Въпреки пандемията, цените на имотите няма да спаднат

Лихвените проценти по ипотечните кредити са със спад
18 дек 2020 10:25, Петя Славова
79
Въпреки пандемията, цените на имотите няма да спаднат
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При задълбочаващата се криза вероятно 2020 г. ще завърши с около 5 на сто по-малко продажби на жилища в столицата, показват прогнози на компания за недвижими имоти. До спад в цените едва ли ще се стигне в рамките на следващата година, съобщава "Монитор".

През 2020 г. софийският имотен пазар е останал стабилен и без съществени изменения в цените, смятат от компанията. Той е бил силно подкрепен от поведението на банките, като е отбелязан ръст в обема новоотпуснати жилищни кредити с близо 11 на сто за първите 10 месеца на 2020 спрямо тези на 2019 г.

Същевременно, лихвените проценти по ипотечните кредити са продължили да падат и са достигнали исторически най-ниските си нива - под 3 на сто. Освен това новото строителство не е спирало, което е дало нужното доверие и увереност на купувачите, и ги стимулира да продължат да залагат предимно на ново строителство в търсенето на нов дом.

След като през първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове са се ускорили, а средната цена в София е подминала границата от 1 100 евро/кв.м., през второто тримесечие тя се е върнала на нива от около 1 080 евро/кв.м., около които се е задържала в предходните няколко години.

През третото тримесечие средната цена на жилищата в столицата е била 1 115 евро и така се върнала близо до постигнатите в началото на годината нива от 1 120 евро/кв.м. Така цените в София към третото тримесечие отчитат ръст от 2.5 на сто спрямо 3-тото тримесечие на 2019 г.

Средната обща цена на закупените апартаменти също е нараснала и е достигнала 97 200 евро при 90 700 евро за 2019 г. Тристайните жилища са по-търсени и имат по-голям дял от двустайните, които винаги са били половината и повече от половината от закупените жилища в София.

Това е пряко следствие от пандемията и от променения начин на живот, при който се изисква повече жилищно пространство, за да се чувстваме комфортно в пандемията.

Най-купувани са били жилищата на 5-ти етаж. Нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с двор и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
5
 
! Отговори
Сифилисчо преди 3 години
Проблема са ниските кредити на централните банки. Докато това продължава, кредити ще се раздават на всеки за щяло и нещяло, което ще води до обезценяване на парите -> вдигане на цените.
12
17
 
3
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Ще паднат цените, но с малко и то временно. Предната имотна криза ги бутна с около 20%, а след 5 години вече бяха по-скъпи отколкото преди кризата.
11
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Усещате ли паниката? Статия след статия, люшкане между отчаянието и надеждата.
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има една детска песничка - "Балона се надува, надува, надува, надувайте момчета да стане на парчета- Пууук " Така и с имотите след време. Единственото смислено обяснение, е че масата народ вижда спасение за спестените си пари в "сигурните" капиталовложения като имоти. Да не ставам лош пророк ама догодина по това време ще сме свидетели на сриващи се цени на имоти главно поради това, че самата криза ще натисне собствениците да продават, а предстоящото вдигане на данъците.
9
1
 
36
 
! Отговори
Платена публикация преди 3 години
А защо не сте написали че е платена публикация ?? няма нищо общо с истината цените падат но иоюе ще паднат до април месец
8
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това що не го сложихте в рубриката "Платени статии"
7
19
 
3
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Нормално! Щом има търсене има и висока цена!
6
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей не я научихте тая пазарна икономика вече 31 години. Когато нещо не се купува, какво става с него?
5
4
 
15
 
! Отговори
ЕСТЕСТВЕНО преди 3 години
че цените няма да падат... Цяла България се пренася в София. Но това няма да продължава още дълго. В София вече толкова пренаселено а в провинцията останаха само старци.
4
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой го казва ? Гладните брокери ли ? Пазарът говори друго.
3
1
 
15
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 3 години
Нужно е да измрат достатъчно хора и ще паднат!
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не падат цените. И курсът на рублата е все нагоре, все в зелено.
1
0
 
39
 
! Отговори
SAFC преди 3 години
Това сериозно ли?