Колко е опасен новият щам на коронавируса?

Респираторните вируси не могат да се спрат, обясни проф. Христова
Обновена: 22 дек 2020 12:35 | 22 дек 2020 12:31, Петя Славова
24

Нов щам на коронавируса се разпространява във Великобритания. Островът е абсолютно блокиран. Ще се повторят ли събитията от китайския Ухан и има ли вероятност щамът вече да е на наша територия?

"Трябва да направим изследвания на дошлите. В случай, че има заразяване, трябва да има секвениране - тоест вирусният геном да се прочете. Тук се говори за група щамове - клъстър на сходни щамове, които имат над 10 мутации", каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова за "България сутрин".

Още по темата

Тя подчерта, че в НЦЗП се прави също анализ по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", но досегашните изследвания не са засекли новия щам.

"Тези мерки сега са за забавяне и ограничаване, но респираторните вируси не могат да се спрат. Това не е трагедия. На Острова казаха, че има значително повишение на ръста на заболеваемостта", добави проф. Христова.

Тя потвърди, че новият щам се разпространява по-бързо и е по-заразен, но това е нормално за вирусите.

"Възможно е да се окаже, че е по-слабо патогенен. Процентът на тежките случаи не е скочил. Освен със секвениране, този нов щам не може да се засече. Новият щам ще се засича с PCR методите. Няма опасност за диагностиката да изпуска такива случаи", смята зам.-директорът на НЦЗП.

Проф. Ива Христова обясни, че всички ваксини са насочени към този протеин, срещу който се образуват антителата. Тя бе категорична, че ваксината няма как да се окаже опасна за по-възрастните хора.

"Имунният отговор, индуциран срещу ваксините, ще неутрализира и този нов щам и всички щамове, които се появят. Продължават изпитванията, а и наблюденията на ваксинираните. Тази ваксина на над 43 000 души е доказано полезна и доказано безвредна", отбеляза здравният експерт в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Христова с всяка нова партида на ваксините ще започнем да усещаме намаляване на случаите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редица държави спряха коронавируса. Какво значи тогава "респираторните вируси не могат да се спрат" ?
19
1
 
1
 
! Отговори
ваксината преди 3 години
Няма как предварително да знаят дали ще работи срещу всички бъдещи щамове. Тъй като не могат да знаят какви ще са те. Това е абсурдно твърдение от тяхна страна. Единственият начин да знаят това е ако бъдещите щамове те ги произвеждат хаха
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турчинът създал ваксината на Файзър каза, че няма да се ваксинира. Защо ли?Докато той не го направи червената лапмичка ще грее все по-ярко!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай дя,цирка продължава)интересно че на летището от Англия се връщаха хора празниците тук ,репортери имаше ,мъж после жена казаха че всичко е лъжа ,ее Ко става бря учените
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом ваксината е доказано полезна и безвредна, защо тогава продължават изпитванията и наблюденията на ваксинираните?
15
6
 
0
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До до Баути ако продаваш отрова ще кажеш ли "аз не я взех!". Явно си мнооого откровен :D
14
2
 
8
 
! Отговори
до Бау преди 3 години
"никой не може да докаже дали е ваксиниран или не ... Той го прави точно с обратната цел - ваксинирал се е и казва "нека има за по-нуждаещите се"."Човектът в прав текст заяви, че не се е ваксинирал, а ти в момента си смучеш теории от пръстите. Ето там е разликата между нормалните хора и балъци като тебе които ще ходят да ги бодат с това нещо.
13
8
 
0
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До до Бауникой не може да докаже дали е ваксиниран или не ... Той го прави точно с обратната цел - ваксинирал се е и казва "нека има за по-нуждаещите се". Лек PR, но *** го прие на обратно (както винаги...).
12
1
 
7
 
! Отговори
до Бау преди 3 години
Разбира се, той го прави от добро сърце и ще изчака всички опитни зайчета да си минат по реда преди него ахаххах Доста просто парче си, признавам ти го.
11
6
 
0
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До до Бауосъзнаваш ли, че ако го правеше с такава с цел нямаше да каже на никой, че не се е ваксинирал ? :D
10
1
 
6
 
! Отговори
до Бау преди 3 години
"т.е ти знаеш много по-добре от учени, лекари и прочие? Предлагам ти са си видиш образованието и професията :D"Най-добре знае изпълнителният директор на Пфайзер, който още не се е ваксинирал и по негови думи няма да го направи скоро, така че се сещай защо. Ще изчака балъци като тебе да я тестват първи за да види пълния мащаб на страничните ефекти.
9
6
 
0
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До до баут.е ти знаеш много по-добре от учени, лекари и прочие? Предлагам ти са си видиш образованието и професията :D
8
0
 
5
 
! Отговори
Германия преди 3 години
Мда, рецесия и всички мълчат и се страхувт. Никакви стачки, никакви протести. Профсъюзите и те ще клекнат. ИГ МЕТАЛ в Германия обяви че преговорите с работодателите са в задънена улица. Съкращения и намаляване на заплатите. За вас в бегето не е страшно. На голия няма какво да му вземат.
7
2
 
4
 
! Отговори
до бау преди 3 години
Бягай да се ваксинираш, овча главо. Изпълнявай всичко каквото ти кажат без грам да си напъваш едничката си мозъчна гънка. Чакай, забравих, че са те били сложили последен в списъка (превод: напълнил си гащите и ще отложиш ваксинацията си) обаче във форума си пръв защитник на ваксината, клоун.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дойде им в точния момент на правителствата да си разтоварят пенсионните и здравни системи. Икономическа криза, ограничаване, забрана и контрол чрез страх. Досега бяхме безсмъртни, чак сега видяхме че имат сметка да внасяш и да не ползваш. 10 години говорят как щяла да дойде рецесия и си осигуриха тихомълком. За наше "добро"
5
9
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
все го манипулират ***, но .. не могат, защото той знае! :D
4
0
 
3
 
! Отговори
Ралф Де Брикасар преди 3 години
Как тъй бре? Аз мойта Дулсиея всяка година за различен грипов щам пращам я бодат, ся туй за 1000 щамя важало?
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От септември досега от космополитен град като Лондон е стигнал до голяма част от останалия пътуващ свят. Затова е и висока заболеваемостта и смъртността. А вие си плашете гаргите и "затваряйте". Западното здравеопазване усвоява и лекува ако имаш пари, иначе се оправяй както можеш
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиите по команда почнаха със сплашването с надеждата, че ще излъжат някой друг балък повече да се ваксинира с онзи течен *** клyк
1
2
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Ми, нуго е страшен, сигурно требе да се васкинирам.