Рискът от катастрофи - три пъти по-голям на мокър път

В следващите дни ще има дъжд и засилен трафик
61
Рискът от катастрофи - три пъти по-голям на мокър път
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три пъти е по-голяма вероятността за водачите на моторни превозни средства да попаднат в пътнотранспортно произшествие при дъждовно време или мокри пътни настилки. По тази причина от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" призовават всички, които ще предприемат пътувания за празниците, да намалят скоростта и да увеличат дистанцията, особено при неблагоприятни метеорологични условия.

Средносрочната прогноза за времето, която регулярно се подава към Националния център за безопасност на движението по пътищата, показва, че през следващите дни на места в страната ще има превалявания, ниските температури също са предпоставка за образуване на слана, а на по-високи места – и на заледяване. Дори при добри метеорологични условия на времето е важно хората да бъдат със засилено внимание, защото се очаква интензивен трафик.

Още по темата
Анализ на данните за пътния травматизъм показва, че средно по 500 ПТП с пострадали хора възникват всяка година през месец декември. По тази причина от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" призовават хората да бъдат особено внимателни. "Предстоят едни от най-обичаните празници. Въпреки че искаме да сме с близките си, много от нас ще спазят препоръката на здравните власти за социална дистанция. Нека обаче спазваме дистанция и когато сме на пътя, защото именно тя може да ни даде времето да реагираме и да ни предпази да попаднем в инцидент, последствията от който могат да са фатални", призовават експертите.

Сред най-важните съвети за безопасно пътуване през зимата е техническата изправност и подготовката на автомобила. Изборът на гуми е ключов, а елементи, които водачите понякога подценяват, са също много важни – изправността на чистачките и светлините, както и колко добре е изчистен автомобилът от натрупан сняг върху него.

"Не трябва да забравяме, че максимално разрешената скорост е изчислена при добри метеорологични условия. При дъжд, снеговалеж или ограничена видимост, намалете скоростта и увеличете дистанцията", подчертават още експертите. Те апелират и никой да не подценява умората, когато е на път и поясняват, че хиляди хора по света всяка година губят живота си, защото са заспали на волана.

"Разсейването е също толкова опасно, затова включете самолетния режим на телефона, настройте GPS системата и изберете музиката, която ще слушате, преди да потеглите. Когато шофирате, двете ръце трябва да са на волана, а погледът да следи само трафика", посочват от Агенцията.

"Един основен съвет за пасивна безопасност е всички пътници в превозното средство да поставят обезопасителните си колани. Коланът на задната седалка също е задължителен, а той спасява живота не само на пътника, който го носи, но и на човека, който седи пред него“, се посочва още в препоръките на Агенцията.

Акцент се поставя и на задължителното изискване децата до 12 г. да пътуват в специализирано детско столче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ха два пътя с 1/3 по-малкона един път с 2/3 по малкона безпътно поле - никакви катастрофи
20
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Рискът от фалшива ваксина бие всякакви рекорди.
19
0
 
1
 
! Отговори
ОЩЕ РАЗКРИТИЯ преди 3 години
Рискът от задавяне с бейби-морков е седемнадесет пъти по-голям.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Три пъти по-голям от кое? От заледен?
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рискът от катастрофи - три пъти по-голям на мокър път и традиционното българско антиакълие! :)))))))))
16
0
 
1
 
! Отговори
Агент Гибс преди 3 години
Определящи са УМЕНИЯ , реален мисловен процес , преценяващ пътната обстановка , после НОВИ ГУМИ и ИЗПРАВНА спирачна система - ABS , ESP и други , но *** с 1000 км. стаж дават по 500 лева за музика , но за гуми нищо !!! Затова помага и селският манталитет при управлението на раздрънканите кошници...
15
2
 
