Уволниха лекар и акушерка заради случая с върнатата родилка

Екипът прегледал жената, но решил, че не се налага спешен прием
17 дек 2020 17:00,
69
Уволниха лекар и акушерка заради случая с върнатата родилка
Снимка: БГНЕС

Лекар и акушерка, които са извършили прегледа на бременната жена, на която беше отказана хоспитализация, са освободени от работа.
 
Освобождението е считано от 18 декември поради неизпълнение на задълженията, посочени в Правилника за дейността на лечебното заведение, съобщават от УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора.

Още по темата

На 10 декември, на бременна жена беше отказана хоспитализация в три лечебни заведения в Ямбол и Стара Загора.

Директорът на Университетската болница д-р Йовчо Йовчев се ангажира със случая и нареди вътрешна проверка. От видеонаблюдението, както и от обясненията на дежурния екип - акушер-гинеколог и акушерка, става ясно, че все пак след пристигането ѝ в лечебното заведение на бременната жена е извършен преглед в 03:15 часа на 11 декември.

При прегледа се установява липса на родилна дейност и наличие на нормално състояние на плода, с ясни тонове.

След приключването му на родилката е разяснено, че в момента не се налага спешно приемане, което може да се осъществи при необходимост в избрана от нея болница или да постъпи в Клиниката по акушерство и гинекология на Университетска болница, но след края на започнало в момента раждане на друга родилка.

Жената не е заявила намеренията си. Пристигането на родилката на територията на Университетска болница и напускането ѝ е видеодокументирано.

Независимо от това, лицата, които са извършили прегледа на бременната жена и нейното здравно обслужване, са освободени от работа.

От репортажите по медиите става ясно, че родилното отделение в областната болница на град Ямбол е с преустановена работа от няколко дни, но такава информация не е подадена по съответния ред до лечебните заведения в съседните области. УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" също не е информирана за това обстоятелство, пише още в съобщението на болницата.

Бременната жена е посетила АГ кабинет към областната болница в Ямбол вечерта към 0 часа на 11 декември и независимо от това преглед не е извършен, а родилката е била насочена без никаква документация към Университетската болница в Стара Загора.

Вчера, отново заради случая, бе уволнен служител в МБАЛ "Тракия", който също е върнал родилката от здравното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.