермите. Другите са млекопреработватели.Сега съвсем се обърках. Кои фалират?Какви предприятия имат млекопроизводителите? Те имат ферми. Нямат предприятия.Кравите не се отглеждат в предприятия.Млекопроизводителите си мислеха, че като доят палми и залеят пазара ще станат мултимионери. Но хората не пасат трева.Баламите свършиха.
38
1
 
4
 
! Отговори
Док преди 3 години
Паднал бил оборота във високия клас продукти... Ами първо, тия са млекопреработватели, а не производители. Второ, един конкретен продукт, който купувам от години, за последната година цената му се вдигна двойно. И трето, то е благодарение и на големите вериги(в случая Кауфланд), които дълго време се мъчиха да направят магазин в нашия град(Търново) и накрая успяха. Но резултата бе, че цели стокови групи не поевтиняха, а поскъпнаха заради тях. И сега мандраджиите риват....
37
1
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
(Продължение)...Само дето тя ми казва, че заради К-19 оборота и доходите им двойно са се качили, дори си купиха нов, двойно по-голям склад на Ботевградско шосе (не под наем, а купен) и нова машина за 500 000 евро за вакумиране на буци със сирене в найлонова опаковка. Така че няма лошо, ако Пършевицата успее да излъже банкянския *** да отпусне средства-помощи на мултимилионерите още по-добре. Аз искам моето котенце да е добре и да има още повече парички. Колкото повече - толкова повече :)
36
1
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
"Той е категоричен, че е необходимо спешно компенсиране на разходите от страна на държавата."===Евала на Пършевицата. Малко късно, но се усети. Сега, когато всеки бранш се изкарва потърпевш и загубил от К-19 е нормално и той да тръгне да проси пари от Боко, който както всички виждаме щедро раздава с пълни шепи на който му поиска. А дано стане, защото както неведнъж съм писал тук моята любовница и мъжа й имат 2 мандри и 1 от дейностите им са точно млечните продукти. Само дето ....
35
0
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Епаааа....каква защита на палмовото масло? А???
34
0
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Че Вие, млечни душмани пълни с палмово масло, направихте бялото саламурено сирене почти на цената на немски кашкавал без палма... я се мятайте у фалита смело!
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Млекопроизводители" са кравите и овцете, а такива в България отдавна няма! Или поне в такова количество, в което магазините да са залети от млечни продукти, както е в момента. От какво се правят тези продукти и има ли истинско мляко в тях? Който не произвежда истински млечни продукти от истинско мляко - за какво е в бранша? По-добре да отиде на село и да гледа крави и овце, ползата ще е по-голяма и тогава може да има право на претенции.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък едно мляко, то пък едни млечни продукти....
31
0
 
11
 
! Отговори
У преди 3 години
И ние вземаме и кашкавал(истински) и сирене от един турчин, стига да е ходил до Турция. Той по принцип се занимава с маслини, но купува за тях и за комшулука само че не винаги. Като минем на нашите палмови смески, не можем да изядем 1кг за цяла седмица и накрая отива в някоя баница. Нашето сирене с такова качество и вкус е поне 20-25лв.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешници, хранителните магазини си работят, каква помощ искат.
29
6
 
5
 
! Отговори
Жан Плод Вам Дам преди 3 години
А колко от тях са гласували за герб? Ще повторят ли?
28
1
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Що па държавата да компенсира? Търсене и предлагане... и да се сърдят на ес за вредните за пазара субсидии.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ви фалират всички, ако продължавате да пасете и не се обедините. Бизнес след бизнес, за да няма масово недоволство. Разделяй и владей. После държавата ще ви дава пари колкото да си купите хляб, но ако не сте послушни и тях няма да получите. Запишете си го и ще си говорим след няколко години.В момента стадото смело крачи към скотобойната.
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Млечните продукти от Дания и Холандия са по ефтини и ксчествениСамо трябва да ги внасят
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ядох сирене и кашкавал в Грузия... нашите млечни *** са ужасни !А в бедняшка Грузия всичко е и по евтино
24
3
 
30
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Наскоро опитах сирене и кашкавал и масло произведени в Турция. Искам да ви кажа , че тук ядем някакви подобия на така наименование продукти, за които плащаме прекалено високи цени. Там всичко мирише на мляко и има истински вкус. Тук има вкус на сухо мляко и палмова мазнина. Да разрешат вноса и нашите мошеници да фалират. Поне ще ядем качествена храна. Не като сега прескъпи *** н
23
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалирай всичко заради няква настинка,да живее капиталистическата чума!!!
22
5
 
2
 
! Отговори
Само преди 3 години
Само дето на Олимпос продуктите са минали покрай Гърция ,за по пряко през Румъния.Като фалират те ,може и вашите фирми да фалират по веригата .*** народ,слаба държава!
21
1
 
17
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Био и Еко са имената на два древни египетски папируса в които се описва как се правят пари от нищо!