Откриха забранени химикали в цитрусите у нас

Преди консумация е добре хубаво да измиваме плодовете
21 дек 2020 11:58, Петя Славова
39
Откриха забранени химикали в цитрусите у нас
Снимка: БГНЕС

Най-разпространените цитрусови плодове по това време на годината като портокали, мандарини и лимони са с високи нива на пестициди и един забранен химикал. Това показва лабораторен анализ в една от пробите, съобщава bTV.

Оказва се, че в портокалите с произход Турция, които бяха тествани, се откриват два инсектицида над допустимите стойности. Не само това - един от химикалите е забранен от 6 ноември насам.

Цитрусите са сред най-купуваните плодове около Коледа и Нова година. Пазарът изобилства от стока, но три вида бе тествана за пестициди в лаборатория на Агенцията по безопасност на храните.

Всяка проба получава уникален код, с който влиза за изпитание. В импровизираната потребителска кошница влизат турски лимони, турски портокали и гръцки мандарини.

Върху опаковката на мандарините има етикет, на който са посочени използваните химикали. Има и предупреждение за потребителите, че кората им не се консумира.

"При тестваните портокали имаме осем броя активни вещества. Два инсектициди са над допустимите стойности, като един от тях е забранен за употреба", поясни инж. Елка Темелчева.

Тя обясни, че всички химикали са опасни, особено активните бази на пестицидите, които са канцерогенни.
При лимоните и мандарините не са открити превишения на допустимите стойности.

След излизането на лабораторните резултати от лабораторията са се обърнали към Агенцията по контрол на храните. Техни инспектори са посетили търговския обект за проверка. Предстои повторно тестване на същата партида плодове.

Само за месеците октомври и ноември на граничен контрол са спрени 484 262 кг мандарини с произход Турция, които не отговарят на изискванията. За лимоните цифрата за ноември е 30 600 кг, а за портокалите - 115 866 кг.

Инж. Темелчева съветва хората да спазват строга хигиена преди консумирането на цитрусови плодове. Изследваните портокали, които дадоха високи нива на пестициди, имат добър търговски вид. Темелчева каза, че плодовете е добре да се измиват обилнос топла вода, но не с вряла, за да премахнем останките от химикали по кората.

След обелване е добре да измием и ръцете си, за да не прехвърлим останки от пестициди върху самия плод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
хм!..Сега апела на ..забравих му името на починалия Премиер : "За Бога,не купувайте,братя!",ми се вижда не чак толкова комичен,колкото ПОЛЕЗЕН...Аз например НЕ купувам какъвто и да е плод или зеленчук,ако не е произведен в България!Така хем стимулирам /със скромните си възможности,разбира се/ родното производство,хем изпитвам гордост,че не съм от СТАААДОТО,захранвано с ООО-тпадъците на КОМШИИТЕ?
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се чудя, сигурно има някаква инспекция, в която се взимат и заплати. Та те сега ли чак го установиха това нещо. Защо при внос не се изискват такива изследвания от фирмите?!
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко това е известно от години. Добре е, че сега тези, на които плащам заплатите, се сетиха да си гледат работата! По-важното е, че се припомня на хората ху-у-убаво да мият тези плодове. Да забравят сладкото от портокалови кори! Да неслагат реенчета или кори на коктейлите.Изкисвайте 2-3 часа плодовете в студена вода, пък после ги мийте със са//ун или каквото искате и пак ги мийте!Яжте цитруси,пийте сок -това са единствените плодове, в които няма аскорбинидаза -ферментът, който разгражда вит.С
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо медиите трябва да правят тестове и да откриват пестициди?Това не е ли работа на агенцията по храните?
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си невероятно TЪЪП за да купуваш каквото и да е било от Турция. В моето семейство турските стоки са тотално забранени. Турско = отрова
21
3
 
6
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Вий що си мислите чи сми номер ИНО по смъртност ф света!
20
3
 
8
 
! Отговори
Ами лесно е преди 3 години
Връщайте в турция камионите с цитруси и да си ги ядат те. Аз мога и без портокали, мандарини и банани. По ми е важно да имам хляб на масата, отколкото подобни ***.
19
2
 
15
 
! Отговори
Кръстев преди 3 години
Фактите, свързани с отровите в цитрусовите плодове в статията, са сериозни. В нашата държава системния контрол е едно пожелание. Не напразно сме на първо място по смъртност. Да не конкретизираме, статистическите данни, защото те са стресиращи. Държавни чиновници по контрола в изобилие, резултатите - плачевни. Няма ли някой да носи персонална отговорност?! Ние продължаваме да се тровим. Това е истината!!!
18
3
 
3
 
! Отговори
Аййййй.....---- преди 3 години
Най-много пазаруват от съдебната система. Отровени са заслужено.
17
3
 
2
 
! Отговори
Аййййй.....---- преди 3 години
Най-много пазаруват от съдебната система. Отровени са заслужено.
16
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Бай *** тва в кората бре като се измие и нищо няма да остане аман от копирани и крадени Новини в тоа крадлив сайт
15
4
 
1
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Кой зимъска руча трева ,бе пипъл? Че ме уморите от смех!
14
3
 
7
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Затова зимата се набива месо, а не подобно химичн ***. Тях ги оставяме на веганчетата да се тровят с пестицити и застояли модерни храни като киноа и темподобни...
13
3
 
8
 
! Отговори
Д.З. преди 3 години
Миналата седмица имаше промоция в една търговска верига - мандарини за 80 ст. А вечерно време ги пускат и по-евтино и народа купува яко. И после яко ще се мре...
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това за храна ли се отнася или за силно действаща отрова. Последните изречения такова чувство навяват. А забранените и вредни вещества са такива щото не са под патента на монополистите на химикали. Позволените са също точно толкова отровни
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако е вярно е хубаво
10
2
 
3
 
! Отговори
Мики преди 3 години
Авторката е едноклетъчно ,какво очакваш .
9
2
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Намират пестициди в плодовете и зеленчуците само, когато не ги домързи да ги тестват. Всичко за нашият пазар е с по-ниско качество и не отговаря на стандартите.
8
2
 
3
 
! Отговори
Неграмотност преди 3 години
Цитат: За лимоните цифрата за ноември е 30 600 кг, а за портокалите - 115 866 кг.*30600 кг не е цифра, а стойност за тегло изразена като число в килограми. Когато в подобен текст се използва "цифра", значи автора не знае за какво пише и прикрива незнанието си с "цифра" или "цифри".
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сетила се Мара да се побара. Те щото домати, кластавици, чушки от Туркия са много в норми.