Борисов: Разработва се програма за лекари на места, където има недостиг

В учебен комплекс в Пазарджик ще могат да настанят над 100 мед. сестри
20 дек 2020 12:31, Петя Славова
65
Борисов: Разработва се програма за лекари на места, където има недостиг
Снимка: Пресслужба

Един милион лева са осигурени за ремонт на бившия учителски институт в Пазарджик, в който след реновирането от догодина ще започне изнесено обучение на професионалисти по здравни грижи, а в общежитието към сградата ще могат да бъдат настанени за живеене около 100 медицински сестри.

Това стана ясно по време на посещението на министър-председателят Бойко Борисов в Пазарджик. Премиерът изиска бързо реализиране на проекта предвид необходимостта от медицински кадри в страната особено във времето на пандемията от COVID-19.

Още по темата

При посещението в Пазарджик с премиера Борисов министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи, че правителството разработва програма за осигуряването на лекари и сестри в регионите в цялата страна, където недостиг на кадри. За целта се работи съвместно с Националното сдружение на общините в България като се събира информация за наличието на общински жилища във всяка една община, които могат да бъдат предоставени на лекари и сестри.

"Директорите на лечебните заведения ще имат ангажимент да назначат лекарите и сестрите в съответните региони, а ние ще субсидираме общините с допълнителни средства", посочи здравният министър. Така на практика общината ще дава допълнителен стълб към заплатата на медицинските специалисти, държавата също ще осигурява допълнително средства за възнаграждението им и ще се постигне тристълбово финансиране на медицинските екипи за работа в непривлекателни региони. "По този начин ще гарантираме здравеопазването във всяка една точка на страната и бъдещето на всяко едно лечебно заведение", каза министър Ангелов.

Премиерът Борисов отбеляза, че правителството отпуска финансиране не само на големите лечебни заведения, а на нуждаещите се болници в страната, независимо къде се намират.  Министър-председателят добави, че се осигуряват и 1 милион лева за ангиограф в болницата в Пазарджик за всички пациенти, при които се налагат  спешни кардиологични интервенции. А взетото преди месец на заседание на правителството решение за обявяването на професията на професионалистите по здравни грижи за приоритетна специалност показва силната ангажираност на държавата и подкрепата й към съсловието.

"Поздравете докторите и сестрите, благодарение на тях броят на излекуваните и оздравелите е по-голям от заболелите. Това го дължим изцяло на тяхната денонощна работа и на всичките организации, които Министерството на здравеопазването в момента прави", заяви премиерът Борисов пред представителите на болницата в града.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Боко ша...внесе лекари от Танзания,ако там са...свършили,от Занзибар,ако и от там са на...привършване,от Китай което е най...сигурното защото те са...много.Ползата е...двустранна;хем ша на лекуват хем населението по селата и градчетата ще научи китайски,кат види...зор.Еййй,туй...душа,трудно се дава.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЗИ ПЪТ БОЙКО В ГЛУПОСТТА НАДМИНА СЕБЕ СИ. ФАТМАШКА ГЛАВА, ТОВА СИ Е..
29
0
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
ДОКАТОВ БЪЛГАРИЯ ЕДИН ЛЕКАР, ЕДИН УЧЕН, ЕДИН ИНЖЕНЕР, ЧЕСТЕН ПОЛИЦАЙ И ВОЕНЕННЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ЖИЛИЩЕ ОТ ПРИХОДИТЕ СИ, А ЕДИН ЧАЛГА ПЕВЕЦ, СУТЕНЬОР, КРЪЧМАР, ОБЩИНАР МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ПАЛАТ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ДЪРЖАВАТА.
28
3
 
13
 
! Отговори
фори преди 3 години
Трима велики лъжци,трима велики крадци събрани на едно място!Много здраво започваотново да смърди!
27
13
 
