ЧЕЗ разкри поредна кражба на ток от ферма за криптовалута

Престъплението в с. Лозен е второто от този тип за седмицата
19 дек 2020 15:00, Анисия Иванова
30
ЧЕЗ разкри поредна кражба на ток от ферма за криптовалута
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

ЧЕЗ Разпределение България разкри поредна кражба на електроенергия от ферма за криптовалута. Злоупотребата е разкрита тази сутрин. Екипи на дружеството и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в с. Лозен, Столична община, заради установени аномалии на потреблението в района.  

При проверките е открито незаконно присъединение към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ Разпределение, чрез което се е захранвала къща с преустановена услуга заради неплатени сметки за ток. По първоначални изчисления консумираната дневно електроенергия е приблизително равна на консумацията на 30 домакинства на ден.

При проверката в къщата са открити компютърни конфигурации, използвани за копаене на криптовалута, съоабщиха от ЧЕЗ.

"Вече няма значение колко голяма е кражбата, за да установим, че има аномалии в потреблението. Модерните технологии, ежедневните анализи и данните за разликата между доставена и потребена електроенергия ни дават възможност много бързо да откриваме нарушителите, независимо дали става въпрос за обикновено домакинство, или за големи стопански обекти. Констатираме кражби от всякакъв тип всеки ден, а вече сме особено активни и през уикендите“, каза Филип Йорданов, ръководител „Нетехнически загуби“ в ЧЕЗ Разпределение България.

За установяване на незаконна консумация на електроенергия ЧЕЗ Разпределениеработи в сътрудничество с органите на МВР. Дружеството продължава активната си работа за предотвратяване на кражбите на ток по цялата територия, обслужвана от дружеството, като целенасочените и всеобхватни дейности в тази посока, новите технологии и все по-популярните акции на дружеството правят борбата с нарушенията много ефективна.

Това е втората подобна крупна кражба за тази седмицата. Преди 5 дни полицията разби ферма за криптовалута в бившето ТКЗС в село Хераково. От помещенията е иззета много техника. Малко над 500 са така наречените устройства за копаене на криптовалута.

Още по темата

От началото на годината досега са констатирани 4550 кражби на електроенергия.  Около 650 са нарушенията на стопански потребители, а около 3900 на битовите клиенти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Даа преди 3 години
На шведите братовчетите навярно са, абе един дол са и бг и рома, все ***.
28
0
 
1
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Българи-крадци!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДа те светна - познавам хора, работещи в АЕЦ и те изобщо не плащат сметки за ток. Официално.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"чрез което се е захранвала къща с преустановена услуга заради неплатени сметки за ток"-----Някой от ЧЕЗ много здраво си е бъркал в носа. Хем услугата преустановена, хем не са й откачили кабелите. Или са били в схемата.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Люлин 8, ул. 3005 No10, подземния гараж кога ще дойдете да видите?Два входа са топли както през лятото. Тези до втория етаж изобщо не ползват отопление.
24
0
 
8
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 3 години
От малкото което знам е че всеки следващ алгоритъм е прогресивно по-труден от предишния и ако първите 10/100 или 1000 крипто монети е можело да ги генерира с мобилния телефон ,в момента добивът на криптовалути потребява електроенергия колкото цяла държава.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКомпютрите и видео картите са много бавни вече - няма никакъв смисъл да се ползват. Само асик-овете имат смисъл и той е толкова минимален, защото харчат по над 800 вата нонстоп, супер шумни са и са по 2к долара парчето. Просто има много балъци, които си мислят, че парите валят от небето и като не могат нищо друго, решават, че ще купят няколко асик копачки и ще станат милионери. А една копачка става антика буквално за под 1 година. Производителите им правят $, не потребителите им.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма да вербуват някой ТЕЦ или АЕЦ да си ползва личния компютър за тези цели, там едва ли имат електромер за сградата
21
0
 
3
 
! Отговори
Тихоо преди 3 години
Пернишката секта кой друг
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балъците, купуващи асикове за десетки хиляди, за да копаят по лев-два на ден са достойни за съжаление. Хабят ток за хиляди левове и едва успяват да докарат стотици... И това ако не е определението за балък...
19
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До stiling до 10Ми те могат да докладват фиктивни кражби и загуби за да трупат печалба по този начин.Давам пример.Живея в блок.Прави ми впечатление,че на нашият етаж електромерите винаги показват неточен час с по 3-4 часа разлика.т.е включват по-късно нощна тарифа.Точно когато се употребява най-много.Нощната тарифа на практика почва в полунощ реално време.Проверих и се оказа че в целият блок няма нито един електромер който да показва точен час.Винаги часовниците са напред с по 3-4 часа.
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва като в белите държави да си купят Термо камери и лесно ще разберат в кой двор какво има
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Селските тарикатчета започнаха да гърмят като тапи от шампанско.ХА-ХА-ХА
16
6
 
5
 
! Отговори
stiling до 10 преди 3 години
Това въобще не е така господине както Вие го казвате и давате пример с луканка и хранителен магазин. Всяка кражба е загуба за съответното предприятие и тя се отразява в намаление на печалбата за годината на самото предприятие.Обаче електроснабдяването е стратегически отрасъл с значение за националната сигурност и КЕВР определя цената на тока за Вас такя, че да гарантира константна печалба на електродружествата за да са стабилни. Тук няма конкуренция като в магазина за луканка, и да отидеш в друг
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Столипиново аномалии няма?
14
0
 
15
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Гинка Върбата е доволна, или не е
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бря ,кой е собственика )
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еййй,тия фермери яко се нагушиха.Няма ли да пуснат нещо и на говедата?
11
4
 
10
 
! Отговори
Иван и Андрей преди 3 години
Дръж се фермерю ЧЕЗ те гЪзи....време е за смена на електродоставчика!КРАТЪК ОТКЪС ОТ фремата-епизод 6....
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До stilingНа Запад господине кражбите са за сметка на собственикът на енергията и мрежата.В България го слагат на сметката на тия които си плащат.В магазинът ако си купите кило луканка а те ви дадат половин килограм и ви кажат "другото го откраднаха" обаче вие трябва да платите всичко ще я купите ли ? Ето това правят с ток,вода,парно в България.