Промени в закона за лечението на редки болести поискаха младежи

Здравната каса отказваше да плати лечението на Роси, защото е навършила 18 години
15 дек 2020 19:45, Петя Славова
1

Приятели и съученици на 22-годишната Росица Малинова от Пазарджик настояват за незабавна среща с министъра на здравеопазването. Те искат информация за конкретните действия на ведомството за лечението на Росица. Близките ѝ поискаха и законови промени в онлайн среща с депутати. Историята на Роси, която страда от рядко заболяване, ви разказахме преди две седмици. Здравната каса отказваше да плати лечението ѝ, защото е навършила 18 години.
Още по темата

"Идеята на тази среща бе да можем да обсъдим казуса, който имаме на лице. Как може да бъде разрешен и какви мерки можем да предприемем ние и парламента", каза пред Bulgaria ON AIR Кристиан Димитров.

"Ние поискахме тази среща, защото смятаме, че има доста законови пропуски, които са на лице в нашата страна за болните, които са с редки заболявания, хората, които са над 18-годишна възраст. Сякаш на тях не им е дадено право да живеят", посочи Станислава Янева.

От поканените народни представители участие в срещата взе само един.

"Доста дълго време мина с поетите обещания и реално фактите показват проблемите на всички тези хора с редки заболявания, които се борят със системата на здравеопазване", каза народният представител Надя Клисурска.

Обещанието за лечение на Роси в Словения бе дадено и от министър Костадин Ангелов преди дни.

"Утре съм възложил на моя екип да направи среща с тези пациенти. Като бивш директор на "Александровска болница", когато започна лечението на тези пациенти със специфичните препарати, аз съм ги възприел като лична моя отговорност и ще довърша това докрай", отбеляза той

Докато държавата говори за действия, Роси сама се е свързала с началника на университетската болница в Цюрих, Швейцария. Той е потвърдил възможността за лечението ѝ там. И сега на ход е отново държавата, която да направи това възможно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
нищо лично преди 3 години
Като министър г-н Ангелов живе преобладаващо в бъдеще време. Ще, ще, ще... Презтова времемного пациенти спряха да боледуват, защото душите им отлетяха - мин. св. вр. /минало свършено време, г-н министър/