ЧЕЗ разкри поредна кражба на ток от ферма за криптовалута

Престъплението в с. Лозен е второто от този тип за седмицата
19 дек 2020 15:00, Анисия Иванова
30
ЧЕЗ разкри поредна кражба на ток от ферма за криптовалута
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

ЧЕЗ Разпределение България разкри поредна кражба на електроенергия от ферма за криптовалута. Злоупотребата е разкрита тази сутрин. Екипи на дружеството и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в с. Лозен, Столична община, заради установени аномалии на потреблението в района.  

При проверките е открито незаконно присъединение към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ Разпределение, чрез което се е захранвала къща с преустановена услуга заради неплатени сметки за ток. По първоначални изчисления консумираната дневно електроенергия е приблизително равна на консумацията на 30 домакинства на ден.

При проверката в къщата са открити компютърни конфигурации, използвани за копаене на криптовалута, съоабщиха от ЧЕЗ.

"Вече няма значение колко голяма е кражбата, за да установим, че има аномалии в потреблението. Модерните технологии, ежедневните анализи и данните за разликата между доставена и потребена електроенергия ни дават възможност много бързо да откриваме нарушителите, независимо дали става въпрос за обикновено домакинство, или за големи стопански обекти. Констатираме кражби от всякакъв тип всеки ден, а вече сме особено активни и през уикендите“, каза Филип Йорданов, ръководител „Нетехнически загуби“ в ЧЕЗ Разпределение България.

За установяване на незаконна консумация на електроенергия ЧЕЗ Разпределениеработи в сътрудничество с органите на МВР. Дружеството продължава активната си работа за предотвратяване на кражбите на ток по цялата територия, обслужвана от дружеството, като целенасочените и всеобхватни дейности в тази посока, новите технологии и все по-популярните акции на дружеството правят борбата с нарушенията много ефективна.

Това е втората подобна крупна кражба за тази седмицата. Преди 5 дни полицията разби ферма за криптовалута в бившето ТКЗС в село Хераково. От помещенията е иззета много техника. Малко над 500 са така наречените устройства за копаене на криптовалута.

Още по темата

От началото на годината досега са констатирани 4550 кражби на електроенергия.  Около 650 са нарушенията на стопански потребители, а около 3900 на битовите клиенти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забележете, че не се знае кой е собственикът на тия ферми за криптовалута. Няма и да се узнае. Защо ли?
8
3
 
22
 
! Отговори
stiling преди 3 години
Това се хитреци и тарикати които на наш гръб изкарват пари. Естествено е, че тия загуби от кражби в края на краищата се плащат от всички нас с по високи цени на тока. Съвременните мрежви анализатори обаче вече лестно засичат аномалиите и ще ги хващат доста по често. Бай *** балкански много обича да краде от държавата, ама в случая краде от нас. Така, че ако видите подобни подозрителни истории ги докладвайте където трябва, това не е доносничество. Българина обича да си трае ни чул ни видял!
7
0
 
21
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
КОЙ КАЗА ЧЕ В ЛОЗЕН ЖИВОТА Е ГРОЗЕН
6
6
 
13
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Казва се МИНА, не ферма.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не можаха да разделят едни биткойни и почнаха да се разкриват, а някой се разсърди, че му разкриват фермите за криптовалута и гепи банкнотите от инкасо автомобила. Сега да ли ще се гонят да се хванат или ще успеят да се разберат как ще делят? Как мислите?
4
2
 
11
 
! Отговори
М преди 3 години
Има ли някой да прави такива далавери с тока? Нещо да бъзика електромера или? Преди време познавах един, но нещо се покри.
3
3
 
17
 
! Отговори
Шмул Розенкранц преди 3 години
Тикви, а после... "констатираните" от вас кражби отиват в сметките на баламурниците, които съвестно(все още)си плащат потребеното, нали:)))?!?
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако и мангалорците преследвахте така....
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крадливи *** ей, крадливи. Само ромуланците плащат всичко и не крадат, защото те берат.