2
 
! Отговори
Чочи преди 3 години
Браво Бойко , ти си най - големия!
26
1
 
20
 
! Отговори
Изтървахте коняяяяя преди 3 години
Преди години млад лекар трябваше по законови разпоредби да си плаща за специалност и нямаше места за всички. Естествено си хванаха дърмите по чужбина и сега са квалифицирани специалисти. И да не са мазохисти, че да се върнат да ядат бой от еюектората. Изтървахте питомното сега бегайте да гоните дивото.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
министърът защо не се върне в Нова Загора?
24
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медицинското образование е скъпо, много скъпо.И в момента е болен здрав носи. Бедна България обучава лекари за богатия Запад.Обучението за лекар и сестра трябва да е или обезпечено от МЗ и свързано с договор за работа в държавна болница за определен срок -или желаещите да си плащат реалните разходи и да се реализират където искат.Въпроса е екзистенциален.На някой може и да не му харесва, ако има по-добра идея да я сподели, моля.
23
2
 
22
 
! Отговори
защо преди 3 години
Гледам, гледам ... и Доньо Донев не ми излиза от главата...
22
1
 
6
 
! Отговори
Тръгнаха преди 3 години
Пак из страната да пълната багажника на жичката с български продукти, а за народа, за който уж много се грижат многогодишно чуждоземно замразено
21
2
 
3
 
! Отговори
ИзвинетИ , амЪ: преди 3 години
Не подлежи на коментар , какъвто и отрицателен термин да му сложиш !
20
1
 
21
 
! Отговори
поредната'' преди 3 години
,... ''мисъл'' !''Ние произвеждаме медицински кадри за ЕС '' ...Браво Баце , тенкю Премиере !Ама то и без да ги караш , ТЕ сами напускат ли , напускат Бг !
19
3
 
12
 
! Отговори
V преди 3 години
Ами за 10 години кво ? В България 60 % от работниците работят за 700 хляба на месец ,а в съседна Турция с МРЗ то може да си купиш 1500 хляба. Медицината и образованието в капитализма са частна собственост отделени са от държавата и никой не им раздава парите на народа.Който иска кетап да си го плаща .Не сме съгласни ние да плащаме скъпи кетапи и ф16 с заплати по ниски от Турция.В ЕС е прието да се внасят кетапи ,а не да се плащат от народа за да живее един на гърба на друг.
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е шампион по глупост. Само със строене и ремонт(което естествено ще бъде направено от наши фирми и в същото време ще се краде яко) няма да стане. Трябва драстично увеличение на заплатите. Липсата на медицински кадри не е от липса на места за учене, бе тик воооооо глу пава
17
1
 
26
 
! Отговори
да припоВня ли ? преди 3 години
Преди година мед. сестри бяха , пияници , наркоманки ,... щото протестираха , А СЕГА !Нормално е за ''него'' , сега едно , след 2 часа друго , утре трето , и тЪ. нЪ. ....
16
0
 
22
 
! Отговори
А нещо съществено? преди 3 години
Нали ИЗНАСЯШ МЕДИЦИНСКИ КАДРИ ЗА ЕС ?А сега , О'ЛЕЛЕ !Тоя не знае , на кой свят е !
15
0
 
27
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 3 години
Преди една година сестрите бяха изнудвачки.
14
1
 
25
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Тулупа е завършен ***...Медицината, особенно българската не мое му помогне... Жалко за Народа...
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходи да снима дето има нещо току що построено с жипката и там все има едни дежурни 20 лелки да ръкопляскат.
12
0
 
13
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
САМО ЗА ОЗДРАВЕЛИТЕ ГОВОРИ.А ЗА ДРУГИТЕ НИЩО. СЕ ГОВОРИ И ГЛЕДА ХУБАВОТО. ПО НЕГОВА ПРЕ-ЦЕНКА БЪЛГАРИЯ ЦЪФТИ КАТО МАГНОЛИЯ. ХОРАТА ЖИВЕЯТ ЦАРСКИ. НИЩО ОТ ЛОШИТЕ НЕЩА(А ТЕ НЕ СА МАЛКО) НЕ ВИЖДА. НЕ ВСИЧКИ ИМАМЕ ШКАФЧЕТА СЪС ЕВРА И ЗЛАТО.