Въпреки пандемията, цените на имотите няма да спаднат

Лихвените проценти по ипотечните кредити са със спад
18 дек 2020 10:25, Петя Славова
79
Въпреки пандемията, цените на имотите няма да спаднат
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При задълбочаващата се криза вероятно 2020 г. ще завърши с около 5 на сто по-малко продажби на жилища в столицата, показват прогнози на компания за недвижими имоти. До спад в цените едва ли ще се стигне в рамките на следващата година, съобщава "Монитор".

През 2020 г. софийският имотен пазар е останал стабилен и без съществени изменения в цените, смятат от компанията. Той е бил силно подкрепен от поведението на банките, като е отбелязан ръст в обема новоотпуснати жилищни кредити с близо 11 на сто за първите 10 месеца на 2020 спрямо тези на 2019 г.

Същевременно, лихвените проценти по ипотечните кредити са продължили да падат и са достигнали исторически най-ниските си нива - под 3 на сто. Освен това новото строителство не е спирало, което е дало нужното доверие и увереност на купувачите, и ги стимулира да продължат да залагат предимно на ново строителство в търсенето на нов дом.

След като през първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове са се ускорили, а средната цена в София е подминала границата от 1 100 евро/кв.м., през второто тримесечие тя се е върнала на нива от около 1 080 евро/кв.м., около които се е задържала в предходните няколко години.

През третото тримесечие средната цена на жилищата в столицата е била 1 115 евро и така се върнала близо до постигнатите в началото на годината нива от 1 120 евро/кв.м. Така цените в София към третото тримесечие отчитат ръст от 2.5 на сто спрямо 3-тото тримесечие на 2019 г.

Средната обща цена на закупените апартаменти също е нараснала и е достигнала 97 200 евро при 90 700 евро за 2019 г. Тристайните жилища са по-търсени и имат по-голям дял от двустайните, които винаги са били половината и повече от половината от закупените жилища в София.

Това е пряко следствие от пандемията и от променения начин на живот, при който се изисква повече жилищно пространство, за да се чувстваме комфортно в пандемията.

Най-купувани са били жилищата на 5-ти етаж. Нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с двор и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
4
 
! Отговори
Готин преди 3 години
Намаленото потребление води до намалено производство. Намаленото производство води до повишение на цените. Повишението на цените води до инфлация. Инфлацията води до глад. Гласът води към селото и земите. Земите и селските имотите ще поскъпват заради търсенето на прехрана. Гласът и инфлацията ще доведат, или войни, или робство.
72
4
 
1
 
! Отговори
Готин преди 3 години
Ако забелязвате, в целият свят цените на имотите се увеличават, а продажбите намаляват осезателно. Настоящата дефлация ще бъде компенсирана с безумна хиперинфлация на долари и евро. Печатането (под претекст корона-криза) ще унищожи настоящата финансова система. На път е създаването на общонационална виртуална валута и Китай вече е ,,в час,,!
71
0
 
5
 
! Отговори
До 73 преди 3 години
По принцип си абсолютно прав! Само че "хеликоптерните пари" са вече факт от доста време насам. Проблемът е, че те се наливат директно на борсите, затова и гоним рекордни стойности на индексите. Това обаче не компенсира безработицата, огромното свиване на потреблението и бизнес секторите, които са тотал щета в резултат на пандемията. Съвсем скоро, ужасно много хора ще се събудят една сутрин и ще осъзнаят, че всичките им "инвестиции" буквално са се изпарили на борсите и са останали бездомници.
70
0
 
4
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 3 години
До Очевидното 72Кризата е по-различна. До сега при кризите имаше преразпределяне на капитала. Сега обаче по-голяма част от капитала е концентрирана, а заплатите на хората без капитал не са толкова големи, че да компенсират реалното свиване на пазара. Може да се влезе в криза без край, освен ако не почнат с "хеликоптерните" пари. Накратко - отиване към края на капитализма.
69
3
 
4
 
! Отговори
Очевидното преди 3 години
Каква инфлация бре? Цената на нов автомобил е 20% надолу. Имотите ново строителство, очакващи се да излязат на пазара 2022, са по 1000 евро квадрата вече. Пестете колкото можете следващата година. Тръгнат ли банките да вдигат лихвите, влагате. Лихвите по кредитите са относително мерило за инфлацията.
68
1
 
13
 
! Отговори
Цените ще се сринат преди 3 години
Цените на имотите няма да спадат, те просто ще се сринат. Идва жестока криза, глад и мизерия !!!
67
1
 
11
 
! Отговори
Цените ще се сринат преди 3 години
Цените на имотите няма да спадат, те просто ще се сринат. Идва жестока криза, глад и мизерия !!!
66
1
 
3
 
! Отговори
До Туск преди 3 години
Ако беше такъв, за какъвто се изкарваш, нямаше да висиш в този форум!
65
0
 
