Водата в яз. "Цонево" драстично е намаляла заради сушата

Най-големият язовир край Варна е пълен едва на 33% от капацитета си
17 дек 2020 10:08, Петя Славова
14
Водата в яз. "Цонево" драстично е намаляла заради сушата
Снимка: БГНЕС

Драстично е намаляла водата в язовир "Цонево" заради липсата на валежи, предава БНТ. В момента най-големият язовир във Варненска област е пълен едва 33% от капацитета си. Водоемът е резервен вариант за захранване на Варна с питейна вода в случай на воден режим. Всеки месец вода от язовира се подава и към химическите заводи в Девня за осигуряване на производствения процес.

Язовир "Цонево" се използва основно за промишлени нужди и за напояване на земеделски земи. Заради опасността от воден режим по Черноморието, язовирът беше предвиден да снабдява Варна с вода за питейно-битови нужди. Количеството му обаче спада застрашително. Всички се надяват през зимата да има интензивни валежи от сняг, за да се увеличи нивото на язовира.

Важна подробност е, че всеки месец водоемът губи не малко количество от обема си и заради изпарения на водата, като те са повече през летните месеци.

Още по темата

В язовир "Цонево" в момента има малко над 108 млн. куб.м вода, при общ обем от 330 милиона кубика. В този участък сега има само следи,че някога е имало вода.

Ръкавът на язовир "Цонево" до село Аспарухово е почти пресъхнал. Вече се вижда изцяло потопеният преди повече от 30 години стар мост.

Веселин Цонев, управител на "Напоителни системи" - клон Черно море: Наистина в този район, в който се намираме в момента, няма почти никакви дъждове и снегове, откъдето да се пълни язовирът.

За декември близо 4 милиона кубика вода от язовира се подава към заводите в Девня. В случай на воден режим за Варна, количеството за промишлени нужди ще бъде редуцирано със заповед на Министерството на околната среда и водите.

Веселин Цонев, управител на "Напоителни системи" - клон "Черно море": И дори са ги предупредили да са готови и за техен авариен план, евентуално да търсят друг водоизточник, защото приоритет е ВиК-операторът.

От "Напоителни системи" - клон "Черно море" твърдят, че в случай на водна криза, имат техническа готовност веднага да подадат нужното количество вода от язовир "Цонево" до помпена станция на ВиК за захранването на Варна. За да се използва обаче водата за питейно-битови нужди, е необходимо водното дружество да изгради пречиствателна станция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: язовирсушаВарнадъжд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
До смях преди 3 години
Кое точно "преди" имаш предвид? Щото моето виждане за преди 1980 може и да не съвпадне с твоето а и много да се отличава с нечие трето, визирайки примерно годините след 2000-та.Иначе, след доказано дъждовните години през периода на 1950-1970, повсеместно се наблюдава спад на измерения годишен валеж (дъжд и сняг). В първите години на 21 век, когато се правеше преоценка на валежите за периода до 2000 г., се говореше за спад до 30% спрямо 60-те за всички планински върхове с изключение на вр.Ботев.
11
1
 
8
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Преди години съм минавал оттам. Много беше красиво - два успоредни моста над язовира, единия за коли, а другия за влакове. Има и уникални скални образувания до пътя. А по темата, тая криза с Цонево я видях преди месец в " Забелязано във Варна".общо взето коментарите са,че ВЕЦа на Доган точи водата.В Бургас също се задава водна криза, ха познайте кметовете на тия два от чия партия са.И Варна и Бургас са настръхнали и властта гепи кат' за последно...
10
1
 
16
 
! Отговори
смях преди 3 години
Oсновното са вецовете и сечта. Дъждовете са си както преди ! За някой лев изкарани от дървесина, после се профукват десекти милиони за напояване и спешни мерки.
9
0
 
17
 
! Отговори
9 преди 3 години
Аре стига с това няма валежи. Сече се поголовно,което съответно води до суша. Вецовете също точат яко...
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управител на "Напоителни системи" - клон "Черно море" е Ведат Сакаллъ защото там ДПС дърпат конците. Веселин Цонев вероятно е зам.управител.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
герберите ще реализират африканската пустиня в България
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
язовирът е сух цяла година. Още април-май месец беше на вада и кравите пасяха по дъното. Сега ли се сетиха да алармират?
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма страшно, хидроинженерът от покоите в Росенец ще измисли решение, сигурен съм!
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма, щото герберски фирмички пият безконтролно, накачени са на всички язовири не само Варна
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е вече втора година, и става по-зле! Сега се сетихте, разбира се....
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко в Шумен пият 50 г без пречиствателна... Въпросът е защо пожарникаря си помисли, че всяка криза може да я гаси за ден два или с телефонно обаждане? По *** човек не е бил на власт може би след 1878 до сега...
1
2
 
12
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Заводите защо не взимат вода от варненското езеро ? И въобще тези три завода имат толкова вредно производство,че по добре да ги затварят .