Амбицията на Европа - да е световен лидер в иновациите и науката

Иновации у нас ще се развиват в Габрово, Бургас, Русе, Варна...
22 дек 2020 20:37, Анисия Иванова
20
Амбицията на Европа - да е световен лидер в иновациите и науката
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Програмата "Хоризонт Европа" за научни изследвания и инвестиции в иновации за периода от 2021 г. до 2027 г. ще бъде с общ бюджет от 95 милиарда евро. Основните промени за новия програмен период настъпват в стълб две и три от структурата на програмата, а на 18 декември е било решено за стълб едно, където са инвестициите във фундаментални науки, да бъдат заделени 25 млрд.евро. Това заяви доц. Евгени Евгениев, първи секретар в сектор "Наука" в постоянното представителство на България в ЕС, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

 По думите на госта първите конкурси по новата програма, която влиза в сила от януари 2021 г.,  могат да се очакват след април.

"Амбицията на Европа да се превърне в световен лидер в иновациите и науката, като коронавирусът спомогна много за увеличаването на вниманието на обществото към учените“.

Евгениев заяви, че се планира около 3% от БВП на Европейския съюз да бъдат отделени за научна дейност.

„Към момента са заделени 2,18% и това ни прави изоставащи от Корея, Япония и САЩ а веднага след нас се нарежда Китай“, каза гостът.

"В Европа се забелязва значително иновационното разделение между Изтока и Запада.  „Хоризонт Европа“ се опитва да запълни тази пропаст“, обясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Много важно перо е бюджетът за т.нар разширяващи държави, сред които е и България, коментира Евгениев.

Гостът заяви, че сега за страната ни е много важно повишаването на експертизата на национално ниво и увеличаване на капацитета за работа по проекти. Евгениев даде примери за възможни проекти в България и акцентира на ролята на местните иновационни лидери.

Сред възможните проекти, които доц. Евгени Евгениев изброи, са вече обявеното изграждането на парк за мехатроника и чисти технологии в Габрово; в Бургас и Русе могат да бъдат изградени дигитални хъбове; Варна може да заложи на медицината, информационните технологии и креативната индустрия; Стара Загора може да търси успех в изграждането на биотехнологичен център, а Пловдив има силен център за аграрни научни изследвания.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
новите епизоди на прасета в космоса вече и по кината! Сега като гледам колко мними доценти и професори се изредиха си представям как от селските кръчми ще излезе научната мисъл на БГ за да вземе някой лев...
15
1
 
4
 
! Отговори
... преди 3 години
Всичко много хубаво, но всички знаем как ще се раздават европейските пари в БГ. Става с кандидатстване по програми, от които одобряват само "наши" хора. Другите дето всъщност могат нещо да правят като вятъра или да ходят на запад. В крайна сметка ще се похарчат и резултата ще е като на Бойко магистралите. Бездънна каца и малко полза.
14
1
 
5
 
! Отговори
Аууу.. преди 3 години
Сложна и неразбираема поредица от думи, дето само доценти и чиновници разбират... А всичко е от просто по-просто! Започва се с най-малките. Да имат достъп до новости и да им стане интересно. Като например клубове по роботика, химия, медицина и т.н. Да е достъпно или безплатно за всички. След 15г има знаещи хора, а не безработни семкаджии, фенове на Азис/...някой друг. Иначе може да измислят някой кючек" Иновация" например
13
1
 
1
 
! Отговори
ЗАЩО СПОРТ НЯМА? преди 3 години
АМИ ЗАЩОТО ХАЗАРТНИ КОМПАНИИ СА ИМ СПОНСОРИ - СПОНСОРА КАЗВА ПАДНИ ТОЯ МАЧ ИЛИ ТИ СПИРАМ СУБСИДИЯТА, ТЕ ПАДАТ! И С ТОВА НЕГОВО ПАДАНЕ ХАЗАРТНИТЕ СА СЕ РАЗБРАЛИ, ЧЕ ЗАЛОЗИТЕ ЗА ПЕЧАЛБА ИЛИ РЕСПЕКТИВНО ЗАГУБА ОТИВАТ ПРИ ТЯХ, АМА ТЕ НАГЛАСЯТ ЧЕРНОТО ТОТО ...
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Какви иновации ,какви ....лева ! С тази манифактурна ,мижава и на ишлеме ,,икономика ,, вятър работа . Халетата край Пловдив пустеят и чакат ,белким някой ги наеме ,други мъждукат на изпарения . НА ГОЛ Г../..З ,ЧИФТЕ ПИЩОВИ ! ПАК СЕ ГЛАСИ КРАЖБА НА ПАРИ !
11
1
 
0
 
! Отговори
БИ БИЛО преди 3 години
ХУБАВО МЯСТО И ЗА СПОРТНИ БАЗИ И КЛУБОВЕ, ОБАЧЕ ДОКАТО ХАЗАРТНИ БОСОВЕ СА СПОНСОРИ НА СПОРТНИТЕ КЛУБОВЕ СПОРТ ДЕФАКТО НЯМА ... НО ЦЕНТЪР НА КУЛТУРАТА И ИЗКУСТВАТА ДАЖЕ И НА БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА МОЖЕ ДА СТАНЕ ....
10
1
 