1
 
! Отговори
eVNUSI BEZ PISHKi BA преди 3 години
Прехода не е Започнал ! Прехода Започва с ИЗБИВAHЕ Деца и Внуци на Комунисти и Ченгета Член на БКП-ИЗБИВA се Семейството, Отнема се Имуществото ! Член на МВР-ИЗБИВA се Семейството, Отнема се Имуществото ! Член на ДС-ИЗБИВA се Семейството, Отнема се Имуществото ! Член на ДАНС-ИЗБИВA се Семейството, Отнема се Имуществото ! +6 Отговори
14
1
 
6
 
! Отговори
пожелание преди 3 години
Карайте 20 год. кошници - бмв и мерцедеси , с 200 , ще живеете до 200 год. !
13
2
 
0
 
! Отговори
11 преди 3 години
А мен *** интересува колко пъти е рискът при темна ли е магла паднала?!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сериозно ..... Не знаех.....До сега си мислех обратното....Сериозно откритие.....
11
1
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До този извод би стигнал и един 1-вокласник!
10
0
 
1
 
! Отговори
Тачо преди 3 години
Колите на мокър път правят яки неща и забавни празневства и весели събития и много среднощни тържества и вкусни балове и много доходоносни протаговисти и аз имам 5 лв и ти имаш похитено джудже и
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куцо, кьораво, сакато - шофьоре. Ке се собудите, ама не знам кой ден ке е.
8
1
 
4
 
! Отговори
Жо преди 3 години
Спазвайте ДОСТАТЪЧНА дистанция и ще си спестите половината от проблемите на пътя.Как да определим ДОСТАТЪЧНАТА дистанция, след като тя е зависима от скоростта ви на движение.Когато колата пред вас премине покрай някакъв неподвижен обект край пътя (пътен знак, стълб и др), вие броите спокойно, като изговаряте "двадесет и едно, двадесет и две, двадесет и три".Ако след като изговорите тези думи, колата ви премине покрай въпросния знас, стълб, значи дистанцията е ДОСТАТЪЧНА. Това е при сух път.
7
0
 
7
 
! Отговори
п0кlon, преди 3 години
днес.беге продължават с поредицата статии - небето е синьо, огънят пари, бойко е мутpa, тревата е зелена... тези дни очаквайте още невероятно факти от сорта снегът е бял, птиците имат човки и защо вълците имат козина. Благодаря ви за енциклопедичните знания, които бях пропуснал в 1-ви клас. p0klon, redakcio!1!!!!11111
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карането с маски до 5 пъти увеличава риска. На такива и книжки не им трябват
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора ,събудете се, за тъй наречените "ваксини" ,нямате право да знаете какво съдържат и фармацевтичните компании няма да носят отговорност,ако нещо се случи с пациентите ,това означва,че съвсем "законно" могат да се убиват хора,деца или увреждат физически!И това е прието от СЗО.Събудете се,протестирайте,превръщаме се в нацистки концлагер начело с бездушни ***, като Менгеле и Ото Хан!Протестирайте по цял свят!Спрете тази безотговорност за изършвани престъпления!
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора ,събудете се, за тъй наречените "ваксини" ,нямате право да знаете какво съдържат и фармацевтичните компании няма да носят отговорност,ако нещо се случи с пациентите ,това означва,че съвсем "законно" могат да се убиват хора,деца или увреждат физически!И това е прието от СЗО.Събудете се,протестирайте,превръщаме се в нацистки коцлагер начело с бездушни хора като Менгеле!Протестирайте по цял свят!
3
1
 
6
 
! Отговори
Аквамен преди 3 години
Тъй като отводняването на пътищата е сериозно объркано още при строителството или канавките не се поддържат, можете да се изпързаляте здраво, като върху тиквена ***.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Риска се увеличва от неграмотни, самонадеяни и недоказали се Ф1 шофьори, каращи с изтъркани гaлоши и си мислят че Папата им е навигатор. Разбира се, да е пропускаме и другата крайност, които карат само на сухо и слънчево, 1-2х в годината и всички други условия за тях са стресови ;-). Леко и безварийно покрай празниците