11
 
! Отговори
До Туск преди 3 години
Като ме уволнят и не успея да си намеря работа, просто ще се върна в бащината къща и сам ще си отглеждам прехраната. Отоплителни печки в пустинията трудно се продават. Почти също толкова трудно колкото и апартаменти в държава с 25% необитаеми жилища.
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туск явно е брокер под прикритие. Ха ха! Туск, какво те греят статиите за пазара на имоти като си толкова напред с материала? Живей си живота, харчи си парите и ни остави нас останалите, които виждаме пазара на имоти като надут до пръсване балон, да си коментираме на воля това, което виждаме и мислим. Хайде със здраве и весели празници на всички!
63
3
 
6
 
! Отговори
До Туск преди 3 години
И Божков беше фирмаджия, пък гледам златните пирамиди се прекръстили на златните кръстословици... А с твойте 3-4% паричен поток по-добре се ориентирай в търговията на сапуни и шампоанчета, печелят се повече пари, има висока ликвидност и по-нисък риск и също така се купуват и по време на криза.
62
4
 
5
 
! Отговори
туск преди 3 години
До Н 64 Да те видя как ще си мениш квартилата като те уволнят съкратят или пржсто бившия ти шеф е дурак и разпространява лъжи по твой адрес в бранша и не те вземат никъде
61
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента е в пъти по-изгодно да живееш под наем.Нищожни наеми (спрямо цената на жилището стигащи до 20-25 години), никакви данъци, никаква амортизация (ало, печката нещо изгоря,кога ще минеш да ми я смениш или да си търся нова квартира), супер гъвкавост - днес си тук, утре решаваш, че съседите над теб са шумни, че офиса ти е далеч, че ти е омръзнал квартала, и просто си сменяш квартирата.И в същото време не заряваш едни ужасно много пари в тухли и бетон.
60
12
 
1
 
! Отговори
туск преди 3 години
Само от наемите на тия 31 апартамента и 11 гаража аз мога да си купувам по 2 нови апартамента всяка година без да ми дреме от цени банки и кредити
59
7
 
1
 
! Отговори
туск преди 3 години
хехехе форемните тролчета много искате всички да са зле като вас. Ама. няма да стане мойте 31 апартамента са на името на фирма а касто знаете фирмата има много пжвиче начини да избегне плащането на данъци от едно физ лице. Така чеи да ги вдигнат което е малко вероятно ще има да вземате накрая
58
1
 
10
 
! Отговори
От 60 преди 3 години
А както знаем хазната е празна и дупката особено ще се задълбае по време на пандемията.А как се пълни една хазна? -чрез данъци.А какво има всеки българин? -имотче.Текущите данъци за НИ са направо смешни, не са пипани в последните 10+ години.Държавата не смееше - защото щеше да има недоволни, но сега ножа вече е опрял в кокала и мърдане няма. Най-вероятно ще измислят някакъв тип прогресивен данък НИ, данък празен имот и т.н. и тогава ше има брутално разместване на пазара на НИ (25% празни имоти)
57
5
 
6
 
! Отговори
До 58 преди 3 години
Близо 25% от парите в обръщение в САЩ са напечатани през 2020. Паричната маса се е увеличила с почти 1/4 само за година. Задава се брутална инфлация и хората се опитват да излязат от финансовата с-*** - кой чрез биткойн ($23к за едното нищо към днешна дата), кой чрез физическо злато (което като нищо ще конфискуват), кой чрез имоти (само,че в България имота е нито инвестиция,нито запазва покупателната си стойност), кой инвестирайки на фондовите пазари (в 100-200кратно надценени компании)
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А СТАНА ЛИ НА ДУМА ДАЛИ БАНКИТЕ КРЕДИТИРАТ 50/60 ГОДИШНИТЕ ПАНЕЛКИ И АКО ДА ДО КОЛКО ГОДИНИ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ ЗАЕМА- НЕ ВЯРВАЙТЕ НА БРОКЕРИТЕ ЗА ГОДИНАТА НА СТРОИТЕЛСТВО- МАСОВО СЪКРАЩАВАТ С 10/20Г.
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Световните дестинации са приели с 900 милиона по-малко международни туристи спрямо същия период на 2019 г., което представлява 935 милиарда долара загуба за сектора - 10 пъти повече от загубите по време на икономическата криза през 2009 г." Тепърва ще почнете да усещате ефектите на надигащата се криза. Тия дето си мислят, че цените няма да се сринат, хвърчат не из облаците, а направо в космоса.
54
1
 
9
 
! Отговори
До Туск преди 3 години
Отново младост първа частИма един култов блок,точно срещу тех парка (от другата страна на Цариградско) ЕПК на Г с тераси тип топла връзка-окаено състояние,в него се продават поне 5 жилища между 130-170кв за без пари,обявите стоят вече от години, като постепенно броя на апартаментите за продажба се увеличават.Представи си сега,как преди 20 години този блок е изглеждал модерно и переспективно и въпреки комуникативната си локация днес (спирки,бъдеща метро станция и тех парка с надлез) това се руши