0
 
! Отговори
НЯМА ДА ПРАВИМ преди 3 години
БАТЕРИИ ЗА МОНБАТ ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ ВРЕМЕНАТА НА ХИМКО, АЕЦ СА СИ ОТДЕЛНА ДЪРЖАВА С БОГАТО НАСЕЛЕНИЕ, А ОСТАНАЛИТЕ СМЕ РАБОТЕЩИ И НЕРАБОТЕЩИ БЕДНИ. И ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗХОД ЩЕ БЪДЕ КАЧЕСТВЕНО ОБРАЗОВАНИЕ И ИКОНОМИКА НА ЗНАНИЕТО, ЗАЩОТО ОЩЕ НЯКОГА БЕШЕ ВЗЕТО ТАКОВА РЕШЕНИЕ КОЕТО ВЕТКО АРАБАДЖИЕВ РЕШИ ЧЕ Е НЕИЗГОДНО ЗА НЕГО. ТРАДИЦИОННИ ЗАНАЯТИ, ИЗКУСТВО, ОБРАЗОВАНИЕ И ЩЕ ГО БЪДЕ БЪЛГАРСКОТО СИБИУ СЛЕД ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ СТОПИРАНЕТО МУ ... И ДРУГА АЛТЕРНАТИВА НЯМА ... НЯМА ДА МИНАТ ГЛУПОСТИТЕ ВИ! НЯМА!
9
1
 
0
 
! Отговори
МОТИВАЦИЯ преди 3 години
ПОНЕЖЕ В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ЗА ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ИЗБИЕТЕ ОТ ГЛАВАТА КОЛКО СТЕ ПРЕЦАКАНИ КАТО ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СЕ ВЗЕМЕ ПО МАЛКО ЗА ДА МОЖЕ ТОЗИ РЕГИОН ДА СЕ СТАБИЛИЗИРА! ДА МОЖЕ ДА ТРЪГНЕ НАНЯКЪДЕ, А НЕ КЪМ ГЕТОТО .....ЯСЕН ЛИ СЪМ?
8
1
 
0
 
! Отговори
ЩЕ ПРЕОСМИСЛИТЕ преди 3 години
ЦЯЛАТА СТРАТЕГИЯ ЗА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ - ОСТАВИ ЧИСЛАТА - ЧИСЛАТА ЛЪЖАТ ПОНЕЖЕ ИМА АЕЦ НА ТАЯ ТЕРИТОРИЯ - АМА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" НЕ Е СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ. ЗАПЛАТИТЕ ТАМ СА ОГРОМНИ КАКТО НА АВИОДИСПЕЧЕРИТЕ, А ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ РЕГИОНА? ТИ НЕ СЛУШАШ РАЗУМА, ЩЕ СТИГНЕМ ДО САМОРАЗПРАВА ПО ОНИЯ ГАДНИЯ НАЧИН! НЯМА ДА СЕ ТЪРПИ И ЕДНА ГОДИНА ПОВЕЧЕ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ. ЯСЕН ЛИ СЪМ?
7
1
 
1
 
! Отговори
V преди 3 години
От големия адронен колайдър Кво точно откриха ? От много по малки и евтини колайдъри са направени доста работи .Дори е усъвършенствана атомната бомба. А от тоя безумно скъпия нищо. Това са пари на вятъра за джурнащите молекули без никъв смисъл.
6
1
 
1
 
! Отговори
Ти разбираш ли колко преди 3 години
Колко съм бесен след 16 години тормоз и простотиииии иимаш ли на идея колко съм побеснял 30 години косата ми побеля от ГЛУПОСТИТЕ ВИИИИИИ! ТУКА ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО ЩЕ ИМА ИЗВЪНРЕДНИ СУБСИДИИ ЗА СМЕТКА НА ДРУГИТЕ ОБЛАСТИ, ЗАЩОТО ОТНОВО ТОЛЕРИРАТЕ ДРУГИТЕ ОБЛАСТИ, А ТИЯ ХОРА ТУКА ИМ ОСТАВЯТ ИЗБОР - РЕЛИГИОЗНИ *** И ВИКТОР КРЪСТЕВ. НЕМАШ СИ НА ИДЕЯ К'ВО СЪМ ВИ ПРИГОТВИЛ!
5
1
 
0
 
! Отговори
Те тоя няма да е жив преди 3 години
Искаш да мирясам нали? Искаш го нали? Искаш да престана да им набивам канчетата нали? Еми тогава те тука в тоя разговор ще добавиш Северозападна България иначе е тоя ще има много лош ден! Точно тука да - в най-бедния и най-мизерния регион на Европейският съюз те тука те ще се излезе от мизерията и беднотията точно с това дето тоя говори! И не по начина по който го говори - приказвай глупости още, приказвай ...
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как ще стане? С корона ограничения, или с бъдене на краварска ***?
3
1
 
3
 
! Отговори
mzsmh преди 3 години
предполагам, че това ще бъде трансформино според разбиранията на бг политици и "бизнес" в безплатни шофьорски или сервитьорски курсове или нещо подобно... все пак европейски помощи има за усвояване - хаха
2
4
 
1
 
! Отговори
V преди 3 години
25 милиарда за некадърници с вишуу .Акъла не вирее по кетапи и няма виши раси за 25 милиарда както си мисли четвъртия райх .Затова райха е най изостанал в света. Една ракета няма изстреляна и купува ф16 стара технология на нереална цена. А колко компютъра има ? И Индия изстрелва тежки ракети .С тия пари кадърни хора могат да постигнат много
1
2
 
2
 
! Отговори
34641 преди 3 години
Досега амбицията ни беше да станем хъб. Вече се прицелваме по-нагоре и ще ставаме лидер. А всъщност отдавна сме факири - плащаме си сметките и при доход 150 